Music Monday - Muzikale problemen voor de president

Trump en muziek, het blijft een moeizame combinatie. Tijdens de verkiezingscampagne lieten veel artiesten weten dat ze er niet van gediend waren dat hun muziek werd gebruikt. Nu kost het de aankomende president de grootste moeite om mensen van naam en faam te vinden die tijdens zijn inauguratie op 20 januari willen optreden.

Jackie Evancho

Obama strikte Bruce Springsteen

Muziek hoort erbij en Obama slaagde erin bij zijn inauguraties de toppers Bruce Springsteen en Beyoncé te strikken (ze traden allebei trouwens ook op bij zijn afscheidsfeest begin januari). Ook eerdere presidentskandidaten lukte het altijd wel om artiesten van statuur te vinden, zoals Ricky Martin en Jessica Simpson bij George W. Bush. Inmiddels is het hoogtepunt van hun roem voorbij, maar indertijd waren ze top of the bill.

Trump: ontbrekende muzikale noot

Bij Trump is het daarentegen, om een bekende Amerikaanse uitdrukking te gebruiken, déjà vu all over again: het is hem nog niet gelukt om echte grootheden te strikken. Veel populaire artiesten zijn ronduit anti-Trump, terwijl minder politiek geïnteresseerde of geïnspireerde artiesten bang zijn hun fans voor het hoofd te stoten. Zo heeft de Italiaanse zanger Andrea Bocelli voor de eer bedankt na een actie op sociale media waarin zijn fans massaal hun ongenoegen uitten.

Bedankt voor de eer

Ook Céline Dion en countryzanger Garth Brooks hebben niet toegehapt, net zomin als gitarist Gene Simmons, frontman van de hard rock-band Kiss. Simmons voerde als argument voor zijn weigering de Europese tournee van zijn band aan, hoewel die pas op 1 mei begint. Naar verluidt zou ook Elton John zijn benaderd, maar zijn management heeft slechts laten weten dat hij niet tijdens de inauguratie zal optreden. Het verhaal is sowieso onwaarschijnlijk, want Elton John protesteerde eerder tegen het gebruik van zijn muziek tijdens Trumps campagne. Het zou trouwens een merkwaardige keuze zijn geweest, een homo bij de inhuldiging van anti-homo vicepresident Mike Pence.

Kindsterretje Jackie Evancho

Maar ja, wie dan wel? De enige vaste toezegging is tot dusverre van Jackie Evancho, voor het zingen van het volkslied. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze inmiddels 16-jarige ster gehoord, maar ze bereikte in 2010 als kindsterretje van tien jaar de tweede plaats bij America’s Got Talent. Sindsdien heeft ze een redelijke carrière gemaakt als zangeres, onder meer met de titelsong van de populaire filmreeks The Hunger Games. Ze heeft ook samen opgetreden met – het is in dit verband bijna ironisch – Andrea Bocelli. Voor Trump is het geen slechte keuze: ze is jong en bekend en maakt niets-aan-de-hand muziek à la Britney Spears in haar beginperiode.

Beach Boys op de wishlist

Spannend is nog of de Beach Boys op de uitnodiging ingaan. Het zou best kunnen: enkele leden van de groep hebben zich eerder pro-Republikeins uitgesproken en zanger Mike Love steunde in 2008 zelfs de fund raising van presidentskandidaat John McCain. Over hun fans hoeven ze zich na een succesvolle carrière van meer dan een halve eeuw geen zorgen meer te maken, platter gezegd: ze zijn inmiddels financieel wel binnengelopen. Het is natuurlijk wel een keuze voor het verleden, maar dat past wel bij Trumps verlangen naar een Amerika dat weer great moet worden zoals vroeger.

Vooralsnog een verrassing

Er zijn trouwens ook artiesten die hun steun aan Trump hebben betuigd, zoals countryzangeres Loretta Lynn, die haar grootste successen in de jaren zestig had met muziek die zelfs toen al tamelijk oubollig was. Ook hardrocker Ted Nugent is een Trump-fan, maar is omstreden door zijn regelmatige racistische uitspraken. Niet echt grootheden dus waar je als president een verpletterende indruk mee maakt. Het blijft dan ook nog even een verrassing wie we op 20 januari op de Mall zien verschijnen. Eén ding is zeker: we hoeven geen artists of color te verwachten.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan