Fairbanks, Alaska

Fairbanks bezienswaardigheden Fairbanks is de op één na grootste stad in Alaska en telt meer dan dertigduizend inwoners. Fairbanks is gelegen in de Tananavallei, aan de Chena- en de Tanana-rivier. De stad wordt ook wel 'the Golden Heart of Alaska' genoemd vanwege de goudzoekershistorie en de ligging diep in het binnenland. Ook staat in Fairbanks het Geofysical Institute, waar aurorajagers die het noorderlicht willen zien, zich verzamelen. De omgeving kun je verkennen per riverboat of (water)vliegtuig. Vanuit Fairbanks vertrekken er bijvoorbeeld 'flightseeing' tours naar de poolcirkel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Morris Thompson Cultural & Visitors Center

Een mooie introductie op Fairbanks en wat er te beleven is in de omgeving krijg je in het Morris Thompson Cultural & Visitors Center. Neem zeker een kijkje bij de tentoonstellingen over de seizoenen in het binnenland van Alaska, het wildlife en de cultuur van de Athabascan-indianen. Er zijn regelmatig (film)voorstellingen, demonstraties en activiteiten. Buiten het centrum staat een grote boog met meer dan honderd herten- en elandgeweien.

Fairbanks Alaska

Pioneer Park

Fairbanks staat in het teken van de Alaskaanse geschiedenis. Pioneer Park is een van de weinige attractieparken van Alaska. In het park vind je voornamelijk attracties die gericht zijn op historische aspecten van Alaska, zoals mijnen en een nagebouwd ouderwets dorp. Het park is het hele jaar geopend. Pioneer Park is gratis toegankelijk, maar sommige attracties/musea vragen entreegeld. Hoogtepunten zijn de gerestaureerde boot S.S. Nenana en Gold Rush Town, waar je historische gebouwen uit Fairbanks ziet – zoals winkeltjes, een theater en musea.

Fairbanks Alaska

Stadswandeling

Princess Tours organiseert dagelijks stadswandelingen door Fairbanks. De tocht duurt drie uur en leidt je onder andere langs Golden Heart Park, het informatiecentrum, de Trans- Alaska Pipeline, de universiteit van Alaska, het universiteitsmuseum en de botanische tuinen.

Fairbanks Alaska

University of Alaska Museum of the North

Dit museum is gevestigd in een futuristisch gebouw, dat naar het schijnt is gebaseerd op de combinatie van een iglo en het noorderlicht. De collectie van het Museum of the North draait om de geologie, cultuur en historie van Alaska. Het hoogtepunt is het levensverhaal van een eeuwenoude bizon, waarvan de goed bewaarde resten werden gevonden door mijnwerkers. In het museum draaien dagelijks drie films die je voor een kleine vergoeding kunt bekijken. Ze gaan over het noorderlicht, de winter in Alaska en het museum zelf. Als je de bovenverdieping bezoekt, kom je bij de Rose Berry Alaska Art Gallery waar je diverse kunstobjecten vindt uit 2000 jaar geschiedenis. De collectie varieert van ivoor en houten maskers tot moderne fotografie.

Fairbanks Alaska

University of Alaska Fairbanks (UAF)

De aangeboden studies aan de University of Alaska Fairbanks draaien vooral om het land, de zee en de ruimte. De campus is omringd door een prachtig natuurgebied en beschikt over een uitgebreid systeem van wandelpaden. Geniet van de omgeving en het gevarieerde wildlife: er worden regelmatig lynxen, beren of wolven gespot. Het is ook mogelijk om je rond te laten leiden door een student. De tours duren anderhalf uur en vertrekken elke doordeweekse dag. Er zijn specifieke tours mogelijk door onderzoeksinstituten. Je dient je hiervoor aan te melden via de website van de universiteit. Breng op de campus zeker een bezoek aan de Georgeson Botanical Garden en het Museum of the North. (zie hierboven) 

Fairbanks Alaska

Northern Lights

Een van de mooiste attracties in Fairbanks is een natuurspektakel dat van september tot en met mei te zien is. Het noorderlicht wordt gecreëerd door het magnetisch veld van de aarde in combinatie met de weercondities. De lucht wordt gekleurd door vele kleurcombinaties in de vorm van golfpatronen. Deze natuurlijke verschijning is in de wintermaanden het hevigst en kan soms wel uren zichtbaar zijn. Het Geofysical Institute adviseert om het noorderlicht te aanschouwen vanaf de berg Cleary Summit, 27 km vanaf Fairbanks. Laat je voor vertrek goed informeren over de voorspellingen en de beste plaats om het natuurverschijnsel te zien. En vraag tips om je voor te bereiden.

Fairbanks Alaska

Fairbanks Riverboat Discovery

Een erg toeristische, maar bijzondere manier om Fairbanks en een aantal historische aspecten te verkennen is door deel te nemen aan de Riverboat Discovery, op de rivieren rondom Fairbanks. Transport over de rivieren gaat per sternwheeler die je in 3,5 uur vervoert. Bij de tour is een lunch inbegrepen, en je kunt bij een aantal toeristische plekken uitstappen. De boottochten vertrekken tussen mei en half september.

Fairbanks Alaska

Large Animal Research Station

Als je geen tijd hebt om een wildlife-trip te maken, is het leuk om in Fairbanks een bezoek te brengen aan het Large Animal Research Station. Dit instituut doet onderzoek naar de manier waarop dieren in Alaska zich aanpassen aan de barre weersomstandigheden. Je kunt als bezoeker een rondleiding volgen, of gratis een kijkje nemen bij het veld waar kuddes muskusossen, rendieren en kariboes rondlopen. 

Fairbanks Alaska

Fountainhead Antique Auto Museum

Een ander leuk Museum in Fairbanks is het Fountainhead Antique Auto Museum. De collectie bestaat uit tientallen werkzame antieke auto's. Via informatieve, leuke teksten, vintage kleding en historische foto's leer je van alles over de ontwikkeling van de auto in het algemeen, en hoe dit voertuig zijn opmars maakte in Alaska. 

Fairbanks Alaska

Creamer's Field

Natuurliefhebbers moeten zeker een uitstapje maken naar het Creamer's Field Migratory Waterfowl Refuge, waar het hele jaar perfecte mogelijkheden zijn om vogels en wildlife te spotten. In de open velden, bossen en de moerassige veenlanden leven meer dan 150 soorten vogels. Eind augustus verzamelen zich hier ieder jaar duizenden kraanvogels, die zich voorbereiden op de grote trek naar het zuiden. Daarnaast komen er elanden, vossen en coyotes voor. Er zijn diverse trails door het natuurreservaat uitgezet. In het Farmhouse Visitor Center vind je tentoonstellingen en meer informatie over het spotten van wildlife. 's Zomers vertrekken er regelmatig wandelingen onder leiding van biologen.

Fairbanks Alaska

Excursies

Vanuit Fairbanks kun je verschillende excursies ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld naar Chena Hot Springs of de Arctic Circle. Ook kun je een boottocht maken over de Chena River. Voor meer informatie over excursies en leuke uitstapjes kun je een bezoek brengen aan het Morris Thompson Cultural & Visitors Center aan 101 Dunkel Street. 

Fairbanks Alaska

Omgeving

Chena Hot Springs (Chena Hot Springs Road)

Voor de koude wintermaanden zijn de Chena Hot Springs een goede manier om de warmte op te zoeken. Het resort ligt zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Fairbanks (circa 75 minuten rijden) en biedt behalve baden ook wandelmogelijkheden in de buurt. De Chena Hot Springs zijn elke dag open. 

Fairbanks Alaska

Recreatiegebieden

Aan de Richardson Highway tussen Fairbanks en Delta Junction liggen heel wat recreatiegebieden. Het dichtst bij Fairbanks ligt Chena Lakes Recreation Area; een half uurtje rijden in zuidelijke richting. Met een flink meer, twee zwemstrandjes en een bootverhuurstation is er voldoende te beleven. Ook is het toegestaan om je hengel uit te werpen in het meer en zijn er wandelroutes door de natuur, in lengte variërend van 6 tot 19 kilometer. Voor wie na een dag waterplezier nog niet naar huis wil, zijn er campings. Ongeveer veertig minuten rijden zuidelijker ligt het Salcha River State Recreation Site, waar je eveneens kunt kamperen en varen. De populairste activiteit is vissen: er worden regelmatig snoeken, Chinookzalmen en Siberische vlagzalmen aan land gehaald. Het Harding Lake State Recreation Area ligt het dichtst bij Delta Junction. Ook hier kun je wandelen, kamperen of een bootje huren. 

Fairbanks Alaska

Vervoer

Busmaatschappij MACS exploiteert de buslijnen in Fairbanks. Bij de winkelcentra, bussen en het Transit Center aan de Cushman Street is meer informatie verkrijgbaar over de buslijnen. In de zomer kun je de trein van Alaska Railroad naar Anchorage pakken, waarmee je twaalf uur onderweg bent en door mooie natuurgebieden reist.

Feiten

Staat Alaska
Borough Fairbanks North Star
Oppervlakte 85 km²
Hoogte 136 meter
Inwoners 32.000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Fairbanks heeft een subarctisch klimaat met lange, koude winters en korte, warme zomers. Tussen oktober en januari valt de meeste sneeuw en het kan soms nog sneeuwen tot mei. In de winter kan de temperatuur dalen tot -20 graden en in extreme gevallen kan het zelfs -50 worden. ’s Zomers is het gemiddeld 20 graden Celsius. Door de lage ligging schijnt in de winter de zon slechts enkele uren per dag, terwijl het in de zomer nauwelijks donker wordt. In de buurt van Fairbanks heb je veel kans om het noorderlicht, een bijzonder natuurverschijnsel, te zien.

Geschiedenis

De stichter van Fairbanks was kapitein Elbridge Truman Barnette, een gelukszoeker die in augustus 1901 de handelspost Fairbanks nabij de Tananarivier oprichtte. De handelspost, die later uitgroeide als stad, werd vernoemd naar Charles Fairbanks, een republikeinse senator uit Indiana. Economisch gezien draaide de stad al snel op de productie van landbouwgoederen. Ondanks dit gegeven is Fairbanks nooit geheel zelfvoorzienend geweest wat betreft voedsel.

Logistieke ontwikkeling kwam er vooral in de jaren 1960, toen er vanuit Fairbanks enkele wegen naar de olievelden van Prudhoe Bay werden aangelegd. Verder werden er verschillende snelwegen aangelegd naar bijvoorbeeld Livengood. Voor de bouw van de Trans-Alaska pijplijn, waardoor olie vervoerd zou worden, werd het wegennetwerk om en nabij Fairbanks uitgebreid. In 1971 werd de George Parks Highway van Fairbanks naar Anchorage aangelegd. Bij mile 8 op de Steese Highway kun je heel dichtbij de oliepijplijn komen.

Door het uitbreken van de goudkoorts aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde zich een groot spoorwegennetwerk rondom Fairbanks. Deze spoorwegen werden vooral gebruikt om goederen vanuit de mijnen naar de haven bij de Chenarivier te transporteren. Van 1905 tot 1910 breidde het spoorwegennetwerk zich flink uit. Vanaf dat moment deden ook auto’s langzamerhand hun intreden en kreeg het personenvervoer per spoor concurrentie van de automobiel. Tegenwoordig wordt de spoorlijn vooral voor recreatief vervoer gebruikt en incidenteel worden er nog passagiers vervoerd over grotere afstanden.

Een zwarte pagina in de geschiedenis van Fairbanks is de overstroming van 14 augustus 1967, toen een recordhoeveelheid regen viel in de regio. De Chenarivier trad buiten haar oevers, waardoor de hele stad overstroomde. Om een toekomstig drama te voorkomen, werd er in de jaren daarop de 13 kilometer lange Moose Creek Dam gebouwd, waardoor het water van de Chenarivier om de stad heen werd geleid in de Tananarivier.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan