Sitka, Alaska

Sitka Alaska Voordat Sitka Russisch grondgebied werd, leefden er al Tlingit-indianen. Tussen 1741 en 1867 was Sitka het hoofdkwartier van de Russische overheersing in Alaska. Zowel de Russische als de inheemse invloeden zijn goed bewaard gebleven in deze stad, die voor een decor van dichte bossen, waterwegen en de slapende vulkaan Mount Edgecumbe ligt. Sitka ligt op Baranof Island, ter hoogte van de Canadese provincie British Columbia. Je bereikt Sitka per vliegtuigje (Juneau of ketchikan) of boot (Alaska Marine Highway vanuit onder andere Juneau). Op de veerboten van de Alaska Marine Highway kunnen campers en auto's mee. Het is aan te raden om overtochten met grote voertuigen in de zomer van tevoren te reserveren in verband met de capaciteit aan boord. Sitka is de enige plaats in de Inside Passage die aan de Stille Oceaan grenst.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Je kunt je bezoek aan Sitka beginnen bij het bezoekerscentrum, dat gevestigd is in Harrigan Centennial Hall aan Harbor Drive. Hier vind je onder andere informatie over wandelroutes langs belangrijke historische plekken in de stad, zoals Russian Bishop's House en Castle Hill. In Sitka staan maar liefst tweeëntwintig gebouwen die zijn opgenomen op de lijst met nationale historische plekken.

Sitka Alaska

Sitka National Historical Park

De hoofdstraat van Sitka, Lincoln Street, eindigt in dit park. Sitka National Historical Park is het oudste nationale park van Alaska. Hier, aan de monding van de Indian-rivier wandel je door de oude leefomgeving van de indianen. In 1804 barstte er een hevige strijd los waarbij de Tlingit zich een week lang verdedigden vanuit een houten fort. Toen hun buskruit en vuurstenen opraakten, slopen ze weg in het holst van de nacht en konden de Russen hun fort overnemen. Het park is opgericht ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis. Begin je bezoek bij het bezoekerscentrum, waar een parkfilm je van alles leert over deze strijd. Je kunt mooie Totem Trail (1,6 km) volgen door het regenwoud, de kust en diverse totempalen. In het hoogseizoen worden er rondleidingen georganiseerd. Ook zijn er regelmatig demonstraties over het maken van totempalen.

Sitka Alaska

Russisch erfgoed

Sitka staat vol pareltjes uit de Russische geschiedenis. Het opvallendste overblijfsel is de orthodoxe St. Michael's Cathedral aan Lincoln Street. De kerk is te herkennen aan de uivormige koepels en de gouden kruizen op het dak. Vanaf St. Michael's Church kun je te voet de andere bezienswaardigheden bereiken, zoals het Russian Bishop's House, het oudste Russische bouwwerk in Sitka. Hier zie je een tentoonstelling over het leven tijdens de Russische overheersing. Loop je vanaf het Alaska Pioneers Home (1934) verder noordwaarts, dan kom je langs de Russian Blockhouse en Princess Maksoutoff's Grave, waar de eerste vrouw van de laatste Russische gouverneur (Dimitrii Maksoutoff) begraven ligt.

Sitka Alaska

Castle Hill

Loop je vanaf Lincoln Street in (zuid)westelijke richting, dan kom je uit bij Castle Hill. Lang geleden werd deze heuveltop bewoond door inheemse volkeren. Toen de Russen in 1836 het roer overnamen in Sitka, werd hier het Baranof's Castle gebouwd als huis voor de gouverneur van Russisch-Amerika. Op 18 oktober 1867 werd hier het verdrag getekend waarmee Alaska officieel aan Amerika werd verkocht, 27 jaar later brandde het gebouw af.

Sitka Alaska

Sheldon Jackson Museum

Waar vroeger het Sheldon Jackson College was, is tegenwoordig een museum met een kleine collectie inheemse voorwerpen. Je kunt er onder andere kijken naar maskers, jaaginstrumenten en kookgerei van de Tlingit-indianen. Ook vind je er boten en rendier-/hondensledes.

Sheldon Jackson Museum

Alaska Raptor Center

Liefhebbers van vogels mogen dit centrum absoluut niet overslaan. Jaarlijks worden in dit reservaat ongeveer tweehonderd gewonde vogels opgenomen. Uilen, valken, haviken en andere vliegeraars worden verzorgd en krijgen vliegtraining om terug de natuur in te kunnen. Een enkele vogel herstelt onvoldoende om vrijgelaten te worden en blijft achter in het centrum. De adelaars scheren soms bijna langs je heen!

Sitka Alaska

Sitka Historical Society Museum

Dit kleine museum staat vol relikwieën uit de tijd dat Alaska in Russisch bezit zat. Ook vind je een schaalmodel van de stad zoals die er in 1867 uitzag, toen de staat werd overgekocht door Amerika. Buiten het museum ligt een kano die met de hand is gemaakt door de Tlingit.

Sitka Historical Society Museum

Fortress of the Bear

In de ruige natuur rond Sitka raken niet alleen vogels gewond. Ook beren zijn soms het slachtoffer van de natuur of van jagers. Berenwelpen die alleen overblijven, worden opgevangen in het Fortress of the Bear, een groot leefgebied voor berenwezen met uitkijkpunten voor bezoekers. 

Sitka Alaska

Buitensportactiviteiten

Zoals vanuit veel Alaskaanse steden kun je ook vanuit Sitka deelnemen aan de nodige wildlife-excursies om te kajakken of op zoek te gaan naar walvissen, zeeleeuwen en adelaars. Voor actuele vertrektijden, tickets en opties kun je terecht bij het bezoekerscentrum. Wil je zelfstandig de natuur verkennen? Volg dan een van de fantastische wandelroutes die je van het regenwoud naar de voet van de berg leiden. In het Tongass National Forest zijn verschillende wandelroutes te vinden. 

Bezienswaardigheden Sitka Alaska

Wandelen

Naast de nodige excursies biedt Sitka vooral fantastische wandelmogelijkheden. De meeste routes leiden je van het regenwoud rond de stad naar de hoge bergen. In de buurt van de stad starten ongeveer vijf wandelroutes. De Indian River Trail (14 km retour) is toegankelijk en leidt je door het regenwoud naar uitzicht op de Sisters Mountain. De Harbor Mountain Trail begint bij downtown en slingert via trappen en haarspeldbochten naar Harbor Mountain. Vervolg je je weg op de Gavan Hill Trail, dan wordt de route naar de top toe steeds uitdagender. Je kunt ervoor kiezen om eerder om te draaien. Informeer voor meer wandelroutes bij het bezoekerscentrum. 

Sitka Alaska

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan