North Platte, Nebraska

North Platte Nebraska North Platte is een middelgrote plaats in Nebraska. De stad staat voornamelijk bekend om Baily Yard, het grootste rangeerterrein ter wereld, waar meer dan 200 sporen naast elkaar liggen. Naast de Baily Yard zijn er nog andere interessante bezienswaardigheden in North Platte, zoals het Lincoln County Historical Museum en Buffalo Bill Ranch State Historical Park, de voormalige woonplaats van de wereldberoemde Buffalo Bill.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bailey Yard

Maak kennis met het grootste rangeerterrein ter wereld, dat een oppervlakte van maar liefst 12 vierkante kilometer beslaat. Ter vergelijking: er zouden ongeveer 2.800 American footballvelden aangelegd kunnen worden. In totaal ligt er meer dan 507 kilometer aan rails. Vanaf de Golden Spike Tower heb je een mooi uitzicht over het gigantische terrein. Naast de uitzichttoren ligt het Golden Spike Visitor Center, waar je meer te weten kunt komen over de Baily Yard.

North Platte Nebraska

Buffalo Bill Ranch State Historical Park

In de piekjaren van de Wild West Show stroomde het geld binnen bij Buffalo Bill. Dit is goed terug te zien in de gigantische ranch die Bill liet bouwen en inrichten. De ranch, Scout's Rest genaamd, werd in 1965 benoemd tot historisch park. Het park beslaat ongeveer 10 hectare van het oorspronkelijke gebied, dat maar liefst 1.619 hectare groot was. De ranch en bijliggende stallen werden gerestaureerd, waardoor ze tegenwoordig in oude glorie te bewonderen zijn. Meteen naast het Buffalo Bill State Historical Park ligt het Buffalo Bill State Recreation Area, waar je een mooi kampeerplekje langs de Platte-rivier kunt uitzoeken. Verder biedt de omgeving mogelijkheid tot vissen, picknicken en wandelen.

North Platte Nebraska

Cody Park Railroad Museum

Een van de kopstukken van dit treinmuseum is de Union Pacific's Challenger 3977, een van de grootste stoomlocomotieven die ooit gebouwd werd. Verder vind je er verschillende soorten wagons en allerlei voorwerpen die vroeger rondom de spoorwegen gebruikt werden, zoals telefoons en een telegraafapparaat.

North Platte Nebraska

Fort Cody Trading Post

Fort Cody Trading Post is de grootste cadeauwinkel voor souvenirs en cowboyspullen in Nebraska. Maar het is niet zomaar een souvenirwinkel, binnenin vind je een klein museum over Buffalo Bill, een tweekoppig kalf en een overvloed aan bijzondere goodies om je reis te herdenken. Het middelpunt is de spectaculaire Buffalo Bill’s Miniature Wild West Show, met meer dan 20.000 figuren die zorgvuldig met de hand uit hout gesneden zijn.

North Platte Nebraska

Lincoln County Historical Museum

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van North Platte, moet je zeker een bezoek brengen aan het Lincoln County Historical Museum. Naast  allerlei tentoonstellingen over het vroegere leven in North Platte (inclusief een verzameling met voorwerpen die gebruikt werden door indianen), vind je er ook een uitgebreide collectie over het gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog furore maakte als de North Platte Canteen. In de kantine werden veel gratis spullen uitgedeeld en amusement aan de dappere soldaten geboden.

NEBRASKAland DAYS

Elk jaar worden in de tweede week van juni in North Platte de NEBRASKAland DAYS gehouden, het officiële staatsfeest van Nebraska. Hier komen meer dan 100.000 bezoekers per jaar op af. De festiviteiten bestaan uit rodeo’s, concerten, western kunst en parades. Tijdens de NEBRASKAland DAYS worden ook kleinere festival gehouden, zoals de Mexican Fiesta, het Heritage Festival en de North Platte Woodcarvers Artistry in Wood Show.

Overige festivals

Buiten de NEBRASKAland DAYS vinden de nodige andere festivals en evenementen plaats in North Platte. Het 'festivalseizoen' begint eind april met de Country Bluegrass Show op de Lincoln County Fairgrounds. Dit festival staat geheel in het teken van bluegrass, een typisch Amerikaanse muzieksoort. In mei wordt de bluegrass verruild voor honkytonk tijdens het jaarlijkse North Platte Honky Tonk BBQ Festival. Halverwege september staat North Platte in het teken van het Rail Fest. Van mei tot eind augustus vinden bovendien elke zaterdagavond de Stock Car Races plaats op de Lincoln County Fairgrounds.

Vervoer

North Platte is een uitstekende stad om te voet of per fiets te verkennen: er is namelijk een uitgebreid netwerk van paden aangelegd.

Feiten

Staat Nebraska
County Lincoln 
Oppervlakte 35 km²
Hoogte 854 meter
Inwoners 25.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

North Platte heeft een vochtig continentaal klimaat. Er zijn naar verhouding lange, koude en droge winters en warme redelijk natte zomers. Door het hele jaar heen is er weinig neerslag.

Geschiedenis

De geschiedenis van North Platte begint in november 1868, wanneer de spoorlijn van de Union Pacific Railroad het huidige North Platte bereikt. Nadat een inwoner het van loopjongen tot directeur geschopt heeft, wordt North Platte gekozen als thuisbasis voor Baily Yard. Inmiddels is dit uitgegroeid tot 's werelds grootste rangeerterrein en werken er enkele duizenden mensen. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermaart het stadje bekendheid door de North Platte Canteen. Wat min of meer als een spontane actie begint in december 1941, groeit uit tot een omvangrijke organisatie die vijf jaar lang steun biedt aan Amerikaanse troepen. Bij het station wordt een kantine geopend, waar talloze burgers uit de regio zich dag en nacht belangeloos inzetten om de soldaten een hart onder de riem te steken. 

De beroemdste inwoner van North Platte is William Frederick Cody, beter bekend als Buffalo Bill. Op verzoek van enkele hooggeplaatste stadsgenoten maakt hij in 1882 een speciale show voor de viering van Independance Day. De show, 'Old Glory Blowout', is een daverend succes, waarop Bill besluit de show uit te bouwen. Hij tourt de hele wereld over met zijn Wild West Show.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan