Dieselverbruik camper rondreis West Canada

Dieselverbruik camper rondreis West Canada

door op 29-09-2022

Weinig informatie krijg je over het brandstofverbruik van een camperreis en de kosten die hiermee zijn gemoeid. Wij maakten van 16 augustus t/m 15 september 2022 een camping rondreis door west Canada. We hadden hiervoor een zogenaamde Maxi Travel Camper TCA van Canadream gehuurd. Dit is zo'n zogenaamde "rugzak"-camper. In ons geval een stoere en degelijke Ford F350 pick up, vrij nieuw, met zo'n 19.000 km op de teller. De Ford F350 rijdt op diesel. Op de achterbak van deze truck is de camper gemonteerd. Wij reisden met drie volwassenen, waarbij een persoon gelukkig klein van stuk was. Want deze camper is eigenlijk bedoeld voor twee volwassenen en een kind. In de camper zit boven de truckcabine een twee persoons bed. Voor de kleine reiziger moesten we elke dag de zithoek ombouwen voor een slaapplaats. De Ford F350 heeft voorin twee ruime zitplekken (eventueel kan er een derde tussenin, maar dan wordt het erg krap voorin. En achterin drie zitplaatsen. Wij gebruikten er voorin twee en achterin één. De overige zitplaatsen werden gebruikt voor onze drie koffers.

Met deze camper hebben we in totaal 3.850 kilometer afgelegd. Totaal circa 610 liter diesel getankt, wat totaal circa € 965 heeft gekost. De dieselprijs was rond de $ 2 per liter. Deze camper gebruikte dus circa 1 liter diesel op elke 6,3 kilometer. Onze transportkosten bedroegen dus ca € 0,25 per kilometer.

Vervelend was dat de verhuurder in Vancouver ons niet kon vertellen hoeveel inhoud de brandstof tank had en wat het geschatte dieselverbruik per km zou zijn. Ik kreeg hem mee met iets meer dan 1/4 volle tank, en zo moest ik hem ook weer inleveren. Zo'n nieuwe auto geeft gelukkig wel aan hoeveel km je nog kunt rijden op de aanwezige tankinhoud, dat was ca 350 km. Bij het eerste tankstation heb ik in mijn naïviteit 40 liter besteld. Keek daarna op de teller en zag dat de wijzer iets meer dan half vol aangaf. Nog maar 40 liter bijbesteld. Iets meer dan 3/4 vol gaf de wijzer aan. Nog maar 30 liter. Ook dat ging er helemaal in, waarna we zijn gaan rijden. Bijna vol gaf de meter aan. Later heb ik op internet meer info opgezocht over de Ford F350 en zag dat ze worden geleverd met een tankinhoud van ruim 140 liter. Het is maar dat je het weet.

Nog een tip over het gebruik van de towhaul functie bij deze camper: Mijn ervaring is, en dat kreeg ik bevestigd door een Canadees, dat je bij het rijden in de bergen de towhaul altijd aan moet laten staan. Dus niet alleen als je een steile weg afrijdt (om daarmee af te remmen op de motor en je remmen te sparen), maar ook als je de berg oprijdt. De best wel zware camper trekt dan veel beter, omdat de automaat eerder terugschakelt. Het zal wel wat meer brandstof vergen, maar rijdt zo veel plezieriger.


Bespaartip
Schrijf een review
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan