Bagage vertraagd of beschadigd

door Onze redactie do 13 jul. 2017 10:00 bijgewerkt op di 4 jun. 2019 8:00

Je hebt zorgvuldig je koffer ingepakt en staat na een lange vlucht te wachten bij de bagageband. Tot je schrik zie je dat iedereen verenigd is met zijn bagage, maar jouw koffer is er niet bij. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, maar wat moet je doen als je bagage kwijt of beschadigd raakt tijdens de vlucht?

Melden op de luchthaven

Direct melden
Als je bagage beschadigd of kwijt raakt tijdens de vlucht, moet je dit direct melden op de luchthaven. Meestal kun je hiervoor terecht bij de servicebalie in de douanehal, waar vaak ook de bagageband is. Kun je niet de juiste balie vinden? Vraag dan aan een medewerker van de luchthaven waar je je moet melden.

PIR
Bij de servicebalie vul je een Property Irregularity Report (PIR) in. Met dit PIR-formulier kan de luchtvaartmaatschappij op zoek naar je bagage of geef je aan wat er kapot is. Om het PIR in te vullen, heb je de bagagesticker nodig. Dit is meestal een kleine witte sticker met je naam en een (streepjes)code – meestal wordt deze bij het inchecken van de bagage op je paspoort geplakt.

Kopie en contact
Vraag om een kopie van het PIR-formulier of een schriftelijke bevestiging van je melding. Vraag ook wat de vervolgstappen zijn en hoe je op de hoogte wordt gehouden van de zoektocht naar je bagage of de behandeling van je klacht.

servicebalie luchthaven

Vertraagde/verloren bagage

Laat je reis niet verpesten
Het kan een paar dagen duren voor je verloren bagage op de juiste plek is. Waarschijnlijk reis je van de ene plaats naar de andere en heb je niet de tijd om hierop te wachten. Laat nooit je vakantie verpesten door vertraagde bagage!

Contacteer je reisverzekering
Bel naar je reisverzekering (neem dus je klantnummer mee op reis) en leg de situatie uit. Laat je goed informeren over de mogelijke vergoeding en hoe je hierop aanspraak maakt. Waarschijnlijk krijg je een compensatiebedrag waarvoor je nieuwe spullen kunt kopen. Koop niets voor je hebt overlegd met de hulplijn, deze is 24 uur per dag bereikbaar.

Kop op en shop
Shop in de dichtstbijzijnde Mall wat ondergoed, sokken, shirts en toiletspullen. Heb je medicijnen op recept? Zorg dan dat je een medicijnpaspoort van je apotheek bij je hebt zodat je in een Drug Store nieuwe pillen, poeders of puffers kunt halen.

winkelen

Beschadigde bagage

Zo snel mogelijk melden
Soms merk je pas in de taxi of in het hotel dat je koffer kapot is. Maak in dat geval een schademelding via de website van de airline waarmee je vloog. Doe dit zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur na je vlucht. Wacht nooit met melden tot je weer thuis bent, veel airlines nemen je klacht na een week al niet meer in behandeling!

Reisverzekering contacteren
Je kunt ook in de polis van je reisverzekering opzoeken of er een vergoeding mogelijk is, of even bellen/mailen om dit te vragen.

Wat is beschadigde bagage
Met beschadigde bagage bedoelen we bagage waar echt iets aan stuk is, zoals een (af)gebroken wieltje of kapot handvat. Krassen en deuken kun je niet bij de airline of reisverzekering declareren.

bagage beschadigd of verloren

Belangrijke spullen in handbagage

Natuurlijk zijn er spullen waar je tijdens je reis echt niet zonder kunt en die ter plekke niet te koop zijn. Stop deze daarom altijd in je handbagage mits toegestaan. Denk hierbij uiteraard aan je paspoort, rijbewijs en portemonnee, maar bijvoorbeeld ook aan je bril, lenzendoosje + klein flesje vloeistof, medicijnen, camera + oplader en mobiel + oplader.

vertraagde of verloren bagage

Voor je eigen gemoedsrust

  • Als je de bagage incheckt op de luchthaven, controleer of het wordt doorgelabeld naar je eindbestemming. Zo voorkom je dat je koffer op de luchthaven van een eventuele overstap achterblijft. Je bent zelf verantwoordelijk voor het ophalen van je koffer tijdens een eventuele overstap. Laat je hierover bij het inchecken van je bagage dus goed informeren.
  • Bewaar de bagagesticker waarop meestal je naam en een (streepjes)code staan tot je in het hotel/thuis bent en zeker weet dat je bagage ongeschonden de reis heeft doorstaan.
  • Doe een adreslabel met je telefoonnummer aan de bagage. Als je koffer kwijt raakt, kan men via deze gegevens altijd contact met je opnemen.

Ga niet naar huis

We begrijpen dat het vervelend is als je koffer in Roemenië is en jij in de Rocky Mountains. Gelukkig zijn bijna alle spullen te koop en alles wat niet te koop is, stop je in je handbagage. Als je écht niet zonder je teddybeer/laptop/lievelingstrui kunt, ga dan nooit (ik herhaal: nooit!) op eigen gelegenheid naar huis. De kans is minimaal dat je vliegtickets voor een op eigen initiatief geboekt vliegticket vergoed krijgt. Overleg altijd eerst met je reisverzekering over de mogelijkheden, anders zijn alle extra kosten voor eigen rekening.

Vliegtuig zee zonsondergang
Reis 16 mei virtueel de wereld rond tijdens de Reisrotonde. 6 Maatwerkspecialisten, 20 online presentaties.
Meld je gratis aan
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
Kom naar onze infodag op 3 oktober in Zwolle.
Meld je gratis aan!