Inpaktips

bijgewerkt op di 10 mei 2022 6:35

Op de meeste vluchten naar Amerika of Canada mag je 23 kilo aan ruimbagage meenemen. Of dat veel of weinig is, hangt af van je inpakstrategie. Moet je op je koffer gaan zitten om hem te sluiten of sta je te zweten bij de bagageband op de luchthaven? Dit zijn onze lichtgewicht inpaktips. Onderaan staan belangrijke regels voor je handbagage.

Inpaktips koffer

Maak een paklijst!

Niet cool. Wel belangrijk. Schrijf op wat je écht (dagelijks) nodig hebt. Het kan helpen om logische kopjes te maken, zoals Toiletspullen, Kleding & schoenen, Vermaak & elektronica. Doe dit ongeveer een week voor vertrek, dan kun je de lijst aanvullen met belangrijke spullen die je nog te binnen schieten. Twijfel je? Maak dan een apart kopje met spullen die je graag mee wil nemen, maar waar je bij ruimtegebrek ook zonder kunt.

Er bestaan veel kant-en-klare inpaklijsten. Kijk er wel kritisch naar: grote kans dat je Zuidwest-Amerika ook overleeft zonder skistokken en muskietennet.

Denk in elk geval aan

 • Paspoort, rijbewijs, international rijbewijs, creditcard, pinpas (ingesteld voor buiten Europa!)
 • Zorg dat je ESTA (VS) of eTA (Canada) hebt aangevraagd
 • Wereld- of verloopstekker(s), verdeelstekker
 • Ons boekje met Aandachtspunten
 • Vouchers voor je hotel(s) en auto/camper
 • Telefoonnummers voor je reisverzekering en het blokkeren van je betaalpassen
 • Je medicijnen voor de reisduur plus één week extra. Voor voorgeschreven medicijnen heb je een medische verklaring nodig van je apotheek.
 • Camperreis? Denk ook hieraan!
Inpaktips koffer

Heb je dat wel nodig?

Is je witte broek praktisch in een rood rotsenlandschap? Ga je echt een volle fles shampoo leegmaken? Het kan handig zijn om je spullen drie dagen voor vertrek vast klaar te leggen. De dag voor je op reis gaat, kun je alles nog eens (kritisch) nalopen voor je het in je koffer/backpack stopt. Staat het item niet op je paklijst? Laat het dan thuis. Maak eventueel een twijfelstapel met spullen die je inpakt als je plek overhebt. En, geloof ons, met één paar wandel-/sportschoenen, één leuk paar en één paar slippers red je het prima.

Hulp bij koffer inpakken

Combineer

Kies kleding die je kunt combineren qua kleur en print. Een gekleurde sjaal (of pet, à la Chris Zegers) maakt van je basics een nieuwe outfit, maar een Hawaiibloes die op geen enkele broek past, ga je op reis niet ineens dragen. Tel het aantal dagen dat je op vakantie bent en bedenk vast wat combinaties. Koelt het ‘s avonds af? Pak een trui/vest in die bij elke combi past.

Inpaktips koffer

Check het weer!

Bekijk enkele dagen voor vertrek de weersverwachting. Het kan nu guur zijn in Nederland, in Zuidwest-Amerika is het waarschijnlijk te warm voor drie truien. Bedenk je ook dat je op een warme bestemming aangenamer op sport- of hardloopschoenen wandelt dan op je bloedhete Lowa's. Regent het nauwelijks op je bestemming? Denk eens aan een poncho in plaats van een regenjas. Ga je naar een koude bestemming? Je wandelschoenen (en winterjas) aantrekken in het vliegtuig scheelt veel gewicht en ruimte in je koffer.

Inpaktips koffer

Mini mini mini

Terug naar de volle shampoofles: giet je shampoo/douchegel/bodylotion over in een reisverpakking en je bespaart veel gewicht en ruimte. Neem het liefst herbruikbare flesjes, dat is beter voor het milieu. Reis je met een gezin? Dan is één fles shampoo natuurlijk wél handig. Spreek af wie wat meeneemt, zodat je ter plekke niet met vier flessen shampoo, maar zonder zonnebrandcrème staat. Stop verpakkingen met vloeistoffen altijd in een plastic zak, ook in je koffer of backpack!

Als je onderweg wat kleding wast, hoef je een stuk minder in te pakken. Veel campings en hotels hebben wasmachines, je moet vaak wel zelf wat wasmiddel meenemen. Denk aan een handige tube met vloeibare wasmiddel of neem wat tabs mee. Bij een camperreis is het verstandig om zelf een waslijntje mee te nemen, in hotels zijn vaak kleerhangers aanwezig.

Inpaktips koffer

Een backpack is niet gek

Een backpack is een stuk lichter dan een (lege) koffer. Bijkomend voordeel is dat je een backpack makkelijker opbergt in de kofferbak (auto) of het opbergvak (camper). Een flightbag beschermt je backpack tijdens de vlucht. Controleer vooraf de kofferruimte in je automodel of campertype. Reis je met een kleiner voertuig of groter gezelschap? Dan is het slim om enkele weekendtassen/backpacks mee te nemen in plaats van koffers.

Inpaktips koffer

Delen kan gewicht schelen

Als je dezelfde smartphone hebt als je reisgenoten, is het een optie om de oplader te delen. En misschien kun je je camera, tablet en e-reader met dezelfde kabel opladen? Dan volstaan twee kabels in plaats van vier. Hetzelfde geldt voor boeken, tijdschriften, tandpasta of zonnebrandcrème: deel en je sjouwt je niet scheel.

Baal niet als een stekker

Test thuis even of opladers van 'zwaardere apparaten' in je wereld- of verloopstekker passen. Stekkers met aarding (bijvoorbeeld van je laptop) passen er vaak niet in en hoeven dus niet mee, of je moet een strategie bedenken om het plastic lipje uit de wereldstekker te slopen. Het kan handig zijn om meerdere wereld-/verloopstekkers mee te nemen, zodat je apparaten tegelijk kunt opladen. Denk anders aan een verdeelstekker.

Inpaktips koffer

Belangrijkste regels handbagage

Alles waar je tijdens je reis echt niet zonder kunt en alle spullen die tijdens je reis niet te koop zijn, kun je het beste in je handbagage stoppen voor het geval je koffer zoek raakt tijdens de vlucht. Denk hierbij aan je paspoort en portemonnee (uiteraard), maar ook aan je bril, lenzendoosje + klein flesje vloeistof, medicijnen/anticonceptiepil, camera + oplader, mobiel + oplader en eventueel een reserve onderbroek/shirt/deodorant/tandenborstel.

 • Vloeistoffen, gels of sprays mogen mee in je handbagage, mits in verpakkingen van elk maximaal 100 milliliter. Je moet alle verpakkingen in één doorzichtige, afsluitbare plastic zak van maximaal 1 liter (circa 20 bij 20 cm) stoppen.
 • Elektronica. Bij de gate kun je gevraagd worden elektronische apparaten in je handbagage aan te zetten. Zorg ervoor dat je mobiele telefoon, camera, tablet, laptop et cetera voldoende opgeladen zijn en dat de aan- en uitknop goed werkt.
 • Vloeibare medicijnen en dieetvoeding zijn toegestaan als handbagage, mits het gaat om acceptabele hoeveelheden voor de duur van de vlucht(en). Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals slaapmiddelen, Ritalin of sterke pijnstillers), heb je een (Engelstalige) medische verklaring van de apotheek nodig. Neem medicijnen mee in de originele verpakking.
 • Babyvoeding, gekolfde borstvoeding en babymelk (vloeibaar/poeder) mag je in de handbagage meenemen als er een baby meereist. Dit hoeft niet in de plastic zak met andere vloeistoffen. Lees meer over reizen met kinderen.
 • Vers voedsel als fruit en vleeswaren mag je meenemen in je handbagage, maar je moet ze in het vliegtuig opeten of weggooien voor je door de douane gaat.
 • Verdachte voorwerpen. Neem geen scherpe voorwerpen (zoals een nagelschaartje of zakmes) mee in je handbagage. Ook aanstekers zijn verboden. Laat ook je pistool thuis.

Hoeveel stuks handbagage je mag meenemen en wat de meest recente regels zijn, check je bij je eigen airline. Controleer dit vlak voor vertrek, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Inpaktips koffer

De laatste tips

 • Camperreizigers: Inpaktips voor het kamperen
 • Op slot: Tijdens je vlucht naar de VS mag je je bagage niet op slot doen! Alleen slotjes met een speciale TSA-certificering zijn toegestaan.
 • Oud is goud: Een oude handdoek, sjofel paar sokken of uitgelubberd pyjamashirt? Neem ze mee op reis! Je kunt het aan het einde van je vakantie wegdoen om plaats te maken voor souvenirs.
 • Wegen: Wil je niet zwetend bij de bagageband staan omdat je bang bent dat je koffer toch te zwaar is? Weeg hem thuis even en je kunt met een gerust hart naar Schiphol.
 • Reizen met kinderen: Ga je met het hele gezin op reis? Lees dan onze tips voor reizen met kinderen.
Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan