Escape from Alcatraz

door Lisa Huis in 't Veld za 19 mrt. 2016 8:57

In de baai van San Francisco ligt een van de beroemdste én beruchtste gevangenissen van Amerika: Alcatraz. De zwaarste criminelen zaten hier gevangen, onder wie maffiabaas Al Capone. Dat Alcatraz tot de verbeelding spreekt, blijkt uit het aantal boeken en films dat erover gemaakt is. Dankzij de inspanningen van de National Park Service kun je een kijkje nemen in de verlaten gevangenis. Ga jij naar San Francisco? We geven je vast een voorproefje van Alcatraz!

Alcatraz ligt op een eiland in de baai van San Francisco. Uitzicht vanaf de boot. Helikopterview van gevangeniseiland Alcatraz in San Francisco

Gratis audiotour in het Nederlands

Je bereikt Alcatraz per boot vanaf Pier 33. Na de overtocht kun je op het gevangeniseiland een audiotour ophalen. De audiotour is inbegrepen bij de entreeprijs en is beschikbaar in het Nederlands. Met een koptelefoon op dwaal je door de gangen, celblokken en bewakersvertrekken. Je hoort de persoonlijke verhalen van ex-gevangenen, wordt ingewijd in het strikte gevangenisregime en zult verbaasd staan over de spraakmakende ontsnappingspogingen.

Alcatraz heeft een gratis audiotour in het Nederlands Cellen in gevangenis Alcatraz

Escape from Alcatraz

De beroemdste ontsnappingspoging is die van Frank Lee Morris en de broers Anglin. Zij groeven met kleine voorwerpen een lange tunnel en knutselden kleine bootjes, waarmee ze het ijskoude water van de baai wilden trotseren. Toen ze na een lange voorbereiding het hazenpad kozen, legden ze in elk bed een pop om hun vertrek te verhullen. Niemand weet wat er vervolgens gebeurde, er werd nooit meer iets van de mannen vernomen. In de bewuste cel komt het verhaal tot leven: de pop ligt nog in bed, naast het gapende gat van de tunnel. De ontsnappingspoging is verfilmd in Escape from Alcatraz, met Clint Eastwood in de hoofdrol.

Cel van de ontsnappers Cel op Alcatraz gevangeniseiland

Zilverreigers, kolibries en bloemenperken

Het eiland kreeg in 1775 van Spaanse ontdekkers de naam ‘La Isla de los Alcatraces’ (Pelikaan-eiland), naar de vele pelikanen die er rondwandelden. In 1861 – toen de Burgeroorlog uitbrak – werden er voor het eerst gevangenen op het eiland ondergebracht. Alcatraz kreeg een upgrade in 1912: de huidige cellenblokken van drie verdiepingen hoog verrezen. De inwoners van San Francisco vonden het maar niks, die grauwe gebouwen op dat kale eiland. Het leger bracht daarom grond over naar Alcatraz en de gevangen legden tuinen en bloemenperken aan. Er groeit en bloeit veel en je ziet er (zee)vogels die normaal gesproken op afgelegen kustrotsen nestelen. Houd je camera gereed voor aalscholvers, zeekoeten, zilverreigers en kolibries.

Vogels op Alcatraz gevangeniseiland Natuur met bloemen, planten en vogels op Alcatraz

Kies je tour

Boek van tevoren via www.alcatrazcruises.com. Dit kan al 90 dagen van tevoren. De audiotour en overtocht zijn bij de prijs inbegrepen. Er zijn drie soorten tours:

  • Day Tour ($33): Dit is de standaardtour. De Day Tour is elke dag mogelijk en vertrekt talloze keren per dag vanaf Pier 33.
  • Early Bird Tour ($33): Om in alle rust rond te kijken, kies je de allereerste tour van de dag. De Early Bird Tour vertrekt elke dag om 08:45.
  • Night Tour ($40): Houd je van spanning? Kies dan de Night Tour. Deze tour is iets duurder dan de andere tours, maar heeft een paar extra’s: je vaart rond het eiland (in plaats van direct aan te meren) en wordt ter plekke rondgeleid door een gids. De spookachtige verschijning van Alcatraz en de schitterende zonsondergang maken de ervaring compleet! Deze tour is mogelijk van donderdag tot en met maandag en vertrekt vlak voor zonsondergang.
Cellenblokken in gevangenis Alcatraz Keuken van Alcatraz

Handige links voor jouw bezoek aan San Francisco

Tarieven Road Bear 2018 bekend
Bekijk de aanbiedingen