Gletsjers & geschiedenis in Glacier NP

door Emma Broekhuizen wo 28 dec. 2016 9:00

Glacier National Park ligt in de schaduw van haar populaire oosterburen Banff en Jasper. Het relatief kleine park in de Canadese provincie British Columbia wordt vaak overgeslagen door toeristen. Jammer, want de spitse bergpieken, valleien met eeuwenoude bossen en vele gletsjers maken van Glacier National Park een memorabele plek. In de negentiende eeuw zag men dit gebied als een ondoordringbare wildernis waar alleen avontuurlijke zielen naartoe durfden. Vandaag de dag is het park de triomf van innovatieve ingenieurs die tussen de steile bergkammen een treinspoor wisten aan te leggen.

Glinsterende gletsjers

Het belangrijkste herkenningspunt van Glacier National Park (niet te verwarren met zijn naamgenoot in Montana!) is de Illecillewaet Glacier, voorheen de ‘Great Glacier’ genaamd. Vanaf de gelijknamige camping starten meerdere wandelroutes naar bergtoppen, berghutten en natuurlijk: gletsjers, waar het park zijn naam aan dankt. Een aanrader is de Great Glacier Trail (6,4 km retour), naar de rotsachtige teen van de gletsjer, die zich in de loop der jaren steeds verder heeft teruggetrokken. Je wandelt door een dicht bos en langs een "waterval" van rotsen en overbrugt 330 hoogtemeters. Na een serie haarspeldbochten bereik je een punt waar je waanzinnig wegkijkt over de bergvallei met Mount Sir Donald en de Vaux-gletsjer. Een alternatief voor deze 3,5 uur durende wandeling is de Meeting the Waters Trail (1,3 km) naar de heldere gletsjerrivier Illecillewaet.

Activiteiten Glacier National Park, BC
Activiteiten Glacier National Park, BC

Historische triomf

De Selkirk Mountains in Glacier zijn ouder en harder dan de wereldberoemde Rocky Mountains. Het was aan Albert Bowman Rogers in 1882 de taak om door het massieve gebergte een doorgang te vinden, zodat de spoorweg dwars door Canada kon worden voltooid. Rogers ontdekte een geschikte bergpas en drie jaar later was de spoorlijn gereed. De bergpas is tegenwoordig een autoroute met de naam Rogers Pass. De tentoonstellingen en films in het Rogers Pass Discovery Center geven je een goed beeld van de triomf die de Canadian Pacific Railway beleefde toen het treinspoor vanuit Oost-Canada het westen bereikte. De Brook Trail (1,7 km) langs het verlaten treinspoor en overblijfselen uit het spoorwegtijdperk neemt je mee terug naar de negentiende eeuw. Ook kun je een kijkje nemen bij de ruïnes van het eerste luxueuze berghotel in West-Canada.

Activiteiten Glacier National Park, BC Activiteiten Glacier National Park, BC

A Hiker Heaven

Glacier National Park is een paradijs voor wandelaars en bergbeklimmers. Door het ruige landschap zijn de lange en uitdagende wandelroutes in de meerderheid, maar gelukkig zijn er ook korte paden. Zo voert de Hemlock Grove-vlonder je door een eeuwenoud (regen)woud waar de bomen metershoog boven je uittorenen. De Rockgarden Trail is een wandeling van ongeveer een half uur door velden met keien uit de laatste ijstijd. Je wandelt naar een uitkijkpunt waar je gletsjers en de Rogers Pass ziet. Ook prachtig is de Bear Creek Falls Trail (1,6 km) naar de gelijknamige waterval.

Activiteiten Glacier National Park, BC Activiteiten Glacier National Park, BC

Met deze slimme camperreis van Denver naar Seattle zie je een groot deel van de Rocky Mountains zonder dat je urenlang in de camper zit. Je bezoekt Mount Rushmore en het vulkanische Yellowstone National Park. In Canada ga je naar de helderblauwe meren en gletsjers in Banff en Jasper National Parks. Na een bezoek aan de stad Vancouver keer je terug naar Seattle in de Verenigde Staten.

Whale watching, VictoriaAthabasca Glacier, AlbertaBuffalo, WyomingIndianen, South Dakota
Deze maand: aflopende vroegboekkorting camperhuur
Bekijk acties per verhuurder
10% korting op hotels bij complete autoreizen
Bekijk autoreizen
Kom naar onze infodag op 16 of 28 december.
Meld je aan
Reisinspiratie opdoen in de kerstvakantie? Bezoek onze infodag op donderdag 28 december!
Meld je aan