Grand Canyon: groots met een hoofdletter G

door Emma Broekhuizen ma 30 mei 2016 16:09 bijgewerkt op za 6 mei 2023 8:30

De Grand Canyon: Groots met een hoofdletter G. Deze 443 kilometer lange kloof in Arizona is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Amerika. Grand Canyon National Park is verdeeld in de North Rim en de druk bezochte South Rim, die beter toegankelijk is en doorgaans beter weer heeft. Hoe maak je een bezoek aan Grand Canyon onvergetelijk? In deze blog: mijn top vijf gave activiteiten in Grand Canyon.

Top 5 Grand Canyon activiteiten

1. Hiken!

De gratis shuttlebussen in Grand Canyon National Park zijn een ideaal vervoermiddel om de lange South Rim te verkennen. Het beste beeld van de Grand Canyon krijg je natuurlijk met de benenwagen. Het is een aanrader om een stukje de kloof in te wandelen via de Bright Angel Trail (19,2 km) of de South Kaibab Trail (9,6 km retour). Keer wel op tijd om, want een retourtje bodem kost je twee dagen. Bedenk ook dat de afdaling een stukkie makkelijker gaat dan de weg terug omhoog.

Beter behapbaar is de vlakke Rim Trail. Deze wandelroute start bij Grand Canyon Village en loopt 21 kilometer langs de kloofrand naar Hermits Rest - het westelijke eindpunt van de Hermits Rest Drive. Het immer veranderende uitzicht op de kloof verveelt nooit. De shuttlebus volgt grofweg dezelfde route als de Rim Trail, waardoor je bij meerdere haltes kunt uitstappen, een stuk wandelen langs mooie uitkijkpunten en weer instapt als je uitgewandeld bent. Zo kies je zelf hoe lang je wandelroute wordt.

Top 5 Grand Canyon activiteiten Top 5 Grand Canyon activiteiten

2. Bewonder Desert View Point

De South Rim telt ruim tien uitkijkpunten die elk de moeite waard zijn. Mijn favoriet is Desert View Point, bij de oude stenen uitkijktoren. Je ziet hier goed hoe weids de kloof is en kijkt neer op de Colorado-rivier, die de Grand Canyon in miljoenen jaren tijd heeft uitgesleten. Desert View Point ligt aan het eind van Desert View Drive, de weg tussen het bezoekerscentrum en de oostelijke ingang van Grand Canyon National Park. Andere aanraders die aan deze weg liggen, zijn Moran Point en Lipan Point. En Grandview Point. En eigenlijk alle andere Points. Maar hé, we moeten keuzes maken.

Top 5 Grand Canyon activiteiten

Geniet mee!

3. Bekijk de zonsondergang

Hoewel wolken, zon en regenbogen de Grand Canyon elke minuut een andere aanblik geven, is er weinig indrukwekkender dan de zonsondergang. Het populairste punt om de zon in de kloof te zien zakken, is Hopi Point. Goede alternatieven (met minder bezoekers) zijn Pima Point (west) en Yaki Point (oost). Voor vroege vogels die de zonsopkomst willen zien, zijn Mather Point en Yaki Point aanraders.

Top 5 Grand Canyon activiteiten Top 5 Grand Canyon activiteiten

4. Maak een rondvlucht

Het is diep in de buidel tasten, zo’n rondvlucht boven de Grand Canyon. Toch vinden veel reizigers dit een absolute aanrader. Vanuit een helikopter of (iets voordeliger) een vliegtuigje zie je ‘s werelds grootste kloof in vogelvlucht. Je ziet de Colorado-rivier van bovenaf en ervaart hoe de wolken en zon elkaar afwisselen en schitterende schaduwen vormen. Via een koptelefoon hoor je meer over dit wereldwonder. De gemiddelde vlucht over de Grand Canyon duurt 30 minuten, maar er zijn langere tochten met tussenlanding mogelijk.

Top 5 Grand Canyon activiteiten

5. Vaar op de Colorado River

Mijn ultieme droom: dobberen op de blauwgroene Colorado-rivier en de immense Grand Canyon vanaf het water aanschouwen. Ver weg van alle drukte, varen in oorverdovende stilte. Ervaring: subliem. Prijs: extravagant. Een eendagstour start met een rondvlucht en eindigt met een boottrip. Meerdaagse tours bieden alleen boottochten en starten in Page of Las Vegas. Het kost ongeveer een kwart van je totale reissom. Maar gaaf is het wel.

Top 5 Grand Canyon activiteiten Top 5 Grand Canyon activiteiten

6. Bonus: Havasu Falls

Misdadig mooi zijn de Havasu Falls, die uit de Droomvlucht ontsnapt lijken. Het helderblauwe water ligt ingesloten tussen rode rotspartijen en tientallen watervalletjes. Nadeel: de watervallen liggen in Havasupai Indian Reservation en de enige manier om ze te bereiken is een pittige wandeltocht van 16 kilometer. Enkele reis. Plaatjes kijken kan gelukkig altijd.

Beter bereikbaar is de Grand Canyon Skywalk: een U-vormige loopbrug. Door de glazen vloer kijk je pardoes de Grand Canyon in. De Skywalk ligt eveneens buiten Grand Canyon National Park, op circa 390 kilometer van Grand Canyon Village.

Top 5 Grand Canyon activiteiten

Lees verder

Evenementen en Infodagen

Infodag 30 september 2023

Info & aanmelden


Infodag 14 oktober 2023

Info & aanmelden


Roadshow Breda 15 oktober 2023

Info & aanmelden


Presentatiedag 18 oktober 2023

Info & aanmelden


Infodag 28 oktober 2023

Info & aanmelden


Infodag 11 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 25 november 2023

Info & aanmelden


Infodag 9 december 2023

Info & aanmelden


Infodag XL 28 december 2023

Info & aanmelden


16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan