Orka's spotten in het wild

bijgewerkt op wo 5 jul 2023 12:00

Orka's spotten in het wild? Ga naar Canada!

Dat Canada een schatkist vol wildlife is, dat wist je misschien al. In deze blog zetten we een van de grootste roofdieren uit de Canadese wateren voor je in de spotlight: de orka. Want orka’s spotten is een activiteit die veel bezoekers van hun bucketlist willen strepen tijdens hun rondreis door Canada. Aan de kust worden tours georganiseerd met respect voor dier en natuur, dus je kunt gerust de wateren afspeuren met een ervaren gids, op zoek naar groepen puntige zwarte vinnen…

Feitjes over orka's

Laten we beginnen met een lesje 'Orka's voor dummies'. Want voor je orka's gaat spotten aan de kust van Canada, is het misschien wel goed om het een en ander te weten over een van de meest dodelijke roofdieren van de zee. De orka is geen vis, maar een zoogdier. De moeders dragen hun kalf gemiddeld 17 maanden en bij de geboorte brengen ze hun kalf direct naar de oppervlakte voor zuurstof. Orka's leven in groepen en zijn ongelooflijk intelligente dieren met een complexe taal die bestaat uit verschillende tonen, klikjes en roepen. Wilde orka's hebben een levensverwachting die gelijk staat aan die van de mens, met uitschieters naar boven zoals het orkavrouwtje Granny van circa 105 jaar oud.

Whale watching Cruise, Victoria

Wat is het beste seizoen om orka's te spotten?

In feite vind je in Canada het hele jaar door boten waarop je mee kunt om walvissen en orka’s te spotten. De zomer is wel een extra mooi seizoen omdat dan meerdere groepen orka’s en walvissen te zien zijn, die in andere seizoenen zich niet in de Canadese wateren bevinden. Overigens zijn orka’s niet de enige dieren die je in- en om het water zult spotten. Denk ook aan zee-arenden, bultruggen, dwergvinvissen, grijze walvissen, bruinvissen en zeehonden.

Orka's in de Campbell River

Waar spot je de orka in het wild?

Laten we beginnen met West-Canada: Vancouver Island is een mekka voor orkaspotters. Er gaan vanaf verschillende punten op het eiland meerdere tours, bijvoorbeeld bij Telegraph Cove, Tofino of Campbell River maar ook in de buurt van de grote stad Victoria. Overigens wordt Telegraph Cove vaak de nummer één plek genoemd om de orka op te zoeken. In de wateren van Johnstone Strait bevindt zich de thuisbasis van een grote groep orka’s. Vanuit Vancouver vertrekken ook boten met ervaren gidsen die samen met jou de zee afspeuren, op zoek naar groepen orka’s en walvissen.

Vancouver Island

En in Oost-Canada dan?

In Oost-Canada spot je geen orka’s, maar heb je wel kans op meerdere walvissoorten. Hier kun je terecht in de haven van Digby of langs de kust van Cape Breton National Park in Nova Scotia. Ook een beroemde plek om walvissen te spotten in Québec is Tadoussac. De Saint Lawrence River bevat meerdere walvissoorten, waaronder de wel heel bijzondere Beluga Whale. Wil je nog meer avontuur? Lees dan hier meer over een walvisexcursie met kajak.

Walvis, Digby

Meer lezen?

  • Ben je nou ook benieuwd naar rondreizen in Canada? Bekijk onze rondreizen in Canada.
  • Wil je meer lezen over reizen in Canada? Vraag hier het Tioga Tours Magazine aan, boordevol reistips en bucketlist inspiratie!
  • Lees de handige tips van reizigers over uitzichtpunten, restaurants en wandelingen in Canada.
  • Doe reisinspiratie op met onze blogs over West-Canada en Oost-Canada.

Evenementen en Infodagen

Infodag 9 december 2023

Info & aanmelden


Infodag XL 28 december 2023

Info & aanmelden


Infodag 13 januari 2024

Info & aanmelden


Infodag 27 januari 2024

Info & aanmelden


Infodag 10 februari 2024

Info & aanmelden


Infodag 24 februari 2024

Info & aanmelden


Infodag 9 maart 2024

Info & aanmelden


Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan