Trick or Treat! Tijd voor Halloween

bijgewerkt op ma 31 okt 2022 7:00

Skeletten, vampiers, spoken en horrorclowns. Op de avond van 31 oktober staan ze steevast weer voor je deur. Dan is het namelijk Halloween. Dit is de dag dat je je uit kunt leven qua outfit en grime. Want was het voorheen nog een typisch Amerikaans, Iers, Canadees of Engels feest, spooky Halloween is in Nederland ook al aardig ingeburgerd.

Pompoen, Halloween

Het Keltische All Hallows Eve

Halloween komt oorspronkelijk van All Hallows Eve, oftewel Allerheiligenavond op de Keltische kalender. Op 1 november begon het nieuwe jaar en dus was 31 oktober de oudejaarsavond. Dat betekende niet alleen het einde van de zomer en de oogst, de Kelten geloofden ook dat op die dag de geesten van alle mensen die het afgelopen jaar gestorven waren terugkwamen om te proberen een levend lichaam over te nemen. Freaky!

Maskers en lompen

Om die boze geesten af te schrikken werd eten voor de deur neergelegd en werden maskers gedragen. Dit oorspronkelijk Keltische feest werd vermengd met het christelijke Allerzielen (2 november) waarbij christenen in lompen bedelden voor brood en daarbij een gebed uitspraken om zo verloren zielen alsnog te redden van het vagevuur.

Pompoenen, Halloween

Jack-O-Lantern alias Meneer Pompoen

In Amerika arriveerde Halloween pas eind 19e eeuw, toen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. Zij namen ook de pompoen lantaarn (Jack-o-lantern) mee. Nog steeds is die uitgesneden pompoen hét symbool van Halloween.

Trick or Treat!

Hoewel Halloween pas op 31 oktober gevierd wordt, staat de hele maand al in het teken van griezelen. Pretparken worden omgetoverd tot horrorparken en tijdens een Fright Night kun je je moedwillig de stuipen op het lijf laten jagen. Wie liever ‘veilig’ thuis wil gillen kan zich op de bank achter een kussen verschansen en zich vermaken met een Scary Movie of Saw. Mijn all time favorite Halloweenfilm is Donnie Darko, dat niet zozeer eng is, als wel bizar, duister en een tikkie melancholisch. En niet te vergeten: mét fantastische soundtrack. Als het duister invalt op de 31e oktober kleden kinderen en volwassenen zich om tot een afschrikwekkende Frankenstein, afzichtelijke heks of gruwelijke vampier. Wanneer ze aanbellen en 'trick or treat' roepen, sta jij uiteraard klaar met heksenhiel, gesuikerde spinnen en slangensnoep.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan