Montgomery, Alabama

Montgomery Alabama Deze staatshoofdstad ligt aan de Alabama-rivier en kent een rijk verleden. Niet alleen herbergt Montgomery Capitol Heights, een van de oudste buurten van de stad en de staat Alabama. De stad speelde ook een belangrijke rol tijdens de Civil Rights Movement (burgerrechtenbeweging) in de jaren 50 en 60. Zo weigerde Rosa Parks haar plaats af te staan in de bus, zoals gebruikelijk was voor donkere mensen in die tijd. Dat gaf aanleiding tot de Montgomery Bus Boycott, waarbij veel mensen met een donkere huidskleur het openbaar vervoer negeerden uit protest tegen ongelijke rechten. Ook staat in Montgomery de kerk waarin Martin Luther King dominee was. 

Bezienswaardigheden & activiteiten

Downtown Montgomery

Het centrum van de stad ligt langs de zuidelijke oever van de Alabamarivier. Het meest prominente gebouw in de skyline is de RSA Tower uit 1996. In dit stadsdeel vind je veel (lokale) overheidsgebouwen, inclusief het Alabama State Capitol, waar je de geschiedenis van Alabama in de vorm van een fotoreportage kunt bekijken. Op zon- en feestdagen kun je er niet terecht. Het Capitoolgebouw staat bovenop een heuvel, aan het eind (of juist het begin) van Dexter Avenue. Aan deze straat ligt de Dexter Avenue Baptist Church. In deze kerk werkte Martin Luther King als dominee van 1954 tot 1960. Hier begon zijn strijd voor burgerrechten. De kerk staat vlak bij het Civil Rights Memorial. 

Montgomery Alabama

Rosa Parks Museum

De eerste slag in het verzet voor gelijke burgerrechten werd geleverd door een vrouw: Rosa Parks. Deze keurige activiste weigerde om achterin de bus te gaan zitten - wat in die tijd moest: blanken en 'zwarten' hadden destijds gescheiden voorzieningen. Het kleine vergrijp van Rosa Parks en haar arrestatie worden nagespeeld in een film, die wordt geprojecteerd op een bus. De onschuldige weigering leidde tot de Montgomery Bus Boycott, aangevoerd door Martin Luther King. Ook zijn strijd krijgt aandacht in het Rosa Parks Museum. Zo zie je een levensechte King aan de keukentafel zitten, waar hij schreef in zijn dagboek hoe bang hij was zijn dochtertje te verliezen. Maar ook hoe hij van hogerhand hoorde dat hij moest opstaan voor gerechtigheid.

Rosa Parks Museum, Montgomery Alabama

Civil Rights Memorial

Dit monument eert diegenen die gestorven zijn gedurende de Civil Rights Movement, de periode waarin de zwarte bevolking voor gelijke rechten streed. Een ronde zwarte granieten tafel bevat namen en chronologische gebeurtenissen. Vanuit het midden van de tafel stroomt water naar beneden.

Montogomery Civil Rights Memorial

Old Alabama Town

Dit is een openluchtmuseum dat bestaat uit meer dan 50 gerestaureerde gebouwen uit de negentiende en vroege twintigste eeuw, die het leven in het oude Alabama laten zien. Ze zijn gerestaureerd in oude stijl en geopend voor het publiek. Het is een soort openluchtmuseum, waar je ervaart hoe inwoners met verschillende achtergronden woonden en werkten. Je betaalt een kleine prijs om Old Alabama Town te bekijken.

Montgomery Alabama

Hank Williams Museum

Dit museum is gewijd aan Hank Williams, een van de meest invloedrijke countryzangers aller tijden, die geboren is in Alabama. In dit museum kom je meer te weten over zijn leven, carrière en muziek. Zijn persoonlijke bezittingen zijn te bewonderen, waaronder gitaren, hoeden, pakken en laarzen, evenals foto’s, platen en memorabilia. Een van de hoogtepunten van het museum is zijn blauwe Cadillac convertible uit 1952, waarin hij stierf op 29-jarige leeftijd.

Museum Montgomery

Alabama Shakespeare Festival

Dit is een professioneel theatergezelschap dat zich richt op het opvoeren van de werken van William Shakespeare. Het is gevestigd in een prachtig complex in het Blount Cultural Park, dat een Elizabethaans theater, een festivaltheater, een tuin en een museum omvat. Het festival trekt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers en is het zesde grootste Shakespeare-festival ter wereld.

Montgomery Alabama

Mann Wildlife Learning Museum

Duik onder in de jungles van Zuid-Amerika of reis over de savannes van Afrika. Dit museum is onderdeel van Montgomery Zoo, die in totaal 500 dieren huisvest.

Montgomery Alabama

Montgomery Museum of Fine Arts

Dit museum is het oudste museum van de staat Alabama.  De collectie bestaat uit oude meesterwerken, Amerikaanse schilderijen, regionale kunst en nog veel meer.

Museum Montgomery

Omgeving

Tuskegee Airmen National Historic Site

De Tuskegee Airmen waren het eerste zwarte eenheid van de Amerikaanse luchtmacht. Op 40 minuten rijden richting Atlanta kun je de Tuskegee Airmen National Historic Site bezoeken. Het Tuskegee Airmen squadron ontstond na een experiment(!) van de US Army om te zien of 'Negers' dezelfde mentale en fysieke capaciteiten hadden als blanken als het ging om leiding geven, militaire vliegtuigen besturen en de moed om te vechten in een oorlog. Je kunt twee hangars bezoeken die zijn ingericht als museum. Kijk de introductievideo over trainingen en uitdagingen van de eenheid en neem een kijkje bij twee gevechtsvliegtuigen. Buiten is een mooi uitzichtpunt. Naast piloten telde de eenheid van de Tuskegee technici, medisch personeel, mecaniciens, navigators, koks en bijvoorbeeld artilleristen. Tot de eenheid behoorden ook mensen met een andere achtergrond, zoals Native American en Latinos. Ook vrouwen werden toegelaten.

Tuskegee Airmen Historic Site, Alabama

Selma

Een van de beroemdste optredens van mensenrechtenstrijder Martin Luther King was de mars van Selma naar Montgomery, 80 kilometer verderop. De protestmars, die werd gehouden op 30 maart 1965, was tegen de pogingen van zuidelijke staten om zwarte stemmers het zwijgen op te leggen. De mars werd bij de Edmund Pettus-boogbrug gestopt door de politie op gewelddadige wijze. Op de route staan rangers van de National Park Service om het verhaal toe te lichten.

Selma, Alabama

Feiten

Staat Alabama
County Montgomery
Oppervlakte 400 km²
Hoogte 73 meter
Inwoners 200.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Montgomery’s klimaat is vochtig en subtropisch. Dat wil zeggen dat dit gebied een korte, milde winter en een warm voor- en najaar heeft. De zomer is lang, warm en vochtig en begint al in de maand mei, wanneer de maxima de dertig graden naderen. Van juni tot en met september is het dagelijks warmer dan 30 graden, met in juli uitschieters richting de 35. 's Nachts koelt het af tot zo'n 20 graden. Oktober en november zijn de herfstmaanden, met maxima tussen de 20 en 25 graden. In de winter is de temperatuur aangenaam; in januari wordt het overdag niet veel kouder dan 15 graden. 's Nachts blijft de temperatuur op enkele graden boven het nulpunt steken.

Geschiedenis

De eerste Europeaan die het binnenland van Alabama bezocht was Hernando de Soto met zijn expeditie, in 1540. Het zou nog zo'n anderhalve eeuw duren voordat James McQueen er de eerste permanente Europese nederzetting stichtte. Europese immigratie naar het gebied kwam op gang en in 1785 werd de eerste machine geïntroduceerd om katoen te verwerken. Na de Creek War in 1814, die begon als een conflict tussen indianenstammen, maar uitgroeide tot een grotere oorlog, werden de oude indianenstammen door de Amerikaanse overheid gedwongen om grote delen van hun land af te staan aan de Verenigde Staten. Het betrof ongeveer de helft van het hedendaagse Alabama en een gedeelte van Georgia. Twee jaar later werd in dit nieuw verworven gebied Montgomery County gevormd.

Verschillende kleinere dorpen ontstonden. Eind 1819 werden deze samengevoegd tot een geheel; de stad Montgomery. In de loop van de decennia die volgden, stond de stad vaak in de spotlights. Zo was Montgomery in 1886 de eerste stad waar een tram in gebruik genomen werd en was het het toneel van verschillende gebeurtenissen tijdens de Civil Rights Movement. In 1955 weigerde Rosa Parks haar zitplaats in de bus op te geven aan een blanke man, zoals de wet dat destijds voorschreef. Ze werd gearresteerd, wat de aanleiding vormde tot de Montgomery Bus Boycot, mede georganiseerd door Martin Luther King, die dominee was in de plaatselijke Dexter Avenue Baptist Church. Het openbaar vervoer verloor veel passagiers en kwam in de problemen terecht. De rechtbank van Alabama verklaarde de raciale scheiding in bussen ongrondwettig en de Hooggerechtshof van de VS nam deze uitspraak over. Dit was een overwinning voor de burgerrechtenbeweging.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan