Alabama

In het zuiden van de Verenigde Staten, deels aan de Golf van Mexico, ligt Alabama. Deze staat heeft geen goede reputatie wat betreft burgerrechten (ze weigerden de apartheid af te schaffen) en is erg conservatief, maar daarom niet minder interessant. Als je de staat binnenrijdt zie je bordjes met ´Welcome to Alabama the Beautiful´. Dit is niet gelogen, het landschap is erg mooi. Tussen de bergen in het noordoosten en de zandstranden in het zuiden liggen glooiende heuvels die begroeid zijn met veel vegetatie. De landbouw is de belangrijkste inkomstenbron.

Feiten

Bijnaam: The Yellowhammer State
Hoofdstad: Montgomery
Grootste stad: Birmingham
Bevolking: 4.800.000
Oppervlakte: 135.765 km²
Toetreding tot de VS: 14 december 1819
Officiële website: www.alabama.gov

Vlag & Seal

Vlag Alabama Seal Alabama

Cultuur/Geschiedenis

De eerste kolonisten die in Alabama aankwamen waren van Franse afkomst. Zij stichtten in 1702 Mobile, de eerste blijvende nederzetting. Voordat Alabama in 1819 een Amerikaanse staat werd, hadden de Spanjaarden en de Britten er al hun invloed doen gelden.

Alabama speelde een belangrijke rol in de kwestie van de slavernij. De economie van Alabama draaide voornamelijk om de katoenteelt, waarvoor tienduizenden slaven werden ingezet. Toen in 1860 Abraham Lincoln tot president van de Verenigde Staten werd gekozen, scheidden de zuidelijke staten zich van de Unie af. Lincoln wilde zich voor de industrie, die in het noorden overheerste, inzetten en maakte plannen om de slavernij af te schaffen. Dit zou de economie van de Zuidelijke staten in gevaar brengen, die zich als reactie hierop verenigden in de Geconfedereerde Staten van Amerika, ook wel de Confederatie genoemd. Van 1861 tot 1865, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, stonden de Confederatie en de Unie lijnrecht tegenover elkaar en voerden zij de bloedigste strijd in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Uiteindelijk verloor de Confederatie en werden de Zuidelijke staten weer bij de Noordelijke gevoegd. De problemen tussen de zwarte en blanke bevolking verdwenen daarmee echter niet, vooral niet in Alabama. Hier weigerde de regering gelijke wetten voor beide groepen in te voeren. Een belangrijke persoon in de moeilijke strijd voor gelijke burgerrechten in het Zuiden was Rosa Parks, een vrouw die in een bus in Montgomery weigerde haar zitplaats af te staan aan een blanke, wat toen volgens de wet wel had gemoeten. Toen Parks weigerde een boete te betalen, werd ze gearresteerd door de politie. Martin Luther King zou later als reactie een geweldloze boycot van het busbedrijf beginnen, wat er uiteindelijk toe leidde dat het bedrijf de scheiding tussen blank en zwart afschafte in de bussen. Tegenwoordig zijn de spanningen tussen de zwarte en blanke bevolking nog steeds niet helemaal verdwenen, maar de discriminatie is wel met federale wetten grotendeels opgelost.

Feesten

In Alabama worden veel kleinschalige festivals gehouden, vaak om de oogsten te vieren. In april vinden bijvoorbeeld diverse festivals plaats ter ere van de aardbeien, in oktober wordt de pindaoogst gevierd en in juni zijn de perzik en de bosbes aan de beurt.

Culinair

Hoewel de kooktradities van de Zuidelijke staten op elkaar lijken, kent Alabama enkele typische specialiteiten, zoals de ‘Alabama pulled pig’ (een recept met varkensvlees) en ‘Alabama mud pie’ (een taart). Ook de ‘Alabama Slammer Drink’ is een specialiteit. Dit is een cocktail met gin, Southern Comfort, amaretto en sinaasappelsap.

Klimaat

Hoewel Alabama maar voor een klein deel direct aan zee grenst, heeft de Golf van Mexico grote invloed op het klimaat. In de zomermaanden is het vochtig en warm, met maxima van net boven de 30 graden. De winters zijn mild, met maximumtemperaturen van bijna 15 graden. Een uitzondering hierop vormen de berggebieden in het noorden, waar het kouder kan worden en kans is op sneeuwval. In het noordelijk gelegen Birmingham is het vaak een paar graden kouder dan in de zuidelijker gelegen steden Montgomery en Mobile.

Beste reistijd

In Alabama kun je het hele jaar terecht, maar het meest geschikt zijn de herfst- en lentemaanden. De zomers kunnen behoorlijk heet zijn en de winters zijn zo mild dat het echte wintergevoel uit zal blijven. Van maart tot en met mei liggen de maxima tussen de 20 en de 30 graden. Hetzelfde geldt voor de maanden september, oktober en november.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan