Erie, Pennsylvania

Erie Pennsylvania Erie ontleent haar naam aan het meer Lake Erie en is een charmante plaats. Vroeger bestond het leven in Erie uit zware industriële arbeid, maar tegenwoordig leeft het steeds meer van het toerisme. Bezienswaardigheden zijn het Presque Isle State Park met haar vele zandstranden, de twee waterparken en de dierentuin met botanische tuinen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Presque Isle State Park

Dit staatspark ligt op een langwerpig schiereiland voor de kust van Erie. Presque Isle State Park ligt aan de oever van Lake Erie en telt 17,5 kilometer aan zandstranden. Je kunt er wandelen, zwemmen, fietsen en (kano)varen. Voor een fietstocht van 21,5 kilometer kun je terecht op de Karl Boyes-Trail, fietsen huur je bij de ingang van het park. Er is daarnaast een twintigtal wandelroutes door het park. De wandelroute naar North Pier brengt je naar een zwart-witte vuurtoren. Je volgt hiervoor de hoofdweg naar het meest oostelijke punt en slaat dan af naar Beach 11; je gaat het strand voorbij tot je bij de vuurtoren bent. Een mooie plek aan North Pier is Horseshoe Pond, waar diverse woonboten liggen. Ook bij Beach 8 is er een vuurtoren: Presque Isle Lighthouse is de een-na oudste vuurtoren aan de oever van Lake Erie.

Erie Pennsylvania

Waterparken

Bij Erie liggen twee grote waterparken. Waldameer Park & Water World is een van Amerika's oudste amusementsparken. Het is geopend van mei tot september en er zijn diverse achtbanen en waterattracties. Bij slecht weer kun je het Splash Lagoon Indoor Water Park & Resort bezoeken: een overdekt waterparadijs met glijbanen, zwembaden en bubbelbaden.

Erie Pennsylvania

Erie Zoo & Botanical Gardens

In de dierentuin van Erie leven bijna vierhonderd dieren. Voorbeelden van de bewoners zijn tijgers, kangoeroes en pinguïns. Daarnaast zijn er binnen de grenzen van het park elf botanische tuinen. Trek voor je bezoek ongeveer twee uur uit.

Erie Pennsylvania

Vervoer

Erie ligt aan de Interstates 79 en 90. In de stad rijden bussen van de Erie Metropolitan Transit Authority. Tussen Erie, Buffalo, Cleveland en Pittsburgh rijden Greyhoundbussen. Ook heeft de stad een Amtrak-treinstation en een vliegveld, de Erie International Airport. De haven van de stad ligt aan de Presque Isle Bay. Hier bevindt zich ook een watertaxidienst, die ’s zomers tussen Dobbins Landing en het Liberty Park in het stadscentrum vaart. Er vaart bovendien een zogenaamde Waterworks ferry naar Presque Isle. Er zijn allerlei slaap- en eetgelegenheden in de stad, in alle mogelijke prijsklassen.

Feiten

Locatie Erie County, Pennsylvania
Oppervlakte 73 km2
Hoogte 223 meter
Aantal inwoners 101.786
Bijnamen Flagship City, Gem City, Lake City

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat van Erie is typerend voor de regio rondom de Grote Meren. Dit gebied kent een vochtig landklimaat, met warme zomers en koude winters. Daarbij bevindt de stad zich in de zogenaamde “snow belt”. De naam zegt het al: er valt hier ’s winters veel sneeuw. De gemiddelde temperatuur ligt ’s winters tussen de 0 en –6 graden Celsius, maar het kan er ’s nachts ook tot ver onder de 20 graden vriezen. ’s Zomers ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 25 graden, maar er komen ook hittegolven voor met temperaturen die tegen de 40 graden lopen.

Geschiedenis

Van oudsher leefde in het gebied waar nu Erie ligt de Irokeze Confederatie. Dit Indiaanse volk, dat zichzelf de Haudenosonee noemt, bestaat eigenlijk uit in eerste instantie vijf, maar nu zes aan elkaar verwante volkeren. Ze worden daarom ook wel “de Zes Naties” genoemd. Halverwege de achttiende eeuw werd deze regio voor het eerst bezocht door de Europeanen. In 1753, tijdens de Frans-Indiaanse Oorlog, bouwden de Fransen het Fort Presque Isle nabij waar nu Erie ligt. Binnen tien jaar verlieten zij het fort echter, en het duurde niet lang voor de Engelsen het hadden overgenomen.

Het gebied was nogal populair onder de Amerikaanse staten; niet alleen Pennsylvania wilde het claimen, maar ook Connecticut, New York en Massachusetts. Pas in 1792 werd het onderdeel van Pennsylvania, dat de grond kocht van de Amerikaanse overheid. Van oudsher was Erie een industriestad, maar de laatste decennia zijn er andere bedrijfstakken die flink groeien, zoals de zorg, het onderwijs en het toerisme. De stad dankt haar naam aan Lake Erie. Erie ligt dan ook op een schiereiland in dit meer.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan