Niagara Falls, Ontario

Niagara Falls Ontario Niagara Falls is de benaming van drie watervallen langs de grens tussen de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staat New York. De watervallen in de Niagara-rivier vormen een indrukwekkend watergeweld en zijn zonder twijfel een bijzonder natuurlijk wereldwonder. Ongeveer 90% van het water stort via de hoefijzervormige Horseshoe Falls (ook wel Canadian Falls) naar beneden, de overige 10% via de American Falls en Bridal Veil Falls op Amerikaans grondgebied. Aan zowel de Canadese als Amerikaanse zijde ligt een stad met de naam Niagara Falls. Het Canadese Niagara Falls telt ongeveer 90.000 inwoners, het Amerikaanse broertje 50.000. Een brug verbindt beide zijden met elkaar; je kunt deze te voet of met je auto/camper oversteken. Aan beide kanten zijn voorzieningen, attracties en uitkijktorens. Een aanrader is een boottocht met de Maid of the Mist naar de voet van de watervallen. De boot vertrekt ieder kwartier vanaf beide kanten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Maid of the Mist/Hornblower

De populairste attractie bij de Niagara-watervallen is de boottocht waarbij je de Niagara-rivier op gaat voor een tocht naar de voet van de watervallen. Gelukkig krijgt iedereen aan boord een poncho, want door de mist van de watervallen kun je nog wel eens nat worden. De boten vertrekken aan beide zijden: aan Amerikaanse kant vertrekt de Maid of the Mist vanaf de voet van de Observation Tower en aan de Canadese kant vertrekt de Hornblower onderaan Clifton Hill. Het uitzicht vanaf het water is fantastisch, we raden het iedereen aan. Let op: de boten varen vanaf april/mei (dit verschilt per jaar, weersafhankelijk) tot eind oktober en varen af en aan. Het kan veel wachttijd schelen om vooraf je tickets te kopen. Wij kunnen dit voor je regelen.

Maid of the Mist Niagara Falls

Rainbow Bridge

Via de Rainbow Bridge kun je (tegen betaling) met de auto/camper, fiets of te voet naar de andere kant van de Niagara-rivier. Wandelend kost de oversteek je ongeveer een kwartier. De brug zelf biedt mooie uitzichten op de watervallen en is een goede plek om het vuurwerk op vrijdagavond in het hoogseizoen te bekijken. Soms zijn er ook shows op woensdag- en zaterdagavond. Vergeet niet je paspoort mee te nemen, je steekt immers een landsgrens over.

Canadese zijde

Niagara Falls

Queen Victoria Park

Dit park is het toeristische centrum vlak bij de watervallen en omvat tuinen, attracties, uitkijkpunten en bijna de gehele Horseshoe Falls. Vanaf de Canadese zijde kun je de mooiste afstandsfoto's maken en de meeste activiteiten ondernemen, waaronder ziplinen. Ga naar Table Rock House voor een heerlijke lunch met prachtig uitzicht op de Horseshoe Falls.

Queen Victoria Park, Niagara Falls

Skylon Tower

Vanaf de Skylon Tower in Queen Victoria Park heb je het hoogste uitzicht op de watervallen. Kijk je de andere kant op, dan zie je bij helder weer Toronto liggen. Een andere uitkijkpost is de Minolta Tower.

Skylon Tower, Niagara Falls

Helikoptervlucht

De kers op je taart bij een bezoek is een helikoptervlucht. De heli vliegt boven de drie immense watervallen op de grens tussen Amerika en Canada. Je ziet ook de Niagara-rivier in de Niagara Gorge, de Whirlpool Rapids en de Rainbow Bridge. De vluchten vertrekken dagelijks vanaf 09:00 tot zonsondergang. De vlucht zelf duurt ongeveer 9 minuten en is vooraf bij ons te boeken. Er wordt gevlogen met nieuwe helikopters; ze zijn zelfs zo stil dat je geen koptelefoon op hoeft en gewoon met elkaar kunt praten.

Heli Niagara

Journey behind the Falls

Ga in Queen Victoria Park met een lift naar de voet van de Horseshoe Falls en ervaar het natuurgeweld van onderaf en van achter. Op een observatieplatform zie je de waterval van heel dichtbij en via tunnels onder de waterval hoor en zie je het machtige gedonder van het naar beneden stortende water. Het kan veel wachttijd schelen om vooraf je tickets te kopen of dit via ons te regelen.

Journey behind the Falls, Niagara Falls

Botanical Gardens & Butterfly Conservatory

Ten noorden van de watervallen en van Queen Victoria Park liggen botanische tuinen en grote kas met 2.000 kleurrijke tropische vlinders in een regenwoudsetting.

Botanical Gardens, Niagara Falls

Floral Clock

Nog een stukje noordelijker vind je de Floral Clock. Dit is een populaire plaats aan de Niagara Parkway om even te stoppen en een foto te maken. 16.000 bloemen vormen hier een klok, waarvan het design elk jaar twee keer veranderd wordt.

Niagara Falls

White Water Walk

Dit is een onontdekte schat, waar je prachtige foto's schiet. Hoe wild en onstuimig de Niagara-rivier is, weet je pas wanneer je afdaalt in de Niagara Gorge. Een lift brengt je 70 meter omlaag, waar je een korte boardwalk met enkele uitzichtplatforms vindt. Je staat met je neus bovenop de Class 6 White Water Rapids; stroomversnellingen die voor boten onbevaarbaar zijn. Je entreebewijs voor de White Water Walk kun je bij ons boeken als onderdeel van een Pass, waarin ook Journey Behind the Falls en een 48-uursticket voor de WEGO-bus zit (zie 'vervoer').

White Water Walk Boardwalk Niagara Gorge

Whirlpool Aero Car

De Niagara Whirlpool is een natuurlijke draaikolk in de Niagara-rivier. Aan weerszijden vind je twee natuurparken: in Amerika ligt het Whirlpool State Park, in Canada het Niagara Glen Nature Reserve. Vanaf de Canadese kant kun je met een kabelbaan (Whirlpool Aero Car) een tocht over de rivier en de draaikolk maken.

Amerikaanse zijde

Niagara Falls

Niagara Falls State Park

Dit park is het oudste staatspark van Amerika en omvat de American Falls, Bridal Veil Falls en een deel van de Horseshoe Falls. Wandelpaden leiden je steeds weer naar een ander indrukwekkend uitzicht. De Amerikaanse kant van de Niagara Falls is een stuk groener dan de Canadese. Niagara Falls State Park telt verschillende attracties, de belangrijkste zullen hier besproken worden. Je kunt het park te voet verkennen of door middel van de Niagara Scenic Trolley. De trolley rijdt langs de American Falls en over Goat Island.

Niagara Falls State Park

Prospect Point

Vanaf Prospect Point heb je een goed zicht op de watervallen. Er staan bankjes zodat je in alle rust van het uitzicht kunt genieten. Hier staat ook de 86 meter hoge Observation Tower, met aan de voet ervan de opstapplaats van de Maid of the Mist.

Prospect Point, Niagara Falls

Niagara Gorge Discovery Center

In dit centrum wordt de lokale en natuurlijke geschiedenis van de watervallen op een interactieve manier tentoongesteld. Op een scherm van 180 graden wordt een film getoond die laat zien hoe de Niagara-rivier al meer dan 12.000 jaar lang de rotsen en de kloof in het gebied uitslijt. Je vindt er tevens het Niagara Gorge Trailhead Center, het startpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving.

Niagara Falls

Cave of the Winds

Deze (betaalde) trip begint met een 53 meter diepe afdeling per lift in de Niagara Gorge. Gehuld in gele poncho’s en op speciaal schoeisel word je over houten bruggen en trappen naar het Hurricane Deck geleid, op zes meter afstand van de Bridal Veil Falls. Houd er rekening mee dat er hier een harde wind kan staan en dat je nat wordt.

Cave of the Winds, Niagara Falls

Goat Island

Goat Island biedt uitzichten op de draaikolken, kloof, rivier en alle drie de watervallen. Ook ligt hier de ingang van de Cave of the Winds. Het eiland is te voet en per auto/camper bereikbaar. Een kleiner eiland, dat alleen te voet te betreden is, is Luna Island. Dit eiland ligt tussen de American en Bridal Veil Falls.

Goat Island, Niagara Falls

Vervoer

Trein

Ga je met de trein vanuit Toronto naar de Niagara Falls, houd er dan rekening mee dat je ongeveer drie uur onderweg bent. De treinrit duurt iets meer dan twee uur, vanaf het station is het nog ongeveer een half uur lopen naar de watervallen. Je moet ongeveer een half uur voor vertrek van de trein op het station aanwezig zijn.

WEGO

Als je ter plaatse gebruik wilt maken van de bus, kies dan voor de bussen van WEGO. Deze bussen rijden via drie lijnen naar alle bezienswaardigheden, campings en hotels aan de Canadese zijde. Je kunt een pas kopen voor 24 uur of 48 uur. Tickets koop je ter plaatse bij een van de verkooppunten. Kijk op www.wegoniagarafalls.com

Tolwegen / Express Routes

Ga je met je huurvoertuig op pad, kijk dan goed dat je niet per ongeluk een tolweg op rijdt. Tolwegen worden op wegenkaarten en navigatiesystemen meestal aangegeven. Langs de weg staat een bord. Meestal wordt ook aangegeven wat een alternatieve route is. Soms zijn het elektronische tolwegen, waar geen creditcard of cash aan te pas komt. Rond de Niagara Falls is Highway 407 een voorbeeld van zo'n elektronische tolweg. Deze weg loopt van Toronto, via Burlington naar de Niagara Falls en verder naar Buffalo in de staat New York. Op de gehele route werkt men met een 'transponder'; een kastje in de auto die met de tolpoortjes communiceert. De tolpoortjes zijn poortjes waar je zonder te stoppen onderdoor rijdt. Als je niet zo'n transponder hebt, wordt er een digitale opname gemaakt van het kenteken en krijgt de eigenaar de rekening. Auto- en camperverhuurders zullen deze rekening ontvangen en deze aan jou doorbelasten, mét extra administratiekosten. Let hier dus goed op.

Feiten

Provincie Ontario
Regio Niagara
Oppervlakte 210 km²
Hoogte 187 meter
Inwoners 90.000
Tijdzone Eastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Het klimaat in Niagara Falls is vochtig en gematigd en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. In de wintermaanden liggen de maxima rond het vriespunt en valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw. 's Nachts kan het tot acht graden vriezen. In mei worden maxima van 20 graden bereikt en in de warmste maanden (juli en augustus) wordt het zo'n 26 à 27 graden, met soms uitschieters tot 30 graden. In oktober duikt de temperatuur onder de 15 graden en aan het eind van die maand kan de eerste sneeuw alweer vallen.

Geschiedenis

De Niagara-watervallen zijn in de laatste ijstijd (elfduizend jaar geleden) ontstaan door terugtrekkende gletsjers. Door afslijting van kalksteen verschuiven de Niagara-watervallen ongeveer 1,2 meter per jaar naar achteren, waardoor ze nu ongeveer 11 kilometer van de oorspronkelijke locatie liggen.

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de naam ‘Niagara’. Zo zegt men dat de naam afgeleid zou zijn van ‘Ongniaahra’, wat in de taal van de Irokezen, de oorspronkelijke inwoners van het gebied, ‘land gesplitst in twee’ betekent. Door de Franse immigranten zou dit woord vervolgens zijn uitgesproken als ‘Niagara’. In 1604 werd het eerste ooggetuigenverslag van de watervallen opgetekend, door de Fransman Samuel de Champlain, die de watervallen vanaf Canadese zijde beschreef. In de achttiende eeuw maakte een Zweed voor het eerst een wetenschappelijk verslag over het natuurwonder. In diezelfde eeuw kwam het toerisme op gang, zowel aan Canadese als Amerikaanse zijde.

In maart 1848 gebeurde iets hoogst ongebruikelijks: de watervallen stopten doordat grote ijsblokken de doorstroom blokkeerden. Bijna twee dagen lang viel er geen water naar beneden, wat ervoor zorgde dat de watermolens stopten en fabrieken die normaal gesproken draaiden op de opgewekte energie, hun productie noodgedwongen moesten stilleggen. In hetzelfde jaar bouwde men de eerste voetbrug over de rivier.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 - 1865) begon de New York Railroad het gebied rond de Niagara-watervallen te promoten als een mooi recreatiegebied en een uitstekende plek om te trouwen. In 1886 werd de oorspronkelijke houten en stenen brug over de rivier vervangen door een stalen brug, die eveneens het gewicht van treinen kon dragen. Deze Whirlpool Rapids Bridge (ten noorden van de Rainbow Bridge) is nog steeds in gebruik.  

Met de komst van auto’s na de Eerste Wereldoorlog stroomden de toeristen massaal toe. In juni 1969 damden ingenieurs van het Amerikaanse leger de watervallen in om de rotsen op de bodem van de watervallen weg te kunnen hakken. De gigantische dam van 180 meter hoog moest ervoor zorgen dat al het water naar Canada stroomde, zodat de watervallen aan Amerikaanse zijde tijdelijk droog zouden komen te staan. Vier maanden later was het werk afgerond en werd de dam opgeblazen, zodat de watervallen ook weer in Amerika konden stromen. De ingenieurs van het leger zouden in de toekomst nog vaker ingrijpen om het gebied rond de watervallen aan te passen.

Economie

In het verleden draaide de economie van Niagara Falls vooral op de industrie, maar vanaf de jaren '90 is er een explosieve groei in toerisme ontstaan. De overheid stond toen casino’s en de bouw van meer hotels toe, waardoor er steeds meer toeristen naar het stadje Niagara Falls kwamen. Door een gunstige Canadese dollarkoers in het verleden en een beter zicht op de watervallen vanaf de Canadese kant komen ook veel toeristen vanaf de Amerikaanse kant naar Niagara Falls Ontario, waardoor de economische groei in deze stad veel groter is dan in het gelijknamige broertje aan de overkant van de rivier.

Een interessante ontwikkeling is ook de opkomst van de zogenaamde 'eco-toerisme' sector in Niagara Falls, met een focus op duurzame praktijken en het behoud van de natuurlijke omgeving. Dit heeft niet alleen bijgedragen aan de diversificatie van de economie maar heeft ook geleid tot een groeiende bewustwording van milieukwesties binnen de gemeenschap.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan