Provo, Utah

Provo Utah Provo is de op twee na grootste stad in Utah en geldt als een goede uitvalbasis om op verkenning te gaan in nabijgelegen nationale parken. Provo is de hoofdplaats van Utah County, de meest conservatieve county van Amerika. Het merendeel van de lokale bevolking is een aanhanger van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De Brigham Young University, die bestuurd wordt door de kerk, staat nationaal bekend om zijn educatieve en sportieve prestaties. Het Peaks Ice Arena in Provo was een belangrijke sportlocatie tijdens de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

De Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, ook wel LDS Church genoemd, drukt een belangrijke stempel op Provo. Zo staat de kerk niet alleen aan het bestuur van de Brigham Young University, maar ook een groot trainingscentrum voor missionarissen in opleiding. Ook bevindt zich in de stad de Provo Utah Temple, een van de vele tempels van de LDS Church.

Provo Utah

Brigham Young University

De Brigham Young University is de grootste religieuze universiteit van de Verenigde Staten en de op twee na grootste privé-universiteit. De campus is vrij te bezoeken. Je kunt bij het bezoekerscentrum meegaan met een rondleiding in een golfkarretje, waarbij je meer informatie krijgt over de geschiedenis en de cultuur van de universiteit. Op de campus bevinden zich enkele kunstgalerieën en gratis te bezoeken musea, waaronder het Monte L. Bean Life Science Museum. Andere musea zijn het Museum of Art, het Museum of Paleontology en het Museum of Peoples and Cultures. Ook is er een Planetarium op de campus.  

Provo Utah

Musea

Ook buiten de campus van de universiteit kun je musea bezoeken. Het Museum of Mormon Mexican History beschikt onder andere over een verzameling relieken van Mormonen. In het Provo Pioneer Museum & Pioneer Village kom je meer te weten over de eerste pioniers in Provo. Het Utah State Hospital Museum geeft meer informatie over de behandelmethodes die gebruikt werden in het Utah State Hospital dat sinds 1885 in gebruik is. In het Crandall Historical Printing Museum kun je een replica van de Gutenburg-drukpers en oude publicaties bekijken.  

Museum Provo Utah

Omgeving

Provo Canyon

Provo Canyon is een canyon die eeuwenlang beetje bij beetje werd uitgeslepen voor de Provo River. De canyon vormt de grens tussen Mount Timpanogos en Mount Cascade en staat vooral bekend om de 185 meter hoge Bridal Veil Falls. Er loopt een korte wandel- en fietsroute naar de voet van de waterval. Door de canyon loopt de Heber Valley Historic Railroad, die nog steeds gebruikt wordt een authentieke stoomtrein. Andere mooie canyons in de buurt zijn de Rock Canyon en American Fork Canyon.

Provo Utah

Wasatch Mountains

De Wasatch Mountains maken deel uit van de Wasatch Range en bieden veel recreatiemogelijkheden. Zo kun je er wandelen, kamperen en mountainbiken. In de winter zijn de bergen een geliefde locatie voor wintersporters. Een populaire route is de 43 kilometer lange Alpine Loop Scenic Byway, die via de Provo Canyon rond Mount Timpanogos cirkelt. In de Wasatch Mountains vind je ook op ongeveer 21 kilometer ten noordoosten van Provo het Sundance Resort, een uitgestrekt skiresort van maar liefst 2.000 hectare.

Provo Utah

Utah Lake State Park

Dit staatspark bestaat voor een groot deel uit Utah Lake, het grootste zoetwatermeer van Utah. Opmerkelijk is dat de omringende regio slechts enkele centimeters neerslag per jaar ontvangt. Populaire activiteiten in het park zijn varen, picknicken en kamperen.

Uinta-Wasatch-Cache National Forest

Dit grote bos, dat een gebied van duizenden vierkante kilometers bestrijkt, bestaat uit de samengevoegde bossen Uinta, Wasatch en Catche. In het bos vind je verschillende gebieden die geclassificeerd zijn als wildernis. Het gebied staat bekend om zijn mooie flora en fauna.

Timpanogos Cave National Monument

Een half uur rijden ten noorden van Provo ligt deze bijzondere grot. De Timpanogos Cave staat bekend om haar hoge concentratie "helictites", kalksteenformaties die verticaal groeien als een soort ijspegels. De korte wandelroute (2,4 km) naar de grot is weliswaar een flinke klim, maar je wordt beloond met prachtige uitzichten over American Fork Canyon en de Utah Valley. Je mag de grot alleen in als je deelneemt aan een tour; reserveer hiervoor ruim van tevoren je tickets. Het is de moeite waard: de ene ruimte in de grot is nog mooier dan de andere. Het bezoekerscentrum is doorgaans geopend van mei tot half oktober, afhankelijk van de weersomstandigheden.  

Vervoer

Provo is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er ligt een treinstation van Amtrak, waar de California Zephyr dagelijks richting Chicago en Emeryville, Californië vertrekt. Daarnaast is Provo bereikbaar met de langeafstandsbussen van Greyhound. In de stad en de naburige omgeving kun je reizen met de bussen van de Utah Transit Authority (UTA).

Feiten

Staat Utah
County Utah
Oppervlakte 114 km²
Hoogte 1.387 meter
Inwoners 114.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Provo kent een gevarieerd klimaat. De zomers kunnen bloedheet zijn, met gemiddelde temperaturen rond of zelfs boven de 30 graden Celsius. De winters zijn doorgaans vrij koud, met temperaturen onder het vriespunt. Met een gemiddelde van ongeveer 30 dagen regen per jaar kan Provo beschouwd worden als een droge stad. 's Winters valt er echter de nodige sneeuw.

Sport

Zoals gezegd staat de Brigham Young University niet alleen bekend om zijn vele faciliteiten en edacutieve prestaties, maar ook om de sportieve talenten die de universiteit rijk is. Onder de naam BYU Cougars wordt de universiteit op hoog niveau gerepresenteerd op het gebied van basketbal, honkbal, American football, ijshockey, voetbal, atletiek, volleybal en andere sporten zoals lacrosse en rugby.

Geschiedenis

De regio ten oosten van Lake Utah werd oorspronkelijk bewoond door Ute-indianen. De ligging van het dal, dat werd ingesloten door het meer en bergen, was ideaal om aanvallen van noordelijke stammen af te kunnen slaan. De Ute leefden van de visvangst en jacht. Aan het einde van de achttiende eeuw arriveerden de eerste Europese verkenners in het gebied. Twee Spaanse missionarissen, Dominguez en Escalante, bezochten Utah Valley, maar doordat de Spanjaarden interesse hadden in andere gebieden werd er geen permanente nederzetting gesticht. Pas in het begin van negentiende eeuw zouden Europeanen de streek weer bezoeken. Stropers en handelaren in dierenhuiden waren vaak te vinden in de regio. Etienne Provost, een Frans-Canadese handelaar, was een van de weinige stropers die een verrassingsaanval van een Shoshone-stam overleefde. Uiteindelijk werd in 1849 door Mormoonse kolonisten een nederzetting gesticht, die vernoemd werd naar de dappere Etienne Provost.

1858 kreeg het inwoneraantal van de stad een impuls toen duizenden Mormonen vanuit het noordelijker gelegen Salt Lake verhuisden naar Provo. Onder meer door de aanleg van spoorwegen bleef de stad in de loop van de negentiende eeuw alsmaar groeien. Ook de industrie gedijde uitstekend. In 1875 werd de Brigham Young Academy opgericht, de voorloper van de Brigham Young University, die tegenwoordig van groot belang is voor Provo.

Provo gold lange tijd als het commerciële hart van de Utah Valley. Tijdens de twintigste eeuw begon de stad echter deze functie te verliezen. De oorspronkelijke aansluitingen op het goederenvervoer werden afgebroken en fabrieken trokken weg naar andere gebieden. Desondanks is de stad niet in verval geraakt. Als politiek en educatief centrum is er in deze sectoren veel werk en daarnaast is de laatste decennia ook het toerisme aangetrokken.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan