Space Needle, Seattle

Space Needle, Seattle De Space Needle werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962 en karakteriseert de skyline van Seattle. De Needle is circa 180 meter hoog en biedt panoramische uitzichten op de stad en haar omgeving. Grote verrekijkers bieden de gelegenheid om de omgeving uitgebreid te bestuderen. In het ronddraaiende panoramadeck is een restaurant gevestigd.

Bezienswaardigheden

De toren

Het ontwerp van de Space Needle had het thema 'ruimte'. De toren werd van beneden naar boven wit, olijfgroen, rood en goud geschilderd om het thema extra te benadrukken. Intussen heeft de toren verschillende metamorfoses ondergaan, van binnen en van buiten. Het nieuwste element is SkyQ, een interactief touch screen waarmee je informatie over de stad kunt opvragen en met de omgeving kunt ‘spelen’.

Space Needle, Seattle

Observatiedek

De Space Needle heeft een observatiedek, op een spectaculaire hoogte van 159 meter. Op heldere dagen kun je onder andere Mount Rainier en de kust zien. Het observatiedeck is dagelijks geopend van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het is mogelijk om van tevoren tickets te bestellen via de website, maar je kunt ook kaartjes kopen bij de ingang. Er zijn speciale tickets te koop waarmee je de toren zowel overdag als ’s avonds kunt bezoeken.

SkyCity Restaurant

Boven in de toren bevindt zich het SkyCity Restaurant, dat 360 graden ronddraait. Wil je er eten, dan is het verstandig om van tevoren te reserveren. Dat kan tot 90 dagen voor je bezoek. Een reservering is online te maken voor maximaal vier personen; voor meer personen kan reserveren alleen telefonisch. Een bezoek aan het observatiedeck is bij de reservering inbegrepen.

Geschiedenis

Van servet-schets naar landmark

Seattle was het toneel van de Wereldtentoonstelling (World Fair) in 1962. Het thema daarvan was 'de eenentwintigste eeuw'. Edward E. Carlston raakte geïnspireerd door een hoge toren in Stuttgart, koppelde er het thema ‘ruimte’ aan en maakte op een servet een schets die als ontwerp zou dienen voor de bouw van de Seattle Space Needle. De bouw van de Needle zou door een privéfonds gefinancierd worden.

Het omzetten van de snelle servet-schets tot een praktisch uitvoerbaar ontwerp, bleek een hele klus. Architect John Graham kwam uiteindelijk met het plan om aan de top van de 'naald' een soort vliegende schotel te bevestigen. Anderhalf jaar voor het begin van de Wereldtentoonstelling was het definitieve ontwerp klaar en kon de bouw beginnen. Om de toren in evenwicht te houden, werd zo veel cement gebruikt dat het gewicht hiervan gelijk stond aan het gewicht van de Needle zelf. De Space Needle kan hierdoor aardbevingen en windvlagen van driehonderd kilometer per uur weerstaan.

De Needle opende op 21 april 1962. Eén dag voor de opening installeerde men de laatste lift in de toren. Tijdens de Wereldtentoonstelling bezochten 2,3 miljoen mensen de Needle. Later volgden veel beroemdheden, onder wie Bill Gates, Elvis Presley en John Travolta.

Space Needle, Seattle
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan