Seattle, Washington

Seattle Space Needle Seattle, bijgenaamd ‘Emerald City’, ligt aan de Grote Oceaan en is omringd door rivieren, meren en bossen. Het is de thuishaven van Boeing, de espressomachine, Starbucks en Microsoft. De stad werd begin jaren negentig wereldwijd bekend toen bands als Nirvana, Pearl Jam en Alice in Chains er de basis voor de grunge rock legden. Naast bekende tv-series als Frasier en Grey’s Anatomy vormde Seattle ook het decor voor de film Sleepless in Seattle, met Meg Ryan en Tom Hanks in de hoofdrol.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Space Needle (Seattle Center)

Het Seattle Center beslaat 74 hectares aan stadspark en herbergt onder andere de Space Needle, het Children’s Museum Children's Theatre, de Seattle Opera, Seattle Repertory en de Key Arena. Bovendien is het de locatie voor verschillende festivals. Het stadspark is in anderhalve minuut met de Monorail bereikbaar vanaf het centrum. De Space Needle werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962 en bepaalt de karakteristieke skyline van Seattle. De Needle is 184 meter hoog en in het topje bevindt zich onder andere een ronddraaiend restaurant. Ook vanaf het Columbia Center heb je een mooi uitzicht. Het observatiedek is iets hoger en ook goedkoper.

Seattle

Pike Place Market & The Original Starbucks

Bezoek het allereerste koffiehuis van deze wereldberoemde keten en bekijk onder het genot van een bakje koffie de historie van Starbucks. Het koffiehuis is gelegen bij Pike Place Market, de oudste boerenmarkt van de Verenigde Staten. Geen markt zoals we die hier kennen, maar een meerdere verdiepingen tellend gebouw met verse etenswaren, eettentjes en nog véél meer. Niet ver daarvandaan kun je het Art Museum bezoeken, dat met 21.000 kunstobjecten zowel het noordwesten van de Verenigde Staten als de rest van de wereld tentoonstelt.

Seattle

Chihuly Garden and Glass

Chihuly Garden and Glass is het grootste museum ter wereld dat geheel in het teken staat van de glaskunstenaar Dale Chihuly. Je vindt er de gekste glazen kunstwerken in de meest uiteenlopende kleuren. Alles wat je ziet is van glas; zelfs de trappen zijn handgeblazen. Het museum bevindt zich in het Seattle Center, bij de Space Needle.

Chihuly Garden and Glass

Experience Music Project (EMP Museum)

Een interactief muziekmuseum met geavanceerde tentoonstellingen over de historie van de Amerikaanse popmuziek en de muzieklegendes van Seattle, waaronder Jimi Hendrix, die er geboren en getogen is. In het museum kun je ook zelf muziek maken. Voor science fction-fanaten is het Science Fiction Museum & Hall of Fame (SFM) een aanrader. Het museum brengt een hommage aan schrijvers, artiesten en filmmakers. Uiteraard ontbreekt een speciale Star Wars-afdeling niet.

Seattle

Pioneer Square

Pioneer Square is het historische centrum van de stad, waar de eerste pioniers zich vestigden. Je vindt er kunstgalerijen, cafés, boekwinkels en een gedeelte van het Klondike Gold Rush National Historical Park. Het park herdenkt de belangrijke rol die Seattle speelde in de negentiende-eeuwse goudkoorts. 's Nachts vormt Pioneer Square het bruisende centrum van het uitgaansleven in Seattle. Als je eens let op het trottoir rond Pioneer Square, dan zie je dat sommige tegels zijn vervangen door matglas dat zicht biedt op kelders.

Seattle

(Bier)brouwerijen

Je bezoek aan Seattle is niet compleet zonder een bezoek aan een van de twaalf bierbrouwerijen. Je drinkt er een pint van hop die gewoon uit Washington komt. Je vindt leuke brouwerijen in de wijken Ballard en Fremont. Neem in Ballard eens een kijkje bij Populuxe Brewing, met een wisselend menu van tien bieren - of ga voor een sterk glas naar Bad Jimmy's in Fremont.

Bierbrouwerijen Seattle

Distilleerderijen

Sinds 2008 maakte de staat Washington de wetten voor het maken van sterke drank een stuk eenvoudiger, waardoor er veel kleine distilleerderijen werden opgericht; fruitlikeuren werden hip en recepten voor gin-tonics werden steeds verfijnder. In vijf jaar tijd ontstonden in Washington maar liefst 100 distilleerderijen, waarvan ruim 20 in Seattle. Alle distilleerderijen en bierbrouwerijen hebben proeflokalen waar je kunt uitproberen welk drankje je het best bevalt. Tips? Ga whiskey proeven in Westland Distillery in warenhuisdistrict SoDol. Voor cider ga je naar Schilling Cider House aan 708 North 34th Street, waar je zes verschillende soorten cider proeft.

Seattle Distilleerderij

The Gum Wall

In Post Alley, een klein steegje onder Pike Place Market, vind je het beroemdste straatje van Seattle. Wat dit steegje zo bijzonder maakt, is dat de bakstenen muren volledig beplakt zijn met duizenden stuks gebruikte kauwgom. In de jaren negentig bevond de muur zich vlakbij het Market Theater. De traditie begon in 1993 toen wachtenden voor de theaterkassa kauwgom op de muur plakten met daarin munten vastgekleefd.

Seattle Gum Wall

Underground Tours

Deze kelders maken deel uit van een hele ondergrondse stad: Seattle Underground. In de negentiende eeuw lag Seattle een stuk lager dan tegenwoordig en overstroomde het vaak. In 1889 brandde praktisch de hele stad af tijdens de Great Seattle Fire. Hierna besloot men de hele stad op te hogen om een eind te maken aan de overstromingen. De straten kwamen hoger te liggen dan de alweer deels opgebouwde panden aan weerszijden. Veel huisdeuren lagen nu onder straatniveau en mensen klommen via ladders en trappen hun huis in. Een gekke situatie, die werd opgelost door van de oude begane grond kelders te maken en het hogere niveau te voorzien van voordeuren. Boek een Underground Tour om door het oude Seattle te dwalen.

Seattle Underground

Public Library

De openbare bibliotheek heeft een Nederlands tintje: het gebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Het gebouw is zowel van binnen als van buiten erg mooi. Alle verdiepingen staan in open verbinding met elkaar; er zijn geen afgesloten ruimtes en overal heb je een schitterend uitzicht op de bergen en de Stille Oceaan.

Seattle

Ballard Locks

De Ballard Locks, officieel de Hiram M. Chittenden Locks geheten, vormen een sluis tussen het zoute water van Puget Sound en het zoete water van het Ship Canal. De sluis vormt een leuke bezienswaardigheid: aan de kade staan vaak toeristen te kijken naar alle boten die wachten tot het waterniveau hoog genoeg is om door te varen. Bij de sluis is eveneens een vispassage aangelegd voor zalmen. Door middel van glazen panelen onder water kun je zien hoe de zalmen de oversteek naar het andere water maken. Net ten noorden van de Ballard Locks ligt de Carl S. English Jr. Botanical Garden.

Ballard Locks

Lake Union

Binnen de stadsgrenzen van Seattle ligt het grote Lake Union, dat een ideale bestemming is om te recreëren. Aan de oever ligt het populaire Gas Works Park, waar 's zomers veel festivals georganiseerd worden en tijdens Independence Day een grote vuurwerkshow plaatsvindt. Daarnaast zijn er nog meerdere kleinere parken aan het meer te vinden. Lake Union staat bekend om de vele drijvende huizen, die samen een van de grootste drijvende gemeenschappen binnen Amerika vormen.

Lake Union

Discovery Park

Dit stadspark ligt aan de waterkant van Puget Sound. Het is Seattle's grootste park. Hoewel het park aan de rand van een metropool ligt, leven er maar liefst 270 vogelsoorten en grote zoogdieren als coyotes, zwarte beren en poema's. De drie kilometer lange kuststrook wordt regelmatig bezocht door zeehonden en zeeleeuwen. Een van de populairste activiteiten in het stadspark is de Discovery Park Loop Trail (4,5), vanaf dit wandelpad kun je eventueel verder wandelen over andere paden. In Discovery Park ligt ook het Daybreak Star Cultural Center, waar je een kunstgalerie kunt bezoeken en waar Native American regelmatig samenkomen voor workshops en powwows.

Seattle

Omgeving

Boeing-fabriek

In Everett, op ongeveer een half uur rijden ten noorden van het stadscentrum, staat de fabriek van vliegtuigfabrikant Boeing. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven waarbij je het ontwikkelproces van deze enorme toestellen kunt zien. Reserveer ruim voor je bezoek online je tickets. Meer informatie vind je op de website van de Boeing Factory. Kaartjes uitverkocht? Je kunt er ook een video kijken die je een heel aardig beeld geeft van de bouw van een vliegtuig!

Seattle Boeing Dreamlifter

Twin Peaks

Twin Peaks was een succesvolle mysterieuze serie, gemaakt door regisseur David Lynch. Hoewel het dorpje niet echt bestaat, kun je 15 kilometer ten noorden van North Bend wel de twee bergtoppen vinden waarnaar de serie vernoemd is. Je kunt op bezoek in North Bend en Snoqualmie Valley, 50 kilometer ten oosten van Seattle, waar de meeste opnames werden geschoten. In North Bend staat de beroemde 'Double R Diner' (voorheen het Mar T Café en tegenwoordig Twede’s) waar men in de serie altijd Cherry Pie bestelde en zwarte koffie dronk. In de plaats Snoqualmie, op circa 40 minuten rijden van Seattle, ligt de Snoqualmie Falls. Deze prachtige waterval trekt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen bezoekers! Boven bij de Snoqualmie Falls staat de Snoqualmie Lodge & Spa, dat tijdens de serie dienst deed als de Great Northern Hotel. Elk jaar houden ze hier in augustus een Twin Peaks-festival, met veel verklede fans van de populaire serie.

Snoqualmie Falls bij Twin Peaks, Seattle

Vervoer

Seattle heeft een prima openbaar vervoersysteem met een uitgebreid busnetwerk en een paar tramlijnen. Als je downtown Seattle verblijft is een huurauto niet direct noodzakelijk en kun je te voet en per openbaar vervoer veel highlights bezoeken.

De Washington State Ferries zijn een mooie manier om de omgeving te ontdekken. Ze vertrekken vanaf Pier 50 en 52 en 801 Alaskan Way in het centrum en verbinden de stad met het Olympic Peninsula, Bainbridge Island en andere delen van de regio.

Daarnaast is Seattle een fietsvriendelijke stad en kun je via diverse apps (zoals Jump en Uber) een deelfiets huren voor een schappelijk bedrag. Let op, een helm is wel verplicht.

Een andere reismogelijkheid is de Seattle Center Monorail. De 1,6 kilometer lange route verbindt het centrum van Seattle met Seattle Center, de torenhoge Space Needle, het Pacific Science Center, het Experience Music Project en een aantal andere entertainmentgelegenheden met elkaar. De monorail werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1962 en rijdt de hele week.

Feiten

Staat Washington
County King
Oppervlakte 369 km²
Hoogte 158 meter
Inwoners 620.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdveschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Seattle heeft een mild, regenachtig klimaat. De Olympic Mountains beschermen Seattle tegen stormen vanaf de Grote Oceaan en de Cascade Range blokkeert Arctische luchtstromingen, waardoor het weer gematigd is. De stad staat bekend om frequente neerslag en is niet bepaald de meest zonnige stad in de Verenigde Staten; het is er gemiddeld 226 dagen per jaar bewolkt. Toch valt er minder neerslag dan in New York, Atlanta en bijvoorbeeld Houston. De meeste neerslag valt in de vorm van motregen of lichte regen. De winters zijn koel en nat, met maximumtemperaturen tussen de 4 en 8 graden Celsius. In de zomer is het warm en droog met maxima van 20 tot 25 graden.

Sport

Net als in vele andere Amerikaanse steden speelt sport een prominente rol in Seattle. Zo is de stad het thuishonk van de Seattle Seahawks (football), Seattle Mariners (honkbal) en Seattle Storm (basketbal). De Seattle Seahawks speelden in 2006 voor het eerst in de finale van de Super Bowl, waar ze verloren van de Pittsburgh Steelers. Het is aan te raden ruim op tijd te boeken als je een wedstrijd wilt bijwonen; voor een tour in een van de stadions kun je altijd terecht.

Geschiedenis

Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied rond Seattle al zeker vierduizend jaar mensen wonen. Seattle is gesticht rond 1850, toen de Duwamish-stam verschillende dorpen bewoonde binnen de huidige stadsgrenzen. Seattle is vernoemd naar Chief Seattle, leider van en prominent figuur binnen de indianenstam.

Toen de kolonisten niet veel later het gebied betraden, zagen ze gelijk mogelijkheden voor een bloeiende havenstad. Seattle werd bekend om de houtindustrie en het transport van hout naar San Francisco. Met de introductie van de stoomhoutzagerij nam Seattle de houtindustrie in de VS volledig over. Het oorspronkelijke houthakkersdorp ontwikkelde zich in de daaropvolgende decennia tot een stad van formaat. Het economische succes was zo groot dat na de Great Seattle Fire van 1889 het geheel verwoeste zakencentrum binnen de kortste keren op dezelfde plaats verrees. De economische bloei strekte zich uit tot in het eerste deel van de twintigste eeuw. Veel van Seattles grotere bedrijven en producten plukten daar de vruchten van.

De fameuze Klondike Gold Rush aan het eind van de negentiende eeuw droeg bij aan de ontwikkeling van Seattle tot een doorvoercentrum van enige omvang. Seattle werd het grootste doorvoer- en bevoorradingspunt voor mijnwerkers in Alaska en het Canadese Yukon. Terwijl slechts een enkele mijnwerker blijvende welvaart vond, verdiende Seattle goud met het kleden en voeden van de arbeiders.

Tijdens de Grote Depressie van 1929 werd Seattle economisch zwaar getroffen en verloor de stad veel van haar maritieme verkeer aan de haven van Los Angeles, mede dankzij de gewelddadige stakingen van 1934. Na de Tweede Wereldoorlog trok de economie flink aan toen vliegtuigfabrikant Boeing een sterke positie op de markt van lijnvliegtuigen veroverde. Seattle vierde haar herstelde welvaart met de Century 21 Exposition, de Wereldtentoonstelling van 1962, waarvoor de beroemde Space Needle gebouwd werd. In 1962 bezochten maar liefst twee miljoen mensen de Space Needle, die nog steeds Seattles karakteristieke horizon bepaalt.

In 1960 en 1970 raakte de economie dusdanig in het slop dat velen de stad verlieten om elders werk te zoeken. Twee makelaars haakten in op de migratietrend en plaatsten een reclamebord met de tekst: 'Will the last person leaving Seattle please turn out the lights'.

In 1979 vestigde Microsoft zich in het nabijgelegen Bellevue. Seattle en haar buitenwijken werden de thuisbasis voor verschillende technologische bedrijven als Amazon en Realnetworks. Daarnaast werd de eerste vestiging van de wereldberoemde koffieketen Starbucks in Seattle geopend. Seattle werd begin jaren negentig pas echt op de kaart gezet, toen bands als Nirvana, Pearl Jam en Alice in Chains er de basis voor de grunge rock legden.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan