Medicine Hat, Alberta

Medicine Hat Alberta Medicine Hat staat bekend als een van de zonnigste steden van Canada. Het heeft een lange geschiedenis en een prachtige omgeving. In en om de stad liggen meer dan honderd parken en evenzoveel kilometers aan wandelpaden. Bekijk de Saamis Teepee (de grootste tipi ter wereld), het historische district en het Esplanade Arts & Heritage Centre.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Saamis Teepee

's Werelds grootste tipi staat in Medicine Hat. Het is geen echte tipi, maar een kunstwerk ter ere van de Winterspelen van 1988 in Calgary. De tipi staat symbool voor het inheemse erfgoed van Canada en werd in 1991 naar Medicine Hat verplaatst. Het stalen bouwwerk is 65 meter hoog en kan extreme temperaturen en windsnelheden tot 240 kilometer per uur doorstaan

Saamis Teepee

Historic Clay District (National Historic Site)

Deze historische industriële wijk biedt een blik terug in de tijd, op de fabrieken die Medicine Hat tot het aardewerkcentrum van Canada maakten. Medalta Potteries, waar ooit 75% van het Canadese aardewerk geproduceerd werd, is omgetoverd tot museum en keramiekstudio. Ook kun je in de oude ovens kijken en kunstenaars aan het werk zien.

Medicine Hat Alberta

Esplanade Arts & Heritage Centre

Beeldende kunst, uitvoerende kunsten en cultureel erfgoed onder één dak in een bijzonder gebouw. In de Art Gallery vind je ieder jaar wisselende tentoonstellingen van hedendaagse en historische kunst van lokale, provinciale en (inter)nationale kunstenaars. Een ander onderdeel van het centrum is het Esplanade Museum, dat ooit begon als een project van de Historical Society van Medicine Hat. Het is uitgegroeid tot een volwaardig museum dat via 25.000 memorabilia de geschiedenis van de gemeenschap vertelt.

Medicine Hat Alberta

Police Point Park

Dit was vroeger een buitenpost van de Mounted Police. Tegenwoordig kun je er langs de oevers van de Saskatchewan-rivier wandelen en veel vogels spotten. In het park staat het Medicine Hat Interpretatieve Program-gebouw, waar je meer te weten komt over de natuur rond de stad.

Medicine Hat Alberta

Strathcona Island Park

Het bosrijke, aan de oevers van de rivier gelegen Strathcona Park bevat speeltuinen, een waterpark en vijf kilometer aan wandelpaden. Langs de rivier lopen paden die je toegang tot strandjes verschaffen en er zijn enkele uitzichtpunten. Het verharde hoofdpad is onderdeel van het Heritage Trail System en verbindt het park met Lions Park in het noorden en Kin Coulee Park in het zuidwesten. De Heritage Trail wordt gebruikt door fietsers, wandelaars, hardlopers en skaters.

Medicine Hat Alberta

Riverside Veterans' Memorial Park

In dit park, gelegen in het stadscentrum, is een muurschildering te vinden die de geschiedenis van de stad weergeeft. Je ziet het tijdperk van de inheemse bevolking, gevolgd door de komst van de Canadian Pacific Railroad en de ontdekking van aardgas. Verder zijn er twee locomotieven van de CPR en een tank uit de Tweede Wereldoorlog te vinden.

Omgeving

Red Rock Coulee

Vijftig kilometer ten zuidwesten van Medicine Hat, langs Highway 887, ligt Red Rock Coulee. Dit natuurgebied bestaat uit drassige 'badlands', hoodoos (losstaande rotspilaren) en, het meest opvallende kenmerk: grote, ronde, rode rotsen. Met een diameter tot 2,5 meter zouden deze rotsformaties de grootste in hun soort zijn. Het is een uitstekende plek om te wandelen.

red Rock Coulee, Alberta

Dinosaur Provincial Park

Vlak bij de Trans-Canada Highway tussen Medicine Hat en Calgary ligt Dinosaur Provincial Park. Hier is een grote hoeveelheid dinosaurusbotten gevonden, afkomstig van meer dan vijfendertig soorten. Bezoek de tentoonstelling in het bezoekerscentrum, graaf botten op of wandel door de mooie omgeving.

Dinosaur Provincial Park, Alberta

Vervoer

Binnen Medicine Hat kun je je verplaatsen met de bussen van Medicine Hat Transit. De bussen rijden door de hele stad, en zijn voorzien van fietsenrekken. Houd er rekening mee dat de bussen 's avonds en in het weekend minder frequent rijden.

Feiten

Staat Alberta
Regio Southern Alberta
Oppervlakte 112 km²
Hoogte 670 meter
Inwoners 60.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Medicine Hat heeft een vrij droog landklimaat met koude winters en warme zomers. Een warme Chinookwind voert soms 's winters vanaf de Rocky Mountains droge en relatief warme lucht aan. De maximumtemperatuur ligt in december, januari en februari tussen de 0 en -5 graden. 's Nachts daalt de temperatuur soms tot tien graden onder het vriespunt en sneeuwt het regelmatig. In mei wordt het overdag alweer bijna 20 graden en in de warmste zomermaanden (juni en juli) stijgt het kwik tot net boven de 25. De zon schijnt hier 2.500 uur per jaar.

Geschiedenis

Er doen verschillende legendes de ronde over hoe de stad aan zijn naam kwam. De meest aannemelijke is dat Medicine Hat vernoemd is naar de hoed van een inheemse medicijnman. Het inheemse Blackfoot-volk maakte een strenge winter met grote hongersnood door. De stam stuurde er een man en vrouw op uit om eten te zoeken. Ze reisden de bevroren South Saskatchewan-rivier af en vonden na enkele dagen een gat in het ijs. Ze beschouwden de plek als heilig: hier kwamen de watergeesten naar boven om adem te halen. De man en de vrouw zetten een kamp op en verzochten de goden zich te laten zien. Een grote slang rees op uit het water en vroeg om het offeren van de vrouw in ruil voor een 'Saamis', vrij vertaald: heilige hoed. Deze hoed zou de man speciale genezende krachten en uitmuntende jachtvaardigheden bezorgen. Hierop besloot de man zijn vrouw te offeren. Geholpen door de magie van de Saamis redde de jonge jager zijn volk en werd hij een beroemd medicijnman.

Medicine Hat ontstond officieel in 1883, toen de Canadian Pacific Railway (CPR) dit punt bereikte. Op de plek waar men een brug bouwde over de South Saskatchewan-rivier ontstond een tentenkamp. Het was een aantrekkelijke plek, vanwege de nabijheid van klei, steenkool en landbouwgrond. De Northwest Mounted Police zorgde voor handhaving van de wet en een goede verstandhouding tussen de spoorwegwerkers en de inheemse bevolking.

In de zoektocht naar water stuitte de CPR op aardgas. Het veld bleek een van de grootste van Noord-Amerika te zijn en bezorgde Medicine Hat de bijnaam 'Gas City'. Toen Alberta in 1905 officieel een provincie van Canada werd, was Medicine Hat de grootste gemeenschap in het zuidoosten van de provincie. Bijzonder was dat toen al alle inwoners gas als energiebron gebruikten. Tegenwoordig wordt het historische stadcentrum met gas uit de eigen velden verlicht.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan