Alberta

Alberta is een Canadese prairieprovincie met een sterke economie en relatief veel inwoners. In het westen van de provincie houden de prairies op en beginnen de Rocky Mountains. Hier liggen prachtige natuurparken en veel skigebieden. In de hoofdstad Edmonton bevindt zich het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika. De provincie is vernoemd naar prinses Louise Caroline Alberta, de vierde dochter van koningin Victoria. Ook Lake Louise is naar deze prinses vernoemd.

Feiten

Bijnaam: Princess Province
Hoofdstad: Edmonton
Grootste stad: Calgary
Bevolking: 3.800.000
Oppervlakte: 661.848 km²
Toetreding tot Canada: 1 september 1905
Officiele website https://www.alberta.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Alberta Coat of Arms Alberta

Cultuur/Geschiedenis

Alberta vormde in het koloniale tijdperk het westelijke puntje van Rupert's Land, een groot gebied dat onder leiding stond van de Hudson's Bay Company. Deze Britse handelsmaatschappij hield zich in grote delen van het gebied eigenlijk alleen maar bezig met handel in huiden en bont, zo ook in Alberta. In 1872 werd het hele noordwesten van Canada opengesteld en kregen mensen de mogelijkheid er naartoe te verhuizen. Om de orde te handhaven werd de North-West Mounted Police opgericht. Deze politiemacht groeide in de loop der tijd uit tot de nationale en federale politie van heel Canada, nu de Royal Canadian Mounted Police of kortweg ‘Mounties’  genaamd.

De prairies aan de voet van de Rocky Mountains zouden zich uitstekend lenen voor ‘ranching’ (het fokken van vee), maar de meeste pioniers kozen er toch voor om in de westelijke Amerikaanse staten hun heil te zoeken. De Canadese overheid startte daarom een grote reclamecampagne om boeren te lokken. Hier kwamen niet alleen Britten en Amerikanen op af, maar ook veel mensen uit andere Europese landen zoals Duitsland en Oekraïne. Op die manier is een gevarieerde bevolking ontstaan. Door langdurige droogtes en insectenplagen kwamen de boeren echter regelmatig in zwaar weer terecht.

Aan deze moeilijke tijden kwam een eind toen in 1947 olie werd ontdekt in de buurt van de hoofdstad Edmonton en er veel nieuwe banen werden gecreëerd. Edmonton en Calgary groeiden uit tot dynamische zakensteden en ook de rest van de provincie ontwikkelde zich snel. Tegenwoordig heeft Alberta een van de sterkste economieën van het land, met een hoog niveau in welvaart en welzijn.

Feesten

De Calgary Stampede vindt elk jaar in juli plaats en is volgens de organisatoren het grootste festival van het land met ook nog eens de grootste rodeo ter wereld. Het trekt jaarlijks meer dan één miljoen liefhebbers van het Wilde Westen en de cowboycultuur.

Culinair

Qua voedsel staat Alberta vooral bekend om zijn rundvlees. ‘Alberta beef’ is populair om zijn goede kwaliteit. Om commerciële redenen worden er ook veel bizons gefokt. Deze grote graasdieren hebben magerder en smaakvoller vlees dan koeien. Andere exportproducten zijn varkensvlees, bijenhoning en tarwe.

Klimaat

Het klimaat van Alberta is continentaal. Er is een duidelijk te onderscheiden verschil tussen zomer en winter. In het verre noorden zorgen de van de Noordpool afkomstige koude luchtmassa’s voor aanzienlijk lagere temperaturen dan op de prairies in het zuiden. In Calgary liggen de maxima in de wintermaanden net onder het vriespunt. De temperatuur in de noordelijker gelegen stad Edmonton ligt nog iets lager: -7 in januari. In de zomer wordt het overdag 20 à 23 graden. Het gebied tussen de hoofdstad Edmonton en grootste stad Calgary staat bekend om de vele stevige hagelbuien, die ontstaan doordat de vochtige lucht de Rocky Mountains niet kan passeren.

Beste reistijd

Het toerisme is in de zomer op zijn hoogtepunt, vanwege de warmte en de zon. Omdat de meeste plekken in Alberta redelijk hoog liggen, koelt het 's avonds aangenaam af. Het is verstandig er rekening mee te houden dat het in het noorden 's zomers kan stikken van de insecten. In de winter kan het - vooral in de bergen - erg koud worden, maar je kunt er dan prima wintersporten beoefenen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan