Winnipeg, Manitoba

Winnipeg Manitoba Winnipeg is de grootste stad van de provincie Manitoba, waar het tevens de hoofdstad van is. De stad maakt deel uit van de zogenaamde Canadian Prairies, een groot prairiegebied in het westen van Canada. Winnipeg heeft een divers cultureel aanbod en is opgedeeld in verschillende (multiculturele) wijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadswijken

Winnipeg is onderverdeeld in verschillende wijken, die elk getypeerd worden door een eigen karakter. Zo wonen in Corydon Avenue, beter bekend als 'Little Italy', met name inwoners van Italiaanse afkomst. The Forks staat voornamelijk bekend om de Forks Market, waar je allerlei verse producten kunt kopen en vele multiculturele winkeltjes kunt bezoeken. In St. James, dat ook bekend staat als Polo Park, kun je voornamelijk terecht voor entertainment. Zo vind je er onder andere een winkelcentrum met meer dan 200 winkels. In het French Quarter (officieel St. Boniface geheten) proef je nog de Franse sfeer. Als je op zoek bent naar een ware multiculturele smeltkroes, kun je het beste naar West End.

Winnipeg Brug

Canadian Museum of Human Rights

Gevestigd in een spectaculair, architectonisch gebouw is zowel de binnen- als buitenkant uiterst interessant. Tentoonstellingen met gevoelige onderwerpen zoals Apartheid en de Holocaust worden niet geschuwd. Ook heb je vanuit de lift een mooi uitzicht over de skyline van Winnipeg.

Winnipeg Manitoba

Neeginan Centre

Gevestigd in een voormalig treinstation is het Neeginan Centre een belangrijke ontmoetingsplaats voor de rechtstreekse afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van het gebied. In het centrum kun je onder andere kennis maken met de traditionele keuken en diverse kunsttentoonstellingen bezichtigen.

Manitoba Museum

Dit museum is een van de grootste musea die in het teken staan van menselijke en natuurlijke geschiedenis. Het museum beschikt onder andere over een grote virtuele expositieruimte waar zeeleven van 450 miljoen jaar geleden nagebootst is. Een van de beroemdste tentoonstellingen is de Urban Gallery, waar je het straatleven van Winnipeg uit de jaren 1920 kunt ervaren. Een ander topstuk van het museum is een levensgrote replica van een schip uit het eind van de zeventiende eeuw.

Winnipeg Manitoba Museum

Royal Canadian Mint

In dit hightechgebouw worden sinds 1976 alle Canadese munten geslagen. Tijdens een tour door het gebouw kom je erachter hoe de productie van al die biljoenen munten per jaar precies in zijn werk gaat en hoe de munt zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Daarnaast kun je in het nabijgelegen museum diverse bijzondere muntcollecties bezichtigen en deelnemen aan educatieve activiteiten.

Royal Canadian Mint, Winnipeg

Manitoba Legislative Building

Het meest bekende symbool van de provincie Manitoba bevindt zich op het dak van het regeringsgebouw in Winnipeg. Hier staat namelijk de 'Golden Boy', een gouden standbeeld van vijf meter hoog, dat ontworpen werd door de Fransman Charles Gardet. Ook het gebouw zelf beschikt zowel buiten als buiten over diverse architectonische hoogstandjes, waaronder een mooie rotunda met bijbehorende koepel.

Winnipeg Manitoba

Royal Manitoba Theatre Centre

Canada's oudste Engelstalige regionale theater werd in 2010 door koningin Elizabeth II officieel benoemd tot Koninklijk theater. Het theater stamt uit 1958 en heeft het hoogste bezoekersaantal per jaar. In het theater worden het hele jaar door verschillende (klassieke) toneelvoorstellingen opgevoerd.

Winnipeg Art Gallery

Dit kunstmuseum uit 1912 is het oudste museum van West-Canada en behoort tot de grootste publieke kunstgalerijen van het land. In 1971 verhuisde het museum naar haar huidige locatie in het centrum van Winnipeg. De permanente collectie bestaat uit meer dan 20.000 werken, waarbij de focus vooral ligt op regionale en nationale kunst.

Winnipeg Brug

Vervoer

Winnipeg is een spoorwegenknooppunt en is dan ook aangesloten op verschillende grote spoorwegen. Je kunt Winnipeg bereiken met de treinen van VIA Rail, Canadian National Railway, Burlington Northern Santa Fe Manitoba en de Central Manitoba Railway. Daarnaast is Winnipeg een van de weinige Canadese steden die rechtstreekse treinverbindingen met de Verenigde Staten aanbiedt. 

Per bus kun je Winnipeg bereiken met Greyhound en Grey Hoose. Het centrale busstation bevindt zich op het internationale vliegveld van Winnipeg. Vanaf het vliegveld rijden verschillende (shuttle)bussen naar de stad. Het openbaar in de stad is in handen van Winnipeg Transit.

Feiten

Provincie Manitoba
Regio Winnipeg
Oppervlakte 465 km²
Hoogte 238 meter
Inwoners 664.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Winnipegs klimaat wordt gekenmerkt door hete zomers en strenge winters. De stad staat bekend om zijn stevige wind. In de zomer ligt de temperatuur rond de 20 graden, met regelmatige uitschieters tot ruim boven de 30 graden. De winters zijn relatief droog en erg koud, met gemiddelde temperaturen rond de -15 graden. Het kan echter nog harder vriezen en Winnipeg behoort dan ook tot de koudste grote steden van Canada. De weersomstandigheden in de lente en herfst kunnen behoorlijk variëren.

Sport

Winnipeg wordt op sportief gebied goed vertegenwoordigd, onder andere door de Winnipeg Jets, het ijshockeyteam dat sinds 2011 uitkomt voor Winnipeg. De Jets spelen in de Zuidoost-divisie van de National Hockey League. Je kunt hun thuiswedstrijden bekijken in het MTS Centre. Naast ijshockey is Canadian football ook een belangrijke sport voor Winnipeg. De Blue Bombers spelen namelijk in de eredivisie van het football en hebben al diverse keren de prestigieuze Grey Cup gewonnen. Andere professionele sportploegen in Winnipeg zijn de Winnipeg Goldeyes (honkbal) en Winnipeg Fury, een voetbalteam.

Geschiedenis

Diverse archeologische vondsten en andere overblijfselen maken duidelijk dat het gebied rond het huidige Winnipeg al eeuwenlang is. De eerste stammen gebruikten het gebied om er te jagen, gewassen te verbouwen en handel te drijven. De handel werd extra gestimuleerd door de ligging van het gebied aan diverse grote rivieren.  
 
In 1738 arriveerde de eerste kolonist uit Europa in het gebied. Het was de Franse officier De La Vérenrye die er de eerste handelspost oprichtte, met het doel om bont te ruilen met de plaatselijke bevolking. Lange tijd waren de Fransen de enige kolonisten in het gebied, maar met de komst van de Engelsen rond 1767 kwam hun monopoliepositie in gevaar. De Britten bouwden enkele forten in het gebied en vochten (voornamelijk onderling) om handelsrelaties.
 
De eerste officiële nederzetting werd echter gesticht in 1812, toen een groepje Schotse boeren arriveerde. Niet lang nadat Manitoba was uitgeroepen als de vijfde provincie van Canada, werd Winnipeg geïncorporeerd in 1873 als stad. Drie jaar later ging het officieel door het leven als Winnipeg, een naam die in de taal van de Cree-indianen vertaald kan worden als ‘modderige wateren’. Het stadje telde tegen die tijd ongeveer tweeduizend inwoners.
 
In 1885 zorgde de komst van de spoorweg voor een lange periode van groei en welvaart. Winnipeg groeide langzaam maar zeker uit tot het economische centrum van de prairieprovincies en het bevolkingsaantal nam zienderogen toe. De stad trok immigranten van allerlei culturen en nationaliteiten, wat vandaag de dag nog terug te zien is in het multiculturele karakter van Winnipeg.
 
Na de Eerste Wereldoorlog ging Winnipeg door een diep dal. In mei 1919 vond er zelfs een massale staking plaats, die de geschiedenisboeken in is gegaan als de Winnipeg General Strike. Meer dan 35.000 inwoners legden hun werk neer en protesteerden tegen de slechte omstandigheden. Uiteindelijk werd de staking op gewelddadige wijze beëindigd op 21 juni 1919, een dag die tegenwoordig bekend staat als Bloody Saturday. Een van de leiders van de staking, J.S. Woodsworth, zou later de eerste grote socialistische partij van Canada oprichten.
 
Soldaten uit Winnipeg speelden een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog: zo behoorden zij tot de eerste Canadese militairen die zich in de Slag van Hong Kong mengden in de strijd tegen Japan. In Winnipeg zelf vond er een geënsceneerde inval van de nazi’s plaats, om de Canadese burgers bewust te maken van de ernst van de oorlog. Later zou deze tactiek ook toegepast worden door Noord-Amerikaanse media.
 
Na de Tweede Wereldoorlog herstelde de economie van Winnipeg zich, onder andere door de grote aanleg van nieuwe huizen. Het naoorlogse optimisme werd echter in 1950 in één klap weggevaagd door een grote overstroming, die Winnipeg maar liefst 51 dagen onder water zette. Tienduizenden mensen moesten geëvacueerd worden en het geldt tot de dag van vandaag als de grootste evacuatie uit de Canadese geschiedenis.
 
In 1972 werd diverse gemeenten en steden in Winnipeg opgenomen, waardoor de oppervlakte van de stad gigantisch toenam. Winnipeg kreeg in de jaren tachtig wederom te kampen met een economische crisis, maar sloeg zich er doorheen door als een van de eerste Canadese steden flink te investeren in de modernisering van het centrum. Hierdoor werden verschillende grote bedrijven naar de stad getrokken en werd Winnipeg een steeds geliefdere bestemming onder toeristen.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan