Manitoba

Manitoba is samen met Alberta en Saskatchewan een van de drie prairieprovincies. Het ligt in het centrum van Canada, aan de grote binnenzee de Hudsonbaai. De naam van de provincie is afgeleid van een inheemse uitdrukking die zoveel betekent als ‘narrows of the Great Spirit’, wat verwijst naar de engte van ongeveer een kilometer breed in het grote Lake Manitoba. Het geluid dat de golven maken wanneer ze tegen de rotsachtige kust slaan, interpreteerden de eerste aboriginals als trommelslagen van de geest Manitou. Het landschap kenmerkt zich door duizenden meren, die tijdens het terugtrekken van de gletsjers in de laatste ijstijd ontstaan zijn. Lake Winnipeg, Lake Winnipegosis en Lake Manitoba domineren het zuidelijke landschap. Lake Winnipeg is het vijfde grootste zoetwatermeer in Noord-Amerika.

Feiten

Bijnaam: Keystone Province
Hoofdstad: Winnipeg
Grootste stad: Winnipeg
Bevolking: 1.260.000
Oppervlakte: 649.950 km²
Toetreding tot Canada: 15 juli 1870
Officiële website: www.gov.mb.ca

Vlag & Coat of Arms

Vlag Manitoba Coat of Arms Manitoba

Cultuur/Geschiedenis

In 1670 besloot de Engelse koning Charles II dat hij het hele stroomgebied van de rivieren die in de Hudsonbaai uitkwamen af zou staan aan de commerciële onderneming de Hudson's Bay Company, die zich vooral bezighield met huidenhandel. Ongeveer twee eeuwen later verkocht de Hudson's Bay Company zijn land aan de staat Canada, die pas net officieel bestond. Een groep inwoners van het huidige Manitoba vond dit echter geen goed idee. Het waren de Métis, nakomelingen van Europeanen die met mensen van inheemse volken waren getrouwd. Zij hadden namelijk al tijden in het gebied geleefd zonder last te hebben gehad van veel bemoeienis van buitenaf. Ze begonnen een protest dat de ‘Red River Rebellion’ genoemd zou worden en zetten hun eigen tijdelijke regering op. Aanvankelijk hadden ze wel enig succes en werd er rekening met ze gehouden, maar toen Manitoba in 1870 een Canadese provincie werd, zijn veel Métis naar het westen getrokken.

Manitoba's economie is vooral gebaseerd op landbouw, olie, toerisme en mijn- en bosbouw. Net als voor de prairies van Alberta werd voor die van Manitoba aan het einde van de negentiende eeuw veel geadverteerd, in de hoop nieuwe boeren te trekken. Hier kwamen mensen uit heel Europa op af, met name uit Oekraïne. De provincie heeft dan ook een grote Oekraïense gemeenschap.

Feesten

In Dauphin wordt de cultuur van de Oekraïense gemeenschap groots gevierd en geëerd. Op het Canadian National Ukrainian Festival dat jaarlijks aan het eind van juli of begin augustus plaatsvindt, komen mensen samen om Oekraïense shows en concerten bij te wonen en traditionele Oekraïense gerechten te bereiden en te eten.

Culinair

Manitoba is samen met Ontario de grootste leverancier van wilde rijst. Wilde rijst is nauw verwant aan rijst, maar is eigenlijk een gras. De plant is op zijn best in rustige en heldere meertjes, waar Manitoba er veel van heeft. De zaden werden al door sommige indianenstammen geoogst als graan. Tegenwoordig wordt het om commerciële redenen verbouwd.
 
In de vele schone, ondiepe meertjes zwemmen ook allerlei vissen rond die men graag in de keuken gebruikt. Tot de vangst behoren onder andere snoeken, forellen, karpers en kaviaar. Een vis die tegenwoordig bijna uitsluitend uit Manitoba komt, is de ‘Winnipeg goldeye’. Deze vis is vers haast niet te eten, maar heeft gerookt een lekkere smaak. Een kolonist vond in de negentiende eeuw uit dat de vis een mooie roodoranje kleur kreeg als je hem uitsluitend boven wilgenhout rookt. Sindsdien is dit de gebruikelijke kleur waarin je de vis zult aantreffen in de winkels, hoewel die kleur nu meestal gewoon uit een potje verf afkomstig is.

Klimaat

Omdat Manitoba centraal ligt en ver verwijderd is van de grote matigende bergketens en watermassa's, heeft het een continentaal klimaat in extreme vorm. In de winter ligt het land open voor ijskoude poolwinden en liggen de maxima ver onder nul. In Winnipeg komt de dagtemperatuur in januari niet boven de -10 uit. In de zomer is deze openheid een voordeel: er waaien dan warme en vochtige luchtmassa's uit het zuiden en de Golf van Mexico over het land. De maxima liggen in de zomer tussen de 17 en 25 graden. Manitoba staat bekend om zijn heldere lucht en vele zonnige dagen. In het uiterste zuiden komen regelmatig tornado's voor.

Beste reistijd

De zomermaanden zijn vanwege de aangename temperaturen het meest geschikt voor een bezoek aan de provincie Manitoba.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan