Gros Morne National Park, Newfoundland & Labrador

Gros Morne National Park Newfoundland Gros Morne National Park ligt op het Oost-Canadese eiland Newfoundland. Het park dankt zijn naam aan de Gros Morne, de op één na hoogste berg van de bergketen Long Range. Het National Park wordt gekleurd door kliffen, fjorden, watervallen, zandstranden en enkele vissersdorpjes. Gros Morne National Park, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is een geliefde plek om te kamperen, picknicken en wandelen. Je kunt ook een boottocht maken over een van de fjorden. Highways 430 en 431 bieden gemotoriseerd verkeer toegang tot het park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Ben je van plan om het Gros Morne National Park te bezoeken? Dan is het handig om van tevoren het bezoekerscentrum in Rocky Harbour aan highway 430 of het Discovery Center aan highway 431 in Woody Point te bezoeken. Zij kunnen advies geven over alle mogelijkheden en activiteiten in het park. Zo ligt er in het park ruim 100 kilometer aan wandelpaden, variërend in moeilijkheid en lengte. Eenvoudige paden zijn Stanleyville Trail en Lookout Hills Trail. Vraag in het bezoekerscentrum om meer informatie.

Gros Morne National Park Newfoundland

Gros Morne Mountain Trail

De beste manier om het park beter te leren kennen is er doorheen te wandelen. Eén van de langste en uitdagendste wandeltochten is de Gros Morne Mountain Trail die je naar de top van de Gros Morne Mountain leidt op 806 meter. De route kent steile gedeeltes en wanneer je ervoor kiest deze 16 kilometer lange tocht te ondernemen moet je extra kleding, voedsel en water meenemen. Houd er rekening mee dat je in totaal 6 tot 8 uur onderweg bent. Je inspanningen worden ruimschoots beloond met prachtige vergezichten. Je kunt ook het eerste gedeelte van de route lopen (4 km one-way) tot aan de voet van de berg. Dit gedeelte voert je door bosrijk gebied en over trappen naar een uitkijkplatform. Onderweg zie je Bonne Bay, de Tablelands en Gros Morne Mountain liggen. Je kunt vanaf hier teruglopen of verder klimmen naar de top. Dit stuk is een stuk pittiger dan het eerste gedeelte. Trek voor het tweede gedeelte nog 4 tot 6 uur uit. Beginpunt van de trail is vlakbij het bezoekerscentrum bij Rocky Harbour. Dit pad is doorgaans geopend van juli tot en met november.

Gros Morne National Park Newfoundland

Western Brook Pond Trail

Een makkelijkere wandeling is de vlakke route van drie kilometer (one-way) die naar de Western Brook Pond leidt. Vanaf hier start een twee uur durende boottocht door het fjord langs watervallen en spectaculaire kliffen. Ook als je niet de boot wilt nemen is de wandeling de moeite waard. De route start 27 km ten noorden van Rocky Harbour langs route 430.

Gros Morne National Park Newfoundland

Lookout Hills Trail

De Lookout Hills Trail brengt je naar een van de beste uitzichtpunten van het park. Hoewel de route vrij kort is (totaal 5 km heen en terug) is de tocht gemiddeld tot moeilijk te noemen. Het is een uur lang gestaag klimmen via het bos naar het plateau bovenop Partridgeberry Hill, van waaraf je 360 graden over het hele park hebt. De trail begint op de parkeerplaats van het Discovery Centre in Woody Point (langs route 431).

Gros Morne National Park Newfoundland

Green Gardens

Volg de trail langs de spectaculaire kustlijn, hoge kliffen, de zee en over het glooiende landschap van de Green Gardens. Als je afdaalt door de bossen bereik je het strand van Old Man Cove. Vervolg je tocht richting het noorden langs landtongen en groene weiden, of neem de trap waar watervallen en een zeegrot wachten. Er is een korte en een lange versie van deze route. De korte route is van gemiddelde zwaarte en en duurt 9 km (heen en terug). De 16 km lange route is zwaarder.

Gros Morne National Park Newfoundland

Bonne Bay zeekajak-excursies

Met Gros Morne Adventures kun je de zee op om het zeeleven van Bonne Bay beter te leren kennen. De tocht duurt zo’n twee uur en ijsvogels en vinvissen worden regelmatig gespot. De tour is ook mogelijk in combinatie met een tour door het Bonne Bay Aquarium.

Gros Morne National Park Newfoundland

Bonne Bay Marine Station

Door middel van een interactieve rondleiding door het aquarium, leer je de dieren kennen die in Bonne Bay leven. Kom in aanraking met zeesterren en heremietkreeften in de ‘touch tank’. Vanuit het museum start ook de Bonne Bay Discovery Tour waarbij je door middel van een uitgebreide rondleiding door de baai alles te weten komt over het leven in de wateren van Bonne Bay. De tour vindt plaats op woensdagen en zaterdagen en duurt ongeveer twee uur. Het Marine Station ligt bij Norris Point.

Gros Morne National Park Newfoundland

Gros Morne Wildlife Museum

In het Gros Morne National Park kun je veel dieren in het wild spotten. Als je ze van dichtbij wilt bekijken is het Gros Morne Wildlife Museum in Rocky Harbor leuk om te bezoeken. Meer dan honderd diersoorten die leven in Newfoundland zijn hier tentoongesteld. De nagemaakte leefomgevingen, geuren en geluiden geven je het gevoel alsof je midden in de wildernis staat.

Gros Morne National Park Newfoundland
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan