Saskatoon, Saskatchewan

Saskatoon Saskatchewan Saskatoon is de dichtstbevolkte stad en het commerciële centrum van de West-Canadese provincie Saskatchewan. Daarnaast speelt Saskatoon als thuisbasis van de University of Saskatchewan een belangrijke rol op het gebied van onderwijs en wetenschap. De stad kent, getuige haar naam, een rijke (inheemse) geschiedenis en wordt gekenmerkt door zeven bruggen die de Saskatchewan-rivier overspannen. Saskatoon wordt dan ook wel eens aangeduid als de 'Bruggenstad'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Mendel Art Gallery

Dit grote culturele centrum beschikt over verschillende tentoonstellingen met kunst van lokale, regionale en internationale kunstenaars. De vaste collectie bestaat uit een kleine 6.000 werken van klassieke en moderne kunst. In het nabijgelegen Civic Conservatory kun je onder andere genieten van mooie bloemen en planten.

Meewasin Valley

In dit grote gebied langs de rivier bevinden zich verschillende parken waar je bijvoorbeeld kunt picknicken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld per fiets de mooie Meeswasin Valley Trail verkennen, een lange route die de stroom van de rivier volgt. In de winter wordt gebied vaak gebruikt om te langlaufen. In het Kiwanis Memorial Park kun je in het winterseizoen schaatsen op een grote ijsbaan.

Saskatoon Saskatchewan

Western Development Museum

Het Western Development Museum laat je maak je aan de hand van verschillende vaste en wisselende tentoonstellingen kennismaken met de snelle ontwikkeling van Saskatoon als centrum van Saskatchewan. Zo laat de voorstelling '1910 Boomtown' je proeven van het optimisme uit de 'booming' jaren van de stad en kun je in de Transportation Gallery verschillende oude automobielen bekijken.

Wanuskewin Heritage Park

Deze 'national historic site' bestaat uit een groot prairiegebied met ongerepte natuur. In het bezoekerscentrum vind je allerlei informatie over de geschiedenis en de cultuur van de Northern Plains Indians, de oorspronkelijke bewoners van de prairies. Ook kom je er veel te weten over de fauna, flora en de archeologische opgravingen in het park. Verder kun je er proeven van de traditionele keuken, diverse kunsttentoonstellingen bekijken en kamperen in een traditionele tipi.

Saskatoon Saskatchewan

University of Saskatchewan

Op de campus van de universiteit kun je een bezoek brengen aan diverse permanente tentoonstellingen. Zo kun je bijvoorbeeld in het Biology Building twee grote dinosaurusskeletten bekijken. Verder kun je een voorstelling bezoeken in het Greystone Theatre, op zaterdagavond in de U of S Observatory de sterrenhemel boven Saskatoon bekijken en in het Griffiths Stadium een thuiswedstrijd van het footballteam bijwonen.

Saskatoon Saskatchewan

Vervoer

Je kunt Saskatoon per trein bereiken met de Canadiantrein van VIA Rail. Deze trein rijdt drie keer per week tussen Vancouver en Toronto. De bussen van de Saskatchewan Transportation Company verbinden Saskatoon met andere groten steden in het gebied. Om naar grote steden buiten Saskatchewan te reizen kun je gebruikmaken van de Greyhoundbus.

In de stad zelf wordt het openbaar vervoer verzorgd door Saskatoon Transit, dat meer dan twintig verschillende busroutes door de stad aanbiedt. Bij het busstation in het stadscentrum vind je meer informatie over de tijdschema's en de verschillende lijndiensten.

Feiten

Provincie Saskatchewan
Regio Saskatoon
Oppervlakte 171 km²
Hoogte 482 meter
Inwoners 234.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Saskatoon heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en zeer strenge winters. Er zijn vier verschillende seizoenen te onderscheiden. In de wintermaanden ligt de temperatuur onder het vriespunt en kan het kwik wel tot dertig graden onder nul dalen. In de zomer echter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 25 graden Celsius. Bovendien behoort Saskatoon tot de zonnigste steden van Canada, met gemiddeld 2.381 uur zon per jaar. Er valt relatief weinig neerslag en de meeste regen valt in de zomer.

Geschiedenis

Hoewel de regio rond Saskatoon al meerdere duizenden jaren bewoond is, is de ‘moderne’ geschiedenis van het gebied nog vrij jong. Pas in 1881 vestigden zich de eerste Europese kolonisten in het gebied. Deze kolonisten behoorden tot de zogenaamde Temperance Colonization Society, een filosofische gemeenschap die alcohol beschouwde als het grootste kwaad voor de maatschappij. De groep vatte het plan op een landbouwkolonie te stichten in het prairiegebied, die gebaseerd zou zijn op de uitgangspunten van de gemeenschap. Het feit dat de Canadese regering op dat moment kolonisatie van de prairies stimuleerde, zorgde ervoor dat de Temperance Colonization Society veel stukken land aan geïnteresseerden kon verkopen. Een jaar later werd een geschikte locatie gekozen voor een nieuwe stad en al snel arriveerden de toekomstige bewoners.
 
Saskatoon groeide echter maar langzaam. De stad was niet aangesloten op een spoorwegennetwerk en de vele zandbanken in de rivier maakten een goede scheepvaartverbinding onmogelijk. Nieuwsberichten over rellen in het gebied droegen niet bepaald bij aan de populariteit, waardoor de Temperance Colonization Society in 1891 het bijltje erbij neergooide.
 
Wel was een jaar eerder, in 1890, eindelijk een spoorlijn aangelegd, waardoor het gebied zich toch langzamerhand kon ontwikkelen. Rondom het treinstation, op de westzijde van de rivier, ontstond een nieuwe nederzetting. De nederzetting op de oostzijde van de rivier bestond in 1899 nog steeds slechts uit enkele huizen, terwijl de westzijde onder andere over een politiebureau en een hotel beschikte. De westzijde werd dan ook in 1901 opgenomen als stad en behield de naam Saskatoon. Om onderscheid te maken tussen de twee nederzettingen werd de naam van de oostzijde veranderd in Nutana. In 1903 ontwikkelde zich nog een derde nederzetting ten westen van de spoorlijn. Uiteindelijk besloten de drie nederzettingen in 1906 samen een stad te vormen. Door grote verbeteringen, onder andere op het gebied van infrastructuur, werd de jong stad langzamerhand overstroomd door nieuwe inwoners, waardoor Saskatoon de snelst groeiende stad in Canada werd.
 
Naast het commerciële centrum werd de economie vooral bepaald door de landbouw in de omringende gebieden. Na de Eerste Wereldoorlog maakte de economie haast overuren en bleef de bevolking explosief toenemen. Nieuwe gebouwen en stadsgedeelten schoten als paddenstoelen uit de grond en het optimisme kende geen grenzen. Toch kwam er met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 1914 abrupt een einde aan de gouden tijden van de stad.
 
Saskatoon kreeg te kampen met verschillende rampen, waaronder een griepepidemie in 1918 en de grote economische crisis in de jaren 1930. Er ontstond een groot huizentekort en het zou tot de jaren 1940 duren voordat de stad langzaam weer opkrabbelde uit het dal. Naast de landbouw begon Saskatoon zich ook steeds meer toe te leggen op andere sectoren, zoals mijnbouw en technologische industrie. Zo groeide het door de jaren heen als het belangrijkste commerciële centrum van Saskatchewan.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan