Saskatchewan

Saskatchewan (ongeveer uitgesproken als ‘sus-ket-sji-wan’, met de klemtoon op de tweede lettergreep) is een zogenaamde prairieprovincie. Op de kaart bekeken ziet Saskatchewan eruit als een verticaal uitgestrekt gebied met kunstmatig rechte grenzen. Er wonen iets meer dan één miljoen mensen, die Saskatchewanians of Saskatchewaners genoemd worden.

Feiten

Bijnaam: Canada’s Breadbasket
Hoofdstad: Regina
Grootste stad: Saskatoon
Bevolking: 1.000.000
Oppervlakte: 651.900 km²
Toetreding tot Canada: 1 september 1905
Officiële website: www.saskatchewan.ca

Vlag

Vlag Saskatchewan

Coat of Arms

coat of arms Saskatchewan

Cultuur/Geschiedenis

Saskatchewan werd, net als de rest van Noord-Amerika, oorspronkelijk bevolkt door inheemse indianenstammen, waaronder de Sioux, de Algonquian en de Cree. Het wordt algemeen aangenomen dat de Engelsman Henry Kelsey met zijn bezoek in 1690 de eerste Europeaan was die het gebied binnentrad. Het stond daarna lange tijd onder het gezag van de Hudson’s Bay Company, een van de oudste commerciële ondernemingen ter wereld. De belangrijkste handelswaren uit het gebied waren huiden.
 
De huidenhandel verliep hoofdzakelijk via de rivier de Saskatchewan, die van west naar oost de provincie doorkruist. Pas later werden de omliggende prairies en bossen verkend. Toen in de jaren 1880 het gebied bereikbaarder werd door de aanleg van spoorwegen, trokken er steeds meer mensen naartoe om een bestaan op te bouwen, waardoor Saskatchewan uitgroeide tot een echte landbouwprovincie.
 
Ook nu nog roept Saskatchewan bij veel mensen vooral associaties op van uitgestrekte graanvelden. Hoewel de agrarische sector nog steeds aanzienlijk groot is, is de dienstverlenende sector tegenwoordig het belangrijkst. Andere redelijk belangrijke bronnen van inkomsten zijn visserij, mijnbouw en bosbouw.

Feesten

De meeste evenementen in Saskatchewan draaien om landbouw. Twee voorbeelden van jaarlijkse landbouwtentoonstellingen zijn de Buffalo Days Exhibition en de Saskatoon Exhibition. De twee zijn min of meer vergelijkbaar, alleen de eerste is in Regina in augustus en de tweede in Saskatoon, een maand eerder. Bij beide festiviteiten horen een veetentoonstelling, een grote optocht en een vuurwerkshow.

Culinair

De grootste stad van de provincie, Saskatoon, is vernoemd naar de ‘saskatoon berry’. Deze vrucht groeit aan een inheemse plant uit Alaska en West-Canada met witte bloemetjes en is eigenlijk een kruising tussen een appel en een bes. De saskatoon berry is erg gezond en bevat een flinke dosis voedingsvezels, vitamine B2 en mineralen. De vrucht wordt vooral verwerkt in taartvulling en jam. Omdat de plant waar de vrucht aan groeit elk jaar in juni tot bloei komt, wordt de bes ook wel ‘juneberry’ genoemd.
 
De oorspronkelijke bewoners hadden hun eigen recepten, die soms over werden genomen door de vroege ontdekkingsreizigers. Voorbeelden van traditionele gerechten zijn ‘pemmikan’ en ‘bannock’. Pemmikan is een energierijk mengsel van gestampt gedroogd vlees en gesmolten vet. Traditioneel werd dit op reis meegenomen in leren verpakkingen. Bannock is een groot rond brood.

Klimaat

Het noordelijke deel van de provincie, met zijn naaldbossen en meren, heeft een subarctisch klimaat, waardoor het er ’s winters flink vriest. Het oosten en centrale deel van Saskatchewan wordt gekenmerkt door een vochtig landklimaat, terwijl er verder richting het zuiden en zuidwesten eerder sprake is van een steppeklimaat. Het verschil tussen zomer en winter is groot. ’s Zomers liggen de temperaturen overdag rond de 26 graden, maar wordt het ook regelmatig warmer dan 30 graden. Daarnaast is Saskatchewan de provincie met de meeste zonuren van heel Canada. ’s Winters is het juist erg koud en kan het ’s nachts tot wel twintig graden vriezen. Overdag wordt het vaak niet warmer dan -10. Er waaien echter regelmatig warme en droge Chinookwinden vanuit de Rocky Mountains in het westen, waardoor de lage temperaturen tijdelijk flink kan stijgen. De meeste regen valt tussen juni en augustus.

Beste reistijd

Augustus en september zijn het meest geschikt om naar Saskatchewan te reizen. Het is dan overdag nog warm en droog, maar minder heet dan midden in de zomer, terwijl het ’s nachts aangenaam afkoelt.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan