Ottawa

De Ottawa, of Odawa, is een inheems volk dat voornamelijk rond de Grote Meren leefde. De Canadese hoofdstad Ottawa werd vernoemd naar het volk, dat bekendstond als een groep handelaars die met kano’s verre tochten maakten. Verder waren de Ottawa betrokken in de oorlogen tussen de Fransen en de Engelsen met hun inheemse bondgenoten. Tegenwoordig leeft het overgrote deel van de Ottawa in de Amerikaanse staten Michigan en Oklahoma, een kleiner deel leeft in de Canadese provincie Ontario.

Geschiedenis

Leefomgeving

De Ottawa First Nations (die zichzelf 'Anishinaabek' noemen) leefden rond Lake Huron, de French River en de Ottawa River en in de huidige Amerikaanse staat Michigan. Hoewel de Canadese hoofdstad Ottawa naar het volk vernoemd is, kwamen de Ottawa volgens de overlevering oorspronkelijk uit het gebied rond Green Bay in Wisconsin. Met twee andere volken, de Chippewa en de Potawatomi, vormden ze de Raad van de Drie Vuren, een sterk bondgenootschap.

Handel

De Ottawa spraken Algonquin, net als veel andere indianenvolken in dit gebied. In die taal betekent hun naam iets als ‘handelaren’; ze stonden dan ook bekend om hun handelsgeest. In hun kano’s legden ze grote afstanden af over de Grote Meren en de omringende rivieren om te bemiddelen tussen verschillende volken. Ze verhandelden onder andere maïsmeel, dierenvachten, tabak en gevlochten matten.

Oorlog

De Ottawa verkeerden op vriendschappelijke voet met de Huron in het oosten en de Fransen die voornamelijk kwamen om handel te drijven. Hun relatie met de Engelsen was problematischer en in 1763 leidde het Ottawa-opperhoofd Pontiac een grote opstand tegen de Britten. De Engelsen stelden zich na het winnen van de Franse en Indiaanse Oorlog, waarbij de Ottawa de Fransen hadden gesteund, minder welwillend op tegenover de Canadese First Nations. Stamhoofd Pontiac verzekerde zich van de steun van talloze indianenvolkeren van Canada tot Mississippi en in een grote verrassingsaanval wisten ze een groot aantal Britse forten en nederzettingen te vernietigen. Het lukte hem echter niet om de stad Detroit te veroveren en hij moest een paar jaar later vrede sluiten.

Deze vrede zou echter niet lang duren. In het huidige New York woonden de oorlogszuchtige en goed georganiseerde Irokezen, bondgenoten van de Engelsen. De Irokezen trokken steeds verder westwaarts, op zoek naar bevers om aan de grote Europese vraag naar vachten te kunnen voldoen. Met behulp van wapens die ze met Engelsen en Nederlanders ruilden, wisten de Irokezen de Huron halverwege de zeventiende eeuw te vernietigen. De Ottawa waren daarna aan de beurt, rond het jaar 1700 vluchtten ze naar het zuidwesten. Een deel van kwam terecht in hun vermeende moederland bij Green Bay, anderen vestigden zich op overige plekken rond Lake Michigan.

Cultuur

Tatoeages en knuppels

De Ottawa leefden in de dichte wouden van Canada en de Grote Meren en stonden bekend als uitstekende kanovaarders, jagers en vissers. Voor de eerste Europeanen die met hen in contact kwamen waren ze echter primitiever dan sommige andere indianenvolken: ze hadden geen wapens behalve bogen en knuppels, waren vaak naakt en bijgelovig. Ze hadden kleurrijke tatoeages over hun hele lichaam en gezicht en droegen allerlei kleine sieraden. De mannen hadden hun haar recht overeind, vaak in een soort hanenkam, en droegen een hoofdband met één of twee veren. Volgens de Europese verslagen waren ze wilder en wreder dan andere indianen, onder wie de naburige Huron.

Zomer en winter

’s Zomers leefden de Ottawa gezamenlijk in dorpen waar ze landbouw bedreven, ’s winters splitsten ze zich in kleinere groepen op en leefden ze van de jacht. Jacht en visserij waren mannenzaken; de vrouwen hielden zich met de landbouw. Hun dorpen waren vaak omheind en bestonden uit huizen van berkenbast die waginogan genoemd werden, waar het woord wigwam vandaan komt. Met de komst van de Europeaanse kolonisten gingen de Ottawa steeds vaker wonen in permanente woonhuizen, waar ze het hele jaar door leefden van de landbouw.

Mythologie

De Ottawa hebben een uitgebreide mythologie die ze delen met veel andere indianenvolkeren in het noordoosten van de VS. Een van hun mythen lijkt erg op het bijbelse verhaal van de zondvloed, waarin zeemonsters de held Nenaw-bo-zhoo over de hele aarde achtervolgen en zo overal het land laten overstromen. Nenaw-bo-zhoo kan echter ontsnappen in een grote kano, waar ook alle dieren hun toevlucht vinden, en weet uiteindelijk het water weer terug te dringen. Ook is er een mythe waarin deze Nenaw-bo-zhoo door een vis opgeslokt wordt, net als in het verhaal van Jonah en de walvis.

Hedendaagse Ottawa

Er leven nu nog ongeveer 13.000 Ottawa in de VS en nog enkelen in Canada, zodat het totaal op ongeveer 15.000 leden neerkomt. Bijna alle Ottawa wonen in de staat Michigan en het zuiden van de provincie Ontario. Sommige Ottawa wonen in Oklahoma, in door de overheid aangewezen reservaten. Veel Ottawa spreken tegenwoordig Engels, hoewel sommigen de oorspronkelijke Odawa-taal nog kennen. Odawa wordt vaak gezien als een dialect van de Ojibwa-taal.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan