De mooiste plantages in de Deep South

bijgewerkt op wo 6 okt 2021 8:00

Hoewel het roerige verleden van de Deep South achter ons ligt, herinneren de vele plantages nog steeds aan de tijd van de slavernij. Sommige plantages zijn omgebouwd tot luxe hotels, andere doen dienst als museum en kun je alleen bezoeken tijdens een tour. We hebben de meest indrukwekkende plantages voor je op een rijtje gezet.

Plantages langs Plantation Alley (= *)

Tussen New Orleans en Baton Rouge liggen de meest indrukwekkende plantages van Louisiana aan de Great River Road. De weg wordt ook wel Plantation Alley genoemd. Deze 160 kilometer lange weg voert je langs prachtige negentiende-eeuwse huizen en de beroemde Nottoway, Houmas House, Oak Alley en Laura Plantations, maar ook langs kleinere plantages. Plantages die langs deze route liggen, hebben we hieronder gemarkeerd met een *.

Plantation Alley in Louisiana

1. Oak Alley Plantation, Vacherie, Louisiana*

Het is een van de bekendste plantages in het Diepe Zuiden: het historische Oak Alley Plantation. De suikerplantage uit 1805 ligt prachtig op de oevers van de Mississippi-rivier. Het dankt haar naam aan de brede oprijlaan met aan weerszijden eeuwenoude eikenbomen. De plantage schitterde in diverse films, zoals in "Ghosthunters" (2008). Tickets kun je alleen ter plekke bemachtigen. Gekostumeerde gidsen brengen het verleden tot leven en geven je een kijkje in de smederij, de slavenvertrekken en de antieke autogarage. Daarnaast heb je met het ticket toegang tot de diverse tentoonstellingen en de tuinen. Oak Alley Plantation is iedere dag geopend tussen 09:00 en 17:00 uur. Op het terrein van Oak Alley Plantation bevindt zich een restaurant en er zijn cottages waarin je de nacht kunt doorbrengen. Benieuwd welke films hier nog meer gedraaid werden? Check dan de website www.oakalleyplantation.org.

Oak Alley Plantation, Vacherie

2. Laura Plantation, Vacherie, Louisiana*

Ook aan de Mississippi-rivier, op nog geen tien minuten rijden van Oak Alley Plantation, ligt Laura Plantation (1837-1839). Op deze "Creoolse" plantage zijn de invloeden van drie culturen terug te vinden: de West-Europese, West-Afrikaanse en Native American. De memoires van Laura nemen je mee terug naar de tijd dat hier mannen, vrouwen, slaven en kinderen op de plantage leefden. Je mag de plantage niet op eigen gelegenheid verkennen en je kunt het dus alleen bezoeken door deel te nemen aan een tour. Een ticket koop je ter plekke, waarna je wordt rondgeleid langs het plantagehuis, de bijgebouwen en de slavenvertrekken. Vanwege het historische belang staat de Laura Plantation op de lijst van Historic Places.

Vacherie, Laura Plantation

3. Whitney Plantation, Edgard, Louisiana*

Op ongeveer een uur rijden van zowel New Orleans als Baton Rouge ligt de indrukwekkende Whitney Plantation (1752). Deze voormalige suiker-, rijst- en indigo-plantage is omgebouwd tot slavernij-museum. Tijdens een 1,5 uur durende begeleide tour krijg je een kijkje in het leven van de 350 slaven die hier over een periode van 100 jaar leefden. De gids brengt je langs de slavenvertrekken, bijgebouwen en een huis uit 1790. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen. De tours vertrekken dagelijks (behalve op dinsdag) tussen 10:00 en 15:00. Omdat deze snel volgeboekt zijn, raden we je aan vooraf een ticket te reserveren. Neem hieronder vast een kijkje via Google Maps:

4. Myrtles Plantation, St. Francisville, Louisiana*

Myrtles Plantation ligt op 40 kilometer ten noorden van Baton Rouge. Deze prachtige plantage wordt omringd door eeuwenoude eiken en Spaanse mossen. Maar pas op: er wordt gefluisterd dat het hier spookt. De Mystery Tour is dan ook een leuke manier om kennis te maken met het leven op de plantage en de mysterieuze verhalen te horen. De tours duren ongeveer 45 minuten vertrekken dagelijks tussen 09:00 en 16:30 uur, maar je mag het terrein ook op eigen houtje verkennen. Er is een restaurant aanwezig én je kunt slapen op Myrtles Plantation.

Myrtles Plantation Louisiana

5. Nottoway Plantation, White Castle, Louisiana*

Maak kennis met Nottoway Plantation, het grootste landhuis uit de Antebellum-tijd! De suikerrietplantage werd in 1859 gebouwd en doet tegenwoordig voornamelijk dienst als luxe resort. Op deze geliefde trouw- en evenementenlocatie kun je ook een hapje eten of overnachten. Iedere dag worden er tussen 09:00 en 16:00 rondleidingen georganiseerd waarbij je een kijkje kunt nemen in de extravagante kamers van het enorme herenhuis. Je kunt kiezen voor een (zelfstandige) audio-tour of voor een begeleide tour met een gekostumeerde gids.

slapen in de Nottoway Plantation

6. Houmas House Plantation, Darrow, Louisiana*

Op een half uurtje rijden ten zuidoosten van Baton Rouge ligt Houmas House Plantation. Na een bezoek aan deze plantage weet je waarom dit 'het kroonjuweel van Louisiana's River Road' wordt genoemd. In de negentiende eeuw was Houmas House Plantation de grootste Amerikaanse producent van suikerriet. Zowel het plantagehuis als de omringende tuinen zijn gerestaureerd. Ze geven je een kijkje in de weelderige levensstijl die de 'suikerbarons' erop na hielden dankzij hun mierzoete goudmijn. Tijdens een rondleiding van een uur kun je een kijkje nemen in de zestien antieke kamers en wandelen door de uitgestrekte tuinen. Houmas House Plantation is iedere dag geopend van 09:30 tot 19:00 uur.

Houmas House Plantation

Houmas House Plantation

7. Boone Hall, Mount Pleasant, South Carolina

Aan de oostkust van South Carolina vind je Boone Hall Plantation. Het is een van de bekendste en oudste plantages van de Verenigde Staten. Vanwege zijn idyllische omgeving doet het regelmatig dienst als achtergronddecor voor film- en tv-opnames. Vooral de oprijlaan met de met mos en varens begroeide oude eiken is beroemd. Zo schitterde deze prachtige Avenue of the Oaks in de miniserie "North and South" (1985), maar Boone Hall was ook een van de filmlocaties van de o, zo romantische "The Notebook" (2004). Ooit werden hier pecannoten en katoen verbouwd, tegenwoordig is het nog steeds in gebruik als plantage, maar worden er aardbeien, tomaten en perziken gekweekt. Sinds 1956 is Boone Hall toegankelijk voor publiek. Het is hele jaar geopend, behalve wanneer er evenementen worden georganiseerd. Toegangskaarten voor Boone Hall zijn online verkrijgbaar.

Boone Hall Plantation South Carolina

Boone Hall Plantation in Charleston South Carolina

8. Drayton Hall, Charleston, South Carolina

Drayton Hall ligt op een half uur rijden van Charleston en is het oudste plantagehuis van het land dat is opengesteld voor tours. Het werd gebouwd tussen 1738 en 1742 en doorstond in tegenstelling tot de andere plantagehuizen de Onafhankelijkheidsoorlog, Burgeroorlog én aardbeving van 1866. Begeleide tours duren ongeveer 45 minuten en zijn dagelijks mogelijk tussen 10:00 en 15:00 uur. Ook de moeite waard is de Lenhardt Garden met een 200 jaar oude eik.

Drayton Hall South Carolina

9. Magnolia Plantation & Gardens, Charleston, South Carolina

Op nog geen vijf minuten rijden van Drayton Hall, ook aan de Ashley River Road, ligt Magnolia Plantation. De plantage werd in 1676 door de familie Drayton gebouwd (zie ook Drayton Hall hierboven). Het staat vooral bekend vanwege de romantische bloementuinen en de vele attracties. Behalve een standaardtour door de plantagegebouwen en slavenvertrekken kun je er namelijk ook een boottocht maken langs de rijstvelden. En wat dacht je van een ritje met de Nature Tram waarbij je de kans krijgt om alligators, schildpadden en zilverreigers te spotten?

De mooie tuinen van Magnolia Plantation

Kijkplezier!

Ook leuk om te lezen

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan