Sacramento

door Maurits van den Toorn za 18 nov. 2017 11:50 bijgewerkt op ma 13 mei 2019 8:00

Begin jaren zeventig was er het Schotse popgroepje Middle of the Road, waarvan de kortgerokte blonde zangeres Sally Carr menig jongenshart op hol joeg. Ze zijn een voetnoot in de muziekgeschiedenis, maar de titel van een van hun hits uit 1971/’72 is bij mij (en vast ook wel bij anderen) blijven hangen: Sacramento, met daarin de regel ‘a wonderful town’.

Sacramento Old Town

Tikkie saai?

Die vage herinnering vormde (mede) een aanleiding om toch eens naar die ‘wonderful town’ te gaan toen ik onlangs in Californië was. In alle eerlijkheid: nee, Sacramento is zeker niet zo boeiend of leuk als San Francisco. De hoofdstad van de staat Californië – een stad met een half miljoen inwoners – is voor het grootste deel een keurige, bijna saaie plaats met veel anonieme kantoorgebouwen in boomrijke straten. Daarvoor hoef je er niet heen te gaan.

Verrassend Old Sacramento

Maar schijn bedriegt, want er is meer te zien. Daarvoor moet je naar het stadsdeel dat toepasselijk Old Sacramento is genaamd, gelegen aan de Sacramento River. Het is een State Historic Park en zelfs een National Historic Landmark District. Nu strooien ze in de Verenigde Staten tamelijk gauw met dergelijke begrippen, maar het is echt de moeite van het bekijken waard: het is een stuk stad met houten huizen en keienstraten waar de negentiende eeuw herleeft. Het oogt zo verrassend authentiek dat de geparkeerde auto’s nogal detoneren; eigenlijk hadden dat natuurlijk paarden moeten zijn. Deels gaat het om gerestaureerde oude panden, deels om reconstructies, zoals het (houten) Eagle Theatre, ooit het eerste theater in de staat Californië dat is teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke locatie. Voor reconstructies kun je wat nuffig je neus ophalen, maar waarom eigenlijk? Het is door die reconstructies een aantrekkelijk stukje stad geworden dat (terecht) veel bezoekers trekt.

Old Sacramento

Spoorweggeschiedenis

In Old Sacramento staan ook het Sacramento History Museum en het California State Railroad Museum. Een logische plek, want Sacramento heeft een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse spoorweggeschiedenis; zo zijn twee van de beroemdste spoorwegmaatschappijen, de Central Pacific Railroad en de Southern Pacific Railroad, hier opgericht. Voor treinenliefhebbers is zo’n museum natuurlijk een must, maar ook voor wie dat niet is, is het de moeite waard om er eens rond te kijken. Het is niet al te groot en is, zoals veel Amerikaanse musea, perfect ingericht en slaagt er heel goed in om de sfeer van voorbije tijden te recreëren. Hoe ging bijvoorbeeld het reizen per slaapwagen een eeuw geleden? In de hier opgestelde slaapwagen is het net alsof je echt onderweg bent. Knap gedaan! Op sommige dagen wordt er met een stoomtrein door en langs Old Sacramento gereden over een oude spoorlijn langs de rivier.

Sacramento Railroad

De moeite waard

Samengevat: Sacramento is geen stad om een hele grote omweg voor te maken of lang te verblijven, maar als je een beetje in de buurt bent, op weg van of naar San Francisco bijvoorbeeld, is het zeker interessant om er eens langs te gaan. Het is een beetje zoeken naar Old Sacramento – dat ligt op loopafstand van het moderne down town, maar nogal verstopt achter een snelweg – maar de zoektocht loont de moeite. En voor een lunch of andere maaltijd is het de perfecte plek, want er zijn zat eetgelegenheden.

Jeugdsentiment Sacramento

O ja, en voor wie behoefte heeft aan enig jeugdsentiment: Middle of the Road is terug te vinden op Youtube en op Spotify. Het filmpje bij Sacramento is gek genoeg in Amsterdam gemaakt. Dat was natuurlijk een stuk goedkoper dan met een transatlantische vlucht helemaal naar Sacramento te gaan. Vliegen was in de jaren zeventig nog stevig aan de prijs…

Ook leuk om te lezen

  • Het charmante zilverstadje Wallace deed dienst als filmlocatie voor Dante's Peak
  • Het oudste industriestadje van de Verenigde Staten: Lowell
16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan