Scenic Drives: Dempster Highway in Yukon

Wie de Canadese territory Yukon bezoekt, kan niet naar huis zonder op zijn minst een stuk van de Dempster Highway gereden te hebben. Deze 736 kilometer lange gravelweg staat garant voor een indrukwekkende roadtrip door een ongerept landschap vol toendra en bergen. De Dempster Highway start ten noordoosten van Dawson City en brengt je via Eagle Plains naar Inuvik in de Northwest Territories. Reis je mee?

Dempster highway bezoeken

Tombstone Territorial Park

De ruige wildernis van Tombstone Territorial Park Tombstone Territorial Park ligt anderhalf uur rijden van Dawson City. Binnen de parkgrenzen, op 65 tot 117 kilometer vanaf het beginpunt, zie je het landschap veranderen van dunne dennenboompjes en felgekleurde bladeren (frisgroen in het voorjaar, geel in het najaar) tot bergen die steeds hoger en spitser worden. Je wordt hier snel behendig in het ontwijken van flinke kuilen en losliggende stenen. Zeldzame voorbijgangers doen een stofwolk opwaaien van het gravel. De donkere bergen in Tombstone Territorial Park zijn aan de schaduwzijde bedekt met sneeuw en worden afgewisseld door toendra - okergeel en rood in de herfst, groen in de zomer. Te midden van dit uitgestrekte en overdonderend mooie landschap snap je direct waar Yukons slogan Larger Than Life vandaan komt.

Dempster highway bezoeken

In Tombstone Territorial Park is een aantal wandelroutes uitgezet. De Grizzly Lake Trail is een van de indrukwekkendste. In twee uur tijd wandel je langs grijze bomen met machtige, hoog uitstekende wortels. Langs de ruisende rivier klim je vervolgens naar een uitkijkpunt, waar je schitterend wegkijkt over Mount Monolith en de Twin Lakes. Verse sporen in de modder kunnen getuigen van je voorgangers: een beer, kariboe of eland. De wandeling naar beneden duurt ongeveer een uur.

dempster highway yukon bezoeken

Eagle Plains

Na een overnachting in Tombstone Territorial Park vertrek je de volgende morgen naar Eagle Plains. Deze kleine plaats ligt halverwege de Dempster Highway, niet ver van de Poolcirkel. In Eagle Plains kun je bijtanken: er is een motel, tankstation, camping en restaurant. Hier boven de boomgrens groeit weinig anders dan mossen en struiken. In de vroege zomer heb je onderweg kans om jonge dieren te zien. In de zomer geniet je van de midnight sun en in het najaar van het spectaculaire noorderlicht.

Dempster highway bezoeken

Inuvik

Het eindpunt van de denderende Dempster is Inuvik in de Northwest Territories. Daarvoor daal je eerst af vanuit de Richardson Mountains en maak je twee overtochten met een ferry. Kijk goed om je heen voor kariboes en elanden. In Inuvik vind je karakteristieke, gekleurde huizen en bovengrondse leidingen voor water en riolering. Vanwege de permafrost kunnen deze niet ondergronds aangelegd worden. Eenmaal in Inuvik wachten je twee hoogtepunten: je hebt het einde van de Dempster Highway bereikt én je mag hem nog eens rijden, terug naar Dawson City! Enjoy.

dempster highway yukon bezoeken
dempster highway yukon bezoeken

Droom jij ook van de Dempster?

dempster highway yukon bezoeken
Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan