Dawson City, Yukon

dawson city yukon Dawson City was in de jaren 1890 het kortstondige middelpunt van een hevige goudkoorts. De koorts is inmiddels weggetrokken, maar daar merk je weinig van. De houten general store, saloon en post office in combinatie met de onverharde wegen en (in het zomerseizoen) gekostumeerde gidsen doen het lijken alsof je op een filmset bent beland. Aan Main Street en de omringende straten vind je de leukste gebouwen, maar ook in de omgeving is een hoop te beleven.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dawson City Visitor Information Centre

Hoewel Dawson City niet erg groot is, zijn er genoeg bezienswaardigheden om een paar dagen mee te vullen. Om de mooiste plekken te ontdekken, begin je je bezoek in het Visitor Information Centre aan Front Street. Hier worden historische films vertoond en kun je talloze folders ophalen, bijvoorbeeld voor een historische (self-guided) wandeling door het centrum. Als je een wandelliefhebber bent, vraag dan naar andere wandelmogelijkheden. Ben je van plan om de Dempster Highway te rijden? Vraag voor je vertrekt in het bezoekerscentrum om advies en informatie over de weersomstandigheden en wegcondities. Je kunt een folder krijgen over het Tombstone Territorial Park en gedetailleerde informatie over de weersverwachtingen en wegcondities. Het bezoekerscentrum heeft gratis wifi.

dawson city yukon

S.S. Keno

In en rond Dawson City herinneren twee 'Historic Sites' je aan het bruisende mijnverleden. Aan Front Street ligt de stoomboot S.S. Keno, die rond 1922 zilver, lood, zink en erts van de mijnen naar Stewart Crossing vervoerde. Bij het bezoekerscentrum (er tegenover) kun je een ticket kopen om S.S. Keno van binnen te bekijken. Aan de overkant van de Yukon-rivier vind je het Paddlewheel Graveyard, waar restanten van oude (hekwiel)boten liggen. Een pontje brengt je er gratis naartoe.

dawson city yukon

Dawson Historical Complex

Het roemrijke verleden van Dawson City herleeft dankzij de vele historische gebouwen in het centrum. Je kunt het centrum, dat achter Front Street schuilgaat, het beste te voet verkennen. Bezoek tussen Front Street, 5th en 3rd Ave bijvoorbeeld Harrington’s Store, waar je foto's uit de begindagen van Dawson kunt bekijken. Ook leuk is het postkantoor uit 1901 en het Grand Theatre uit 1899. Van juni tot half september zijn er gratis rondleidingen in het theater, doordeweeks speelt hier vaak een (historische) variété-theatershow. De cancan-show in Diamond Tooth Gerties, Canada’s eerste legale casino, is ook een aanrader. Twee andere historische plekken in Dawson die de moeite waard zijn, zijn de Robert Service Cabin en de Commissioner's Residence. De oudste gebouwen van Dawson vind je rond 8th en 9th Ave, zoals de huizen van schrijvers Jack London en Robert Service.

dawson city yukon

Musea

Bezoek voor meer goudkoorts-geschiedenis het Dawson City Museum. Buiten dit prachtige gebouw staan enkele locomotieven, waarmee de ladingen goud getransporteerd werden. In het Jack London Museum kom je meer te weten over Jack London. Deze schrijver woonde tijdens de goudkoorts in Yukon en schreef er de klassiekers The Call of the Wild en White Fang. Verder kun je in het Firefighter’s Museum de klassieke uitrusting van de brandweer bekijken.

dawson city yukon

Dänojà Zho Cultural Centre

Het Dänojà Zho Cultural Centre aan Front Street biedt een interessante kijk op de geschiedenis en cultuur van de Tr'ondëk Hwëch'in-stam. Het centrum is geopend tussen juni en september en er zijn regelmatig culturele activiteiten en optredens. Volg een rondleiding door de Hammerstone Gallery, die de goudkoorts vanuit het perspectief van de stam toont. Bekijk ook de wisselende tentoonstellingen in de Gathering Room.

dawson city yukon

Dredge No.4

Ruim twintig minuten rijden ten oosten van Dawson City, aan Bonanza Creek Road, vind je de gigantische Dredge No.4. Dit enorme houten baggerschip weegt maar liefst 3000 ton en is achttien meter hoog. Het is het leukst om een rondleiding te volgen met Goldbottom Mine Tours. Je leert dan hoe dit industriële wonder goud opdiepte uit de rivier en Klondikes permafrost wist te doorbreken. Anderhalve kilometer verderop ligt de Bonanza Creek Discovery Site. Op deze historische plek werd in 1896 het eerste goud gevonden. Via een kort wandelpad langs informatiebordjes kom je meer te weten.

dawson city yukon

Midnight Dome

Voor een fenomenaal uitzicht over Dawson City, de Yukon-rivier en de Klondike-vallei ga je naar de top van Midnight Dome. Je kunt naar het uitzichtpunt wandelen of rijden. Midnight Dome ligt ten oosten van Dawson City. Sla net buiten het centrum af op Dome Road (km 713) en volg de weg 10-15 minuten (per auto) naar de top. Er zijn meerdere wandelroutes naar de top, de een makkelijker dan de ander. De volledige wandeling is ongeveer acht kilometer en je stijgt (en daalt) 518 meter. Vraag bij het bezoekerscentrum om meer informatie. Wil je wandelen, start dan op de kruising tussen Ninth Avenue Trail en King Street.

dawson city yukon

Omgeving

Top of the World Highway

Tussen Dawson City en Tok (Alaska) ligt de Top of the World Highway (Hwy 9). Deze 106 kilometer lange weg is deels van gravel en deels verhard en enkel in de zomermaanden geopend. De Top of the World Highway staat bekend om zijn prachtige vergezichten en weiden met grazende kariboes. Trek ruim een halve dag uit voor deze rit! Dit in verband met slecht wegdek, de lage maximumsnelheid en mooie stopplaatsen onderweg. Zo kun je onder andere stoppen in het mijndorp Eagle aan de Yukon-rivier en in de plaats Chicken, waar veel liberale denkers wonen die grappige T-shirts verkopen. Let op! In 2023 is de grenspost op de Top of the World Highway richting Tok/Chicken geopend van 1 juni t/m 4 september, tussen 09:00 en 19:00 (Yukon-tijd). Informeer voor je op pad gaat bij het bezoekerscentrum in Dawson City naar de wegcondities en weersomstandigheden, want de Top of the World Highway kan na regen, vorst of sneeuw of door dichte mist onbegaanbaar zijn. Men kan je in het bezoekerscentrum ook vertellen over mooie stopplaatsen voor onderweg. Bij de grensovergang moet je je paspoort laten zien en enkele (Amerikaanse!) dollars contant betalen. Het is een goed idee om bijvoorbeeld op Schiphol vast een klein bedrag in Amerikaanse dollars te pinnen. Een geldige ESTA kan de grensoversteek versoepelen en versnellen.

dawson city yukon

Dempster Highway

De Dempster Highway staat garant voor een indrukwekkende roadtrip langs besneeuwde bergen, schitterende meren, valleien en uitgestrekte toendra. De Dempster Highway (Highway 5 in de Yukon, Highway 8 in de Northwest Territories) begint veertig kilometer ten zuidoosten van Dawson City en eindigt 736 kilometer verder in Inuvik in de Northwest Territories. je doet er ongeveer drie dagen over om Inuvik te bereiken. De beste periode om de Dempster Highway te rijden, is tussen juni en begin september. Er varen dan veerboten over de Peel- en Mackenzie-rivieren. Buiten deze periode kan de weg gesloten zijn. De Dempster Highway is een gravelweg; controleer of je van je verhuurder op deze weg mag rijden! De meeste camperverhuurders staan dit toe, de meeste autoverhuurders niet (m.u.v. Driving Force). Tombstone Territorial Park, een ruige wildernis vol bergen en permafrostlandschappen, ligt anderhalf uur ten noordoosten van Dawson City en is absoluut de moeite waard, ook als je niet de hele Dempster wil rijden. Bij de camping en het Interpretive Center start een aantal wandelroutes.

dawson city yukon

Feiten

Territorium Yukon
Oppervlakte   32 km²
Hoogte 370 meter
Inwoners 1.300
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Klimaat

De temperatuur ligt in juni, juli en augustus tussen de 19-23 graden. 's Nachts is het zo'n 5-8 graden. In de winter is het ijzig koud. Overdag wordt het vaak niet warmer dan -15 en 's nachts daalt het kwik tot -30. De maanden mei en september zijn voor noordelijke begrippen aangenaam, met maxima tussen de 12-15 graden en nachttemperaturen van rond het vriespunt.

Geschiedenis

De geschiedenis van Dawson City vangt in 1896 aan met de vondst van goudklompjes in de Rabbit Creek. Over de gelukkige vinder bestaan verschillende verhalen. Volgens de ene versie zijn het Dawson Charlie, Skookum Jim en George Carmack, die tijdens een wandeling langs Rabbit Creek iets zagen glimmen. De andere versie verhaalt dat het Georges vrouw was die een aangename verrassing beleefde tijdens het wassen in de beek. Hoe het ook zij, zodra het goudgerucht zich verspreidde, werd het kleine visserskamp - waar eerder niet meer dan twintig mensen leefden - al gauw overspoeld met tienduizenden gelukszoekers vanuit Seattle en San Francisco. Deze goudkoorts ging de boeken in als de Klondike Gold Rush, genoemd naar het gebied rond de Rabbit Creek, Yukon River en Dawson City.

De goudzoekers die naar de Klondike trokken, moesten een lange en zware tocht van honderden kilometer afleggen. De meesten namen de route via de havens van Dyea en Skagway, in Zuidoost-Alaska. Vanaf daar vervolgden ze hun weg te voet over de Chilkoot Trail of de White Pass Trail, om vervolgens per boot de Yukon-rivier af te varen naar de Klondike-regio. De gelukszoekers werden door de Canadese overheid verplicht om voor een jaar aan proviand mee te nemen. Hun bagage was zo veel en woog zo zwaar, dat de goudzoekers het in etappes vervoerden en zodoende lang onderweg waren. Velen haakten onderweg af vanwege de barre tocht door het ijskoude klimaat. Toch telde het voormalige visserskamp twee jaar na de ontdekking van goud al zo'n 27.000 inwoners, die allemaal op zoek waren naar de 'jackpot'. Bijna niemand vond echter maar een snippertje goud. Ondertussen vermaakten de goudzoekers zich in bars en bordelen. De goudkoorts verdween even snel als het kwam en veel teleurgestelde goudzoekers verlieten de stad om hun geluk te beproeven in Nome, West-Alaska, toen daar in 1899 ook goud werd gevonden. In het eerste decennium van de twintigste eeuw, waren er slechts nog 5.000 inwoners over.

Toen na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog Whitehorse de nieuwe regionale hoofdstad werd, nam het aantal inwoners van Dawson City zienderogen af. In 1978 werd er nog een bijzondere ontdekking gedaan in de grond. Tijdens wegwerkzaamheden werd namelijk een collectie van 500 nitraatfilmrolletjes gevonden uit de late negentiende eeuw, die geheel bewaard waren gebleven door de permanent bevroren ondergrond. De waardevolle historische vondst werd ondergebracht in de Library and Archives van Canada en de Library of Congress van de Verenigde Staten.

Door verbeteringen van de infrastructuur in de Yukon, werd Dawson City herontdekt. Er kwamen er in de zomers steeds meer toeristen naar de plaats waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Met de felgekleurde huisjes en tot de verbeelding sprekende namen, waan je je hier in een ver verleden.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan