Teddyberen gooien voor het goede doel

Afgelopen zondag veroverden de supporters van ADO Den Haag de harten van sportfans over de hele wereld. De Haagse fans zaten in De Kuip in het vak boven een groep met kanker gediagnostiseerde kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis uit Rotterdam. Iedere ADO-fan had een knuffel bij zich, en in de twaalfde minuut werden die massaal in het vak van de jonge patiënten gegooid. De knuffelregen, hoe hartverwarmend ook, is echter niet uniek. Sterker nog, in het Canadese ijshockey is het een jaarlijks terugkerende traditie.

Knuffels

Teddy Bear Toss

Het gooien van knuffels op een bepaald moment tijdens een sportwedstrijd staat bekend als de Teddy Bear Toss, en vindt meestal plaats in een wedstrijd vlak voor Kerstmis. Supporters worden aangespoord een knuffeltje van huis mee te nemen. Wanneer het thuisteam zijn eerste doelpunt maakt, mogen de fans hun knuffel op het ijs gooien. Vervolgens ligt de wedstrijd minutenlang stil. Vrijwilligers en spelers vegen de beertjes bij elkaar en stoppen ze in grote zakken, die vervolgens naar ziekenhuizen in de wijde omgeving worden gebracht. Daar worden ze aan zieke kinderen aangeboden als kerstcadeau, soms door spelers van de thuisploeg zelf.

Records

Wat begon als een grappige actie in een lagere leaguewedstrijd, is in de loop der jaren groter en groter geworden. In 1993, bij de eerste teddy bear toss, werden er slechts een paar honderd beertjes op het ijs gegooid, maar ondertussen wordt het recordaantal knuffels op het ijs ieder jaar bijgescherpt door de enthousiaste ijshockeyfans. Momenteel staat het record op naam van de Calgary Hitmen, die tijdens hun wedstrijd tegen de Swift Current Broncos maar liefst 28.815 knuffeltjes op het ijs zagen belanden.

Andere sporten

De teddy bear toss is zo'n bekend fenomeen geworden dat andere sporten het inmiddels overgenomen hebben. Ook in het basketbal zien we wel eens een teddybeerregen voorbij komen - zelfs in Nederland, bij de SPM Shooters uit Den Bosch - en sinds afgelopen zondag dus ook in het voetbal. Mocht u dus in december van plan zijn een ijshockeywedstrijd te bezoeken, vergeet dan vooral niet om, naast een fototoestel, een warme trui en goede zin, ook een teddybeertje mee te nemen. Het lijkt een klein gebaar, maar u maakt er een soms terminaal ziek kind ongelofelijk blij mee.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan