Typisch Amerikaans

door Emma Broekhuizen ma 12 sep. 2016 9:00 bijgewerkt op do 6 sep. 2018 9:13

Amerika. De Verenigde Staten. De USA! Na lang dromen en sparen is het zover: je bent aangekomen in het land waar álles groot (en mooi!) is. En waar sommige dingen heel anders zijn dan thuis. In deze blog: Typisch Amerikaans, wat jullie opviel tijdens jullie (eerste) bezoek aan Amerika.

1.   Amerikanen zijn vriendelijk en surprisingly helpful!

Het lijkt wel of iedereen graag een praatje maakt, daar aan de overkant van de oceaan. Voorbijgangers geven je tijdens het hiken graag tips over andere mooie wandelroutes geven en groeten met een welgemeend: ‘Enjoy!’ en ‘Have a wonderful day!’. Toch moeten we, zelfs na vele bezoekjes aan de VS, één ding bekennen: Hoe je moet reageren op “Hi, how are you?” vinden we nog steeds een raadsel!

Typisch Amerikaans: vriendelijke mensen

2. Verkeer

Ook in het verkeer zijn Amerikanen verrassend vriendelijk. Geen gejaag: men laat jou met je grote camper gerust voor als je van baan wil wisselen (dat is vaak zelfs verplicht!). Martijn merkt op: “Er heerst een soort duidelijkheid en rust op de weg. Geen ik-mentaliteit, maar juist geduld en samenwerking. Compleet anders dan het jakkerige in het volgepakte Nederland.” Wellicht een verklaring: op sommige wegen in Amerika kom je überhaupt geen ander verkeer tegen.

Typisch Amerikaans: kalm verkeer

3. Groot, groter, grootst

Als je denkt dat je zelf in een énorme (25-feet) camper rond scheurt, zul je je verbazen over de units waarin menig Amerikaan zich verplaatst. Annemarie Bulten: “Groot, groter, grootst. Je ziet enorme RV's met daarachter een auto met dáárachter weer een boot. Wij dachten in het begin steeds: wat zit die auto toch dicht op die camper….” En ook de ellenlange treinen vallen veel van jullie op: “Eerst in de verte toe-toeeeeeeeeeeeeeeeeet en dan denderde hij voorbij.....”. Van dat schouwspel kun je wel een kwartier lang genieten.

Typisch Amerikaans: voertuigen

4. Porties

Over groot gesproken: de kleinste beker die je in een fastfoodrestaurant kan bestellen is vaak 0,5 liter. "En daarop zit dan een gratis refill", grapt Mariska. Vraag ons niet waarom je soms ook bekers van 1,5 liter(!) kunt bestellen. Overigens zijn er overal in Amerika fastfoodketens. Maar dan ook écht overal. Zelfs in het allerkleinste dorp zijn werkelijk alle hamburger-, pizza- en frites-“merken” vertegenwoordigd.

Typisch Amerikaans: voedsel

5. Oreo's in Heel Veel Smaken

In Amerika bestaan Oreo-koekjes in alle denkbare smaken. Wat dacht je van pindakaas? Watermeloen? Een vanillekoekje boven en een chocoladekoekje onder? Pumpkin Spice? "Misschien maar goed ook dat we die thuis niet kunnen krijgen: té lekker en heel verslavend", zegt Heleen. Oh ja, boodschappen doen kan trouwens gewoon vanuit een handig karretje.

Typisch Amerikaans: walmart Typisch Amerikaans: walmart

6. Trots op je club

Amerikanen zijn trots op waar ze vandaan komen! Vrijwel overal zie je mensen in hoodies of t-shirts met daarop de naam van hun woonplaats of de lokale sportclub. Over sportclubs gesproken; wat voor cultuur-shockerende beleving het is om een basketbal- of ijshockeywedstrijd bij te wonen… Daar kunnen we samen met jullie een nieuwe blog aan wijden!

Typisch Amerikaans: sport Typisch Amerikaans: sport

7. Openbaar sanitair

Amerikanen mogen dan vriendelijk zijn; dat ze je kunnen zien douchen of plassen, is een beetje vreemd. Hoe kan dat? Nou, "naast deuren van douches en toiletten in openbare gelegenheden zit vrijwel altijd een flinke kier", merkt Edith op. Wel leuk aan dat gebrek aan privacy is dat je tijdens het doen van je behoefte kunt zien wie er wel of niet zijn handen wast...

Typisch Amerikaans: toilet

8.   Listen to the radio!

Muziek maakt je roadtrip compleet. Wel jammer dat ze op de radio vaak dezelfde nummers draaien. Al helemaal als je geen fan bent van Justin Bieber of de lokale Countryzanger. Gelukkig heb je hoog in de bergen, diep in de woestijn of ver in het indianenland de keuze uit zes soorten ruis.

Typisch Amerikaans: muziek

9. Het landschap.

Wij zeggen het vaak. Maar jullie gelukkig ook. Len Van de Velde: “Hoe het uitzicht keer op keer verandert. Hoe je na een tocht van 5000 km nog steeds na elke bocht je absolute best moet doen om de ooeh's en aaah's niet luidop te roepen. Hoe je je hart aan een land kan verliezen dat niet het jouwe is.”

Typisch Amerikaans: landschap Typisch Amerikaans: landschap

Ook naar Amerika? Kom naar een gratis infodag!

Om alles te weten te komen over reizen in Amerika (en Canada!) organiseren we infodagen en beurzen op verschillende plekken in Nederland en België. Staat een reis naar Noord-Amerika hoog op je verlanglijst, kom dan eens langs. Bekijk de agenda

Bekijk de populairste reizen

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan