Mobile, Alabama

Mobile Alabama Mobile is een authentieke zuidelijke stad waar veel te doen is. Zo werd hier de eerste editie van het Amerikaanse Mardi Gras gevierd, een kleurrijke carnavalstraditie die je het hele jaar door kunt beleven in het Mobile Carnival Museum. . Je kunt er proeven van verse zeevruchten, de stranden van Dauphin Island en de Gulf Islands bezoeken of een kijkje nemen in een van de musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Battleship Memorial Park

Een militair park waar je schepen en andere apparatuur uit onder andere de Tweede Wereldoorlog kunt bewonderen. Ook zijn er verschillende oorlogsmonumenten. Fort Morgan, Fort Gaines en Historic Blakeley State Park geven de bezoeker juist weer een indruk van de Amerikaanse Burgeroorlog en dan vooral van de slagen die hier in de omgeving hebben plaatsgevonden.

Mobile Alabama

Historische district

Een geweldige manier om Mobile te verkennen is te voet door het historische district van Downtown Mobile te wandelen. Hier vind je schilderachtige straatjes, prachtige oude gebouwen en sfeervolle boetieks, restaurants en galeries. Bezoek het prachtige Bienville Square, waar je kunt ontspannen onder schaduwrijke bomen. Aan de rand van het Historic District ligt The Bragg Mitchell Mansion. Dit historische huis uit 1855 werd gebouwd door rechter John Bragg en is tegenwoordig een museum.

Mobile Alabama

Mardi Gras

Ieder jaar swingen de straten van Mobile met marching bands en een kleurrijke parade tijdens Mardi Gras. Dit carnavalsfeest wordt tegenwoordig in veel Zuidelijke Staten gevierd, maar Mobile had de primeur. Daarom mag een museum over dit evenement natuurlijk niet ontbreken. In het Mobile Carnival Museum maak je kennis met dit kleurrijke festijn en kun je gewaden, kronen en andere accessoires bekijken. Ook leer je van alles over de geschiedenis en achtergrond van het feest (zie ook onderaan).

Mobile Alabama

National African American Museum

In Mobile zijn twee musea een bezoek waard. Het National African American Museum gaat over de rijke geschiedenis van Afro-Amerikanen in Mobile. Je vindt authentieke artefacten uit het slavernijtijdperk en portretten en biografieën van beroemde Afro-Amerikanen die invloed hadden op deze regio.

Mobile Alabama

Mobile Museum of Art

Voor de kunstliefhebber is er het Mobile Museum of Art, dat beschikt over een zeer uiteenlopende kunstcollectie, van Europese en niet-westerse kunst en van klassiek tot modern. Het museum bestaat al sinds 1963 en ligt in stadspark Langan Park.

Mobile Alabama

Mobile Botanical Gardens

Hier kun je genieten van veertig hectare aan flora. Mobile heeft ook tientallen openbare parken. Zo is er bijvoorbeeld Bienville Square, een historisch park uit 1850, en Cathedral Square, een park waarin vaak wordt opgetreden door lokale artiesten.

Mobile Alabama

Carnaval

Door de eeuwen heen is Mobile in aanraking gekomen met verschillende culturen, zoals de Franse, Spaanse, Creoolse, Britse en Afrikaanse, en al deze culturen hebben zo hun invloed gehad op de stad. De jaarlijkse carnavalviering is hier misschien wel het beste voorbeeld van. Mobile is namelijk de plaats waar Mardi Gras is ontstaan. De eerste viering vond plaats tijdens het Franse koloniale tijdperk en in de daaropvolgende driehonderd jaar is het geëvolueerd tot een grootse viering. De grote parades beginnen in januari en het feest gaat door tot Aswoensdag.

Mobile Alabama

Omgeving

Fairhope

Tegenover de baai van Mobile ligt het romantische stadje Fairhope, dat ook wel wordt vergeleken met Carmel-by-the-sea in Californië. Je kunt er een bezoekje brengen aan Fairhope French Quarter, een klinkerplein omringd door oude bomen. Ontspan, luister naar muziek of kijk rond in de unieke winkeltjes. Het is ook heerlijk om te gaan eten in een van de restaurantjes aan de baai, uiteraard na een wandeling over de pier. Bij Five Rivers kun je een bootje of kano huren om de Mobile-Tensaw rivierdelta op te peddelen. Wil je meer weten over de Burgeroorlog, bezoek dan het Historic Blakeley State Park.

Fairhope

Dauphin Island

Net ten zuiden van Mobile ligt Dauphin Island, een barrière-eiland dat bereikbaar is via een autobrug. De stranden trekken veel bezoekers. Je kunt een bezoekje brengen aan het Audubon Bird Sanctuary, waar je vogels kunt spotten tussen strand, duinen, bos en moeras. Je kunt vanaf Dauphin Island ook oversteken naar de Gulf Islands met de Mobile Bay Ferry.

Dauphin Island Pier

Feiten

Staat Alabama
County Mobile
Oppervlakte 412,8 km²
Hoogte 3 meter
Inwoners 195.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Dankzij de ligging aan de Golf van Mexico kent Mobile een mild subtropisch klimaat. Hierdoor zijn de zomers heet en vochtig, en schommelt de temperatuur tussen de 30 en 32 graden Celsius, met eventuele uitschieters naar 40 graden. Juni, juli en augustus zijn tevens de natste maanden. De winters zijn er mild, met gemiddelde temperaturen tussen de 15 en 17 graden Celsius.

Geschiedenis

In 1519 kwamen de eerste Spaanse ontdekkers aan land. Het waren de Fransen, onder leiding van Jean Baptiste Le Moyne de Bienville en Pierre Le Moyne d'Iberville, stichtten Mobile in 1702 als Fort Louis de la Louisiane. Het was de eerste hoofdstad van de Franse kolonie Louisiana en lag op de plaats van Twenty-seven Mile Bluff. In 1708 telde de gemeenschap bijna driehonderd inwoners, twee jaar later was dat aantal gehalveerd door ziektes.

De Britten kregen in 1763 de regio in handen, als gevolg van het Verdrag van Parijs. Na de Amerikaanse Revolutie, moesten ze de macht echter overdragen aan de Verenigde Staten en Spanje. De stad groeide ondertussen flink door de komst van boeren en de aanleg van plantages. In 1822 telde Mobile ongeveer drieduizend inwoners. In 1830 kwam de focus op katoenproductie en -export te liggen. Nog eens tien jaar later was de katoenexport de grootste van Verenigde Staten, op New Orleans na. In 1861 werd de Confederatie van de zuidelijke staten opgericht. Een tijd lang was Mobile daarvan de hoofdstad. De belangrijkste slag in de buurt was de Slag bij Mobile Bay in 1864. Deze slag werd gewonnen door de Uniontroepen waardoor zij de zeggenschap kregen over de regio. De stad Mobile gaf zich echter pas in 1865 over, na de algehele capitulatie van het Zuiden. Na de Burgeroorlog kende Mobile een moeilijke periode van wederopbouw en economische depressie.

Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog werden industrieën als scheepsbouw en metaalproductie erg belangrijk voor Mobile’s economie. Ook kon de economie groeien dankzij de industrialisatie. Aan de andere kant verslechterden de sociale omstandigheden en rassenrelaties. Net als in vele andere plaatsen in het zuiden van de Verenigde Staten was ook hier de segregatie van kracht. In de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw was Alabama het toneel van verschillende acties van burgerrechtenorganisaties. In Montgomery vonden boycots plaats en in 1965 liepen velen mee in de Freedom March van Selma naar Montgomery. Een kwart eeuw eerder, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, groeide het inwonersaantal door de komst van arbeiders die in de havens en op de nabijgelegen luchtmachtbasis gingen werken. Tussen 1940 en 1943 verhuisde bijna negentigduizend mensen naar Mobile om te werken in de oorlogsindustrie.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden de papier- en chemische industrie belangrijke pijlers in de economie. De Afro-Amerikanen begonnen na de oorlog ook met intensievere pogingen om gelijke rechten en sociale rechtvaardigheid te bewerkstelligen en zij hadden succes. Aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw werd in Mobile de segregatie in het openbaar vervoer en cafetaria’s afgeschaft en de politie en één lokale universiteit besloten om ook zwarte mensen aan te nemen. In 1964 kwam in heel de VS een eind aan de rassenscheiding.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan