Pensacola, Florida

Pensacola Florida In het uiterste noordwesten van Florida ligt Pensacola, een historische en militaire stad die nauw verbonden is met de luchtvaart. Net ten zuiden van ‘P-Cola’ ligt de oudste marinevliegbasis van de Verenigde Staten, die nog steeds in gebruik is. Met zijn ligging aan de Gulf Islands National Seashore is Pensacola een van de beste locaties in Florida om te varen en vissen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Naval Air Station Pensacola

Benieuwd hoe het eraan toegaat op een marinevliegbasis? Breng dan een bezoek aan het Naval Air Station ten zuiden van Pensacola, waarvan grote delen zijn opgesteld voor het publiek. Het is een belangrijk opleidingscentrum voor mariniers en piloten. De vliegbasis bestaat onder andere uit het National Museum of Naval Aviation, het grootste luchtvaartmuseum ter wereld. Wandel langs meer dan 150 gerestaureerde vliegtuigen, maak een vlucht in een simulator en bekijk een film in het grote IMAX Naval Aviation Memorial Theatre. De vliegbasis is tevens de thuisbasis van de beroemde top-piloten de Blue Angels, die er tussen maart en november vrijwel elke dinsdag- en woensdagochtend oefenen.

Naval Air Station, Pensacola Florida

Fort Barrancas

Maak tijdens je bezoek aan de vliegbasis ook tijd vrij voor Fort Barrancas, een oud fort dat onder andere tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in gebruik was. Het fort ligt een halve mijl ten oosten van het luchtvaartmuseum en is alleen op zaterdag te bezoeken (eventueel met een begeleide rondleiding). Ook zijn er sporen aanwezig van eerdere forten op dezelfde locatie. Een ander historisch bouwwerk is de Pensacola Lighthouse, een hoge vuurtoren uit 1859. In het voormalige verblijf van de vuurtorenwachter is een museum gevestigd. Het is mogelijk om de vliegshows van de Blue Angels vanuit de vuurtoren te bekijken: reserveer hiervoor op tijd je tickets.

Pensacola Florida

Historic Pensacola Village

Dit historische dorp bestaat uit diverse oude gebouwen, musea en de Colonial Archaeological Trail. Leer negentiende-eeuwse kook- en handeltechnieken van gekostumeerde gidsen die elke vrijdag en zaterdag in het dorp rondlopen. Ga mee met een van de rondleidingen en kom meer te weten over de rol van Pensacola in de industrie, handel, Tweede Wereldoorlog en de Afro-Afrikaanse geschiedenis.

Pensacola Florida

Veterans Memorial Park & Wall South

Als een stad met een groot militair erfgoed is het niet verwonderlijk dat Pensacola een park heeft aangelegd om de veteranen en oorlogsslachtoffers uit diverse oorlogen te herdenken. Het Veterans Memorial Park is vooral bekend vanwege de Vietnam Memorial, een muur met meer dan 58.000 namen van Vietnam-veteranen.

Gulf Islands National Seashore

Een groot deel van de kustlijn en de barrière-eilanden voor de kust aan de Golf van Mexico behoort tot de Gulf Islands National Seashore, dat zich over maar liefst drie staten uitstrekt. In Florida bestaat de kustlijn grotendeels uit witte zandstranden, ongerepte natuurgebieden, wandelpaden en historische forten.

Pensacola Florida

Pensacola Museum of Art

Dit mooie kunstmuseum is gevestigd in een voormalige gevangenis uit 1908. Er zijn verschillende tentoonstellingen van vroege Amerikaanse schilderijen tot moderne kunst te zien.

Vervoer

Het busvervoer in Pensacola en directe omgeving wordt verzorgd door ECAT (Escambia County Area Transit). De bussen rijden niet op zondag. In de zomer biedt de Beach Trolley van vrijdag tot en met zondag gratis vervoer langs de kust. Tot slot is er de On-Campus Trolley, een gratis shuttledienst van en naar de University of West Florida (UWF).

Feiten

Staat Florida
County Escambia
Oppervlakte 103 km²
Hoogte 31 meter
Inwoners 52.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

’s Zomers wordt het in Pensacola gemiddeld tussen de 31 en 33 graden. Door de ligging aan de kust waait er vaak een verkoelende zeewind, waardoor de temperatuur vrijwel nooit hoger dan 35 graden is. Juli is de natste maand, april de droogste. In het najaar kan de temperatuur voor Nederlandse begrippen nog erg hoog oplopen: in september is de gemiddelde dagtemperatuur 30 graden, in oktober 26 en in november wordt het nog 21 graden. In januari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 16 graden. 's Nachts vriest het zelden. Na deze 'winter' bereikt de thermometer in maart alweer de 20 graden.

Geschiedenis

De ligging van Pensacola ten zuiden van de oorspronkelijke Britse kolonies en in de buurt van de scheidslijn tussen het ooit Franse Louisiana en het Spaanse Florida leidde tot verschillende conflicten. De bijnaam 'The City of Five Flags' doelt op de vijf verschillende overheersers die het gebied hebben geregeerd: achtereenvolgens Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten (vanaf 1821) en de Geconfedereerde Staten (1861-1865). In de beginperiode van koloniale overheersing lag Pensacola lange tijd in Spaans gebied.

In het begin van de zestiende eeuw voerden de Spanjaarden al verkenningen uit in het gebied. In 1559 werd de stad gesticht door Tristán de Luna, die een vloot van elf schepen aanstuurde. De nederzetting was een van de eerste Europese nederzettingen in de Verenigde Staten en bestond slechts twee jaar: na een verwoestende orkaan besloot men het gebied te vertalen. In 1698, toen de Fransen in opmars waren, keerden de Spanjaarden in het gebied terug om hun land te verdedigen. Ze bouwden Fort San Carlos, de eerste permanente nederzetting in het noordwesten van Florida, die later Pensacola zou gaan heten. Overblijfselen van het fort zijn te vinden bij het Naval Air Station.

In 1763 moesten de Spanjaarden Florida aan de Britten afstaan, ten gevolge van de Franse en indiaanse Oorlog. De Britten benoemden Pensacola tot hoofdstad van het nieuwe West-Florida. Nadat Spanje zich in de Amerikaanse Revolutie mengde (aan de kant van het leger van de VS, dat tegen de Britse overheersing streed), kreeg ze West-Florida na de Battle of Pensacola in 1781 weer in handen. Oost-Florida werd daaraan toegevoegd toen de oorlog officieel voorbij was. In 1819 tekenden Spanje en de VS de Adams-Onis Treaty, waarin Spanje de twee Florida's aan de Verenigde Staten verkocht voor vijf miljoen dollar.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan