Ketchikan, Alaska

Ketchikan Alaska De smalle, langgerekte stad Ketchikan ligt op het poëtisch klinkende Revillagigedo Island. Ketchikan ligt in de zuidelijkste punt van de staat Alaska, ter hoogte van de Canadese provincie British Columbia. Het stadje doet op sommige plaatsen (zoals in Creek Street) sprookjesachtig aan omdat de gekleurde houten huizen op steigers in het water steunen om de spaarzame ruimte optimaal te benutten. In het hoogseizoen brengen cruiseschepen in Ketchikan dagelijks duizenden bezoekers aan land. Zij komen om hun digitale fotorolletjes vol te schieten, op zoek te gaan naar beren of voor een cultureel bezoek aan het Southeast Alaska Discovery Center (over lokale flora, fauna en historie) en het Totem Heritage Center.  

Bezienswaardigheden & activiteiten

Southeast Alaska Discovery Center

Zoals in veel Alaskaanse steden is er ook in Ketchikan een centrum waar aandacht wordt geschonken aan de lokale flora, fauna en historie. Laat je begroeten door drie grote totempalen, waarna een school zilverzalmen je naar een regenwoud leidt. Je leert hier van alles over het Tongass National Forest en kunt een bezoekje brengen aan een nagebouwd vissersdorp. Een informatieve film en behulpzame parkrangers kunnen je meer vertellen over het leven hier in Zuidoost-Alaska. Het Southeast Alaska Discovery Center vind je op 50 Main Street, een klein eindje wandelen vanaf de haven waar cruiseschepen aanmeren.

Cruiseschip in Ketchikan Alaska

Beerexcursie

Vanuit Ketchikan vertrekken diverse bear watching tours. Een goede manier om beren te zien, is door deel te nemen aan een kajaktocht. Je kunt ook zelfstandig kajakken, bijvoorbeeld naar Nada Bay waar zwarte beren zich in augustus tegoed doen aan zalm. Een andere plek waar je kans hebt om beren te zien, is bij Alaska Canopy Adventures. Hier krijg je toegang tot Herring Creek waar de beren gevoederd worden. Ook bij Margaret Creek, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Ketchikan, verzamelen zich regelmatig beren. Dit gebeurt met name tussen eind september en begin oktober.

Ketchikan Alaska

Dolly's House

Totdat prostitutie in 1954 verboden werd in Alaska, was Creek Street een levendige rosse buurt. Dolly Arthur was een van de gezelschapsdames die eenzame vissers en mijnwerkers van betaalde liefde voorzag. Tegenwoordig is haar voormalige woning op nummer 24 uitgeroepen tot Dolly's House Museum. Oude foto's, kitscherig meubilair en dubieuze voorwerpen nemen je mee terug naar deze bewogen jaren.

Ketchikan Alaska

Excursies

Vanuit Ketchikan kun je deelnemen aan de meest uiteenlopende excursies. Omdat Ketchikan in het Tongass National Forest (een regenwoud) ligt, staat vooral natuur hoog op de excursiemeter. Je kunt de natuur verkennen per kano/kajak, vliegtuigje, hummer, fiets of boot/cruiseschip. Bij veel bezoekers staat een bezoek aan het Misty Fjords National Monument hoog op de verlanglijst. In dit natuurreservaat voeren indrukwekkende gletsjers en fjorden de boventoon, onderweg vaar of vlieg je langs Behm Canal en Rudyerd Bay, waar torenhoge kliffen en watervallen schreeuwen om gefotografeerd te worden.

Misty Fjords Ketchikan Alaska

Totem Heritage Center

In de negentiende eeuw werd het gebied rond Ketchikan bewoond door inheemse stammen: de Tlingit- en Haida-indianen. Zij lieten in de dorpen waar zij woonden totempalen achter. Om deze voor verval te behoeden, werd in 1976 het Totem Heritage Center opgericht. De originele totempalen zijn verplaatst naar het cultuurcentrum, waar je ook andere producten vindt die aan de inheemse stammen toebehoorden, zoals maskers en kookgerei. Daarnaast is er aandacht voor de kunst en kunnen (jonge) bezoekers meedoen aan creatieve workshops.

bezienswaardigheden Ketchikan Alaska

Tongass Historical Museum

Hier staan de inheemse cultuur van Ketchikan en Zuidoost-Alaska centraal. Dit centrum besteedt aandacht aan historie, kunst en cultuur en heeft naast een vaste collectie met gebruiksvoorwerpen (zoals een fiets!) ook wisselende tentoonstellingen. Tussen mei en september is dit museum dagelijks geopend.

Native American archery

Stadswandelingen

Wandelen in Ketchikan doet het oog veel goeds. Het beklimmen van de vele traptreden die je tegenkomt, wordt bijna altijd beloond met een prachtig uitzicht. Edmond Street wordt ook wel de Street of Stairs genoemd vanwege de vele trappen die er voorkomen. De Married Man's Trail is een kort wandelpad dat mannen vroeger aflegden om ongezien de rosse buurt van Creek Street te bereiken. De route loopt langs de schaduwrijke, rotsachtige Ketchikan Creek. Je kunt vanuit Ketchikan ook de Waterfront Promenade wandelen (2,1 km one-way). Je moet hiervoor naar downtown Ketchikan en loopt langs de waterkant. Onderweg heb je mooi uitzicht op de havens (zoals Thomas Basin) en kom je langs souvenirwinkeltjes.

bezienswaardigheden Ketchikan Alaska

Wandelen

Ook in de omgeving van Ketchikan, die wordt gedomineerd door regenwoud en bergen, kun je prachtig wandelen. Een mooie wandelroute die goed toegankelijk is, is de Carlanna Lake Trail (2,5 km one-way). Je moet hier en daar wat klimmen en loopt onder andere langs de Carlanna Lake Dam en het gelijknamige meer. Je kunt de route combineren met de uitdagendere Minerva Mountain Trail (10,5 km one-way), die fenomenale uitzichten biedt, maar alleen geschikt is voor ervaren wandelaars met een uitstekend richtingsgevoel of vermogen tot kompas-lezen. Iets makkelijker vind je de weg naar de top van Deer Mountain (4 km one-way), dat je een mooi uitzicht op Ketchikan biedt. Het is wel een steile klim (914 meter omhoog), met haarspeldbochten. Wil je niet zo ver klimmen, wandel dan tot het uitzichtpunt na 1,6 kilometer. Informeer voor meer routes en actuele weersverwachtingen bij het bezoekerscentrum aan Front Street. 

Deer Mountain Hike

Vervoer

Ketchikan is bereikbaar per vliegtuigje (het heeft een eigen 'airstrip') en boot. Er meren grote cruiseschepen aan en de plaats wordt bediend door de Alaska Marine Highway, waar ook grote voertuigen zoals campers aan boord kunnen.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan