Hyder, Alaska

Hyder, Alaska Het kleine plaatsje Hyder ligt zó dicht bij de grens met het Canadese British Columbia dat er een mengelmoes van culturen is ontstaan. In Hyder geldt niet de Alaska Time Zone, maar de Pacific Time Zone. Ook kun je er met Canadese dollars betalen. De bezienswaardigheden in Hyder zijn saloons uit de goudkoortsperiode. Vooral The Glacier Inn trekt veel bekijks: de muren zijn volledig behangen met dollarbriefjes. Hyder is qua voorzieningen geheel afhankelijk van buurplaats Stewart.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Beren spotten (Fish Creek)

De meeste bezoekers komen naar Hyder om beren te zien. Tussen (eind) juli en september kun je een bezoek brengen aan Fish Creek Wildlife Observation Site. Dit uitkijkplatform met vlonderpad ligt 9,5 kilometer ten noorden van Hyder - aan de Salmon Glacier Road. Je hebt hier grote kans om grizzlyberen en zwarte beren te zien die zich tegoed doen aan een feestmaal van zalmen, die in groten getale uit de rivier opspringen. In de zomer zijn er medewerkers van de U.S. Forest Service aanwezig aan wie je vragen kunt stellen. De Salmon Glacier Road brengt je ook door Tongass National Forest. Stop onderweg zeker even bij Moose Pond, waar je grote kans hebt om stekelvarkens en bevers te zien. Ook beren en adelaren maken regelmatig hun opwachting in dit waterrijke natuurgebied. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de kans dat je er een eland ziet dan weer niet zo groot.

Beren spotten Hyder

Mines Viewpoints

Volg je voorbij Fish Creek de Salmon Glacier Road verder in noordelijke richting, dan kom je langs twee historische mijnplaatsen. Na 19 kilometer bereik je Indian Mines Viewpoint. Als je vanaf dit uitkijkpunt in westelijke richting kijkt, dan zie je waar het oude "luchttramspoor" liep. Dit tramspoor (wij zouden het een kabelbaan noemen) werd aangelegd in 1951 om erts uit de Indian Mine te kunnen vervoeren naar Premier Mine, waar de verwerkingsfabriek en -molen stonden. Indian Mine is sinds 1963 niet meer in gebruik. Zo'n achthonderd meter verderop ligt Premier Mines Viewpoint. De Premier Mine was anno 1918 een van de meest rendabele mijnen van British Columbia. Naar schatting werd maar liefst 15 miljoen dollar aan goud opgegraven. Let op: De Salmon Glacier Road is van gravel en niet toegankelijk bij slecht weer. Vraag in het bezoekerscentrum om advies voor je op pad gaat. Rijd rustig en voorzichtig en houd rekening met tegemoetkomend verkeer. Reizigers met een grote camper wordt afgeraden verder te rijden dan Fish Creek Viewing Platform.

Hyder

Salmon Glacier

Rijd je nog verder noordwaarts over Salmon Glacier Road, dan kom je uiteindelijk bij de teen van de Salmon Glacier uit. Dit punt ligt ruim 24 kilometer ten noorden van Hyder. Salmon Glacier is de vijfde grootste gletsjer van Canada. Je hebt een gaaf uitzicht op de voet van de gletsjer en de omringende bergen en valleien. Je ziet ook kleine, helblauwe vijvertjes (Kettles) die worden gevormd door smeltende ijsblokken. Tien kilometer vanaf de gletsjerteen vind je Summit Viewpoint. Het landschap hier is het resultaat van verschillende ijsperiodes.

Salmon Glacier, Hyder
16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan