Prince Rupert, British Columbia

Prince Rupert Prince Rupert is de plaats waar adelaars, beren en walvissen de mens in aantallen overtreffen. De stad ligt aan de rand van een uitgestrekte wildernis met het grootste gematigde regenwoud ter wereld. Aan de andere zijde vind je een haven in een beschutte baai met veel kleine eilandjes. De regio staat bekend om het erfgoed van de First Nations, en in het stadje vind je oude, kleurrijke huizen die soms meer dan honderd jaar oud zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cow Bay

Het erfgoed van Prince Rupert als bedrijvige visstad is te vinden in Cow Bay, gelegen tussen het water en het centrum. Er werd zoveel verse vis verhandeld en opgeslagen dat de stad bekend kwam te staan als de Halibut Capital of the World (heilbothoofdstad). In de scheepswerven werden nieuwe boten gebouwd, en een netwerk van winkels voorzag in de behoeftes van de grote vloot. Vandaag de dag is de waterkant van Cow Bay een gebied met historische gebouwen, veelal op pijlers boven het water gebouwd. Je vindt er winkels, boetiekjes, cafés en kunstinitiatieven. In het hoogseizoen leggen hier grote cruiseschepen aan en worden er allerlei tours georganiseerd.

Cow BayPrince Rupert

Downtown

Het centrum bevat veel pioniersgebouwen uit de vroege geschiedenis van Prince Rupert als spoorwegstad. Bij City Hall zie je een totempaal en een standbeeld van de eerste directeur van de spoorwegmaatschappij, die de multiculturele geschiedenis vertegenwoordigen. Andere overzeese invloeden zijn terug te zien in de architectuur van Besner Block, naast City Hall. Veel van de gebouwen op Second Avenue zijn onveranderd gebleven sinds ze in 1911 gebouwd werden.

Prince Rupert

Whale Watching

Verschillende soorten walvissen passeren Prince Rupert tijdens de migratie van noord naar zuid (of omgekeerd). Ze worden vaak gezien in open water, een aantal kilometer uit de haven. Ga mee met een van de touraanbieders voor een excursie.

Whale Watching

Oliver Lake

Oliver Lake ligt vlak bij Prince Rupert en is bijzonder vanwege de exotische bonsaibomen van meer dan 125 jaar oud. Wandel langs het meer of volg de Oliver Lake Dwarf Forest Trail, waar vaak adelaars worden gespot. Dieren die er ook leven, maar die zich minder vaak laten zien, zijn zwarte beren, wolven, bevers en stekelvarkens.

Prince Rupert

The Museum of Northern British Columbia

Dit museum is de trots van Prince Rupert en bevat kunst en voorwerpen die de geschiedenis en cultuur van de noordwestkust weergeven. Er zijn First Nations aanwezig die demonstraties geven van inheemse dans, zang en toneel. Ook de meer recentere geschiedenis komt aan bod: van de handelaren, de aanleg van de spoorweg tot de ontwikkeling van de visindustrie.

Prince Rupert

Omgeving

Kutzeymateen Provincial Park (Grizzly Sanctuary)

Een van de populairste excursies in Prince Rupert is het bekijken van grizzlyberen in hun natuurlijke leefomgeving. Dit kan in Kutzeymateen, waar een van de grootste populaties grizzlyberen van het land woont. De vijftig beren mogen niet gestoord worden en zijn enkel via bootjes voor de kust te bekijken. Je dient je hiervoor aan te melden bij een van de lokale tourorganisaties.

Prince Rupert

The North Pacific Cannery National Historic Site

Op twintig kilometer ten zuiden van Prince Rupert liggen de best bewaard gebleven negentiende-eeuwse conserveringsbedrijven van de westkust. In de negentiende eeuw stonden er ongeveer duizend dergelijke fabrieken langs de kust, van Californië tot de Yukon-rivier in Alaska. Tegenwoordig is meer dan tachtig procent van de fabrieken gesloten en afgebroken. De North Pacific Cannery is in goede staat bewaard gebleven, samen met het (deels houten) dorpje uit 1889. Door middel van een liveshow en historische foto’s komt het verhaal van de visindustrie tot leven. In de originele gebouwen zijn tentoonstellingen en door rondleiding met gids kom je alles te weten over de zalmindustrie, vismethoden en de levensstijl van de arbeiders in de negentiende eeuw.

Prince Rupert

Pike Island Archaeological Site

Laxspa'aws is de naam die het Tsimshian-volk aan het kleine eiland voor de kust van Prince Rupert heeft gegeven. Het betekent 'island of sand' en staat lokaal bekend als Pike Island. Op het eiland staat een volgroeid bos, waar aangenaam gewandeld kan worden. Hoewel het eiland erg klein is, zijn er talrijke archeologische bezienswaardigheden. Zo zijn er overblijfselen van drie nederzettingen te vinden, die archeologisch bewijs leveren dat er 1.800 jaar geleden mensen hebben gewoond. Afhankelijk van het tij kun je kloven en inhammen zien. Vanuit Prince Rupert zijn tours naar het eiland te boeken.

Vervoer

BC Ferries en Alaska Marine bevaren het hele jaar door routes van en naar Prince Rupert. Er zijn tevens maatschappijen die cruises aanbieden naar bijvoorbeeld de Queen Charlotte Islands en door de Inside Passage. Prince Rupert Transit System heeft zeven busroutes waarmee alle delen van de stad goed bereikbaar zijn.

Feiten

Provincie Brithish Columbia
Regio Skeena-Queen Charlotte
Oppervlakte 55 km²
Hoogte 40 meter
Inwoners 13.000
Tijdzone Pacific Time Zone (tijdverschil met Nederland: 9 uur vroeger)

Geschiedenis

Lang voordat Europese ontekkingsreizigers de noordwestkust van Canada ontdekten, was deze regio het meest dichtbevolkte gebied ten noorden van Mexico. De Tsimshian Nation bevolkte de regio van Prince Rupert. Het was de handel die de Europese kolonisten de Canadese binnenlanden in deed trekken en contacten liet leggen met de inheemse bevolking. Aan het eind van de negentiende eeuw was er al bedrijvigheid aan de kust, waar zalm die men in de Skeena- en Nass-rivieren ving, geconserveerd en opgeslagen werd. De keuze voor de haven van Prince Rupert als eindpunt van de Grand Trunk Pacific Railway en de komst van migranten uit Europa betekenden in 1906 en flinke groei van de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrok vanuit Prince Rupert een grote vloot Canadese en Amerikaanse troepen. De plaats was een militair trainingscentrum en er waren opslagdepots voor munitie.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
Infodag 9 december met Holland America Line over cruises in Amerika & Canada
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan