Talkeetna, Alaska

Talkeetna Alaska Talkeetna is een historisch dorp dat ligt aan de voet van Mount Denali, de hoogste piek van Noord-Amerika. Bergbeklimmers vanuit de hele wereld komen naar Talkeetna toe om de uitdaging aan te gaan. Met nog geen 1.000 inwoners en een rijk natuurlijk landschap, is Talkeetna de ideale plaats om tot rust te komen. Het dorpje is omgeven door meren en een rivier, waardoor er veel mogelijkheden voor waterrecreatie zijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Informatiecentra

Voor informatie over de regio ben je bij het Talkeetna Denali Visitors Center aan het juiste adres. De medewerkers kunnen je helpen met het uitzoeken en boeken van excursies. Ook kun je er gedetailleerde (wandel)kaarten krijgen. Wil je echt de berg op, dan doe je er goed aan het Mountaineering Ranger Station te bezoeken. Ook als je de piek niet wilt bedwingen zijn de tentoonstellingen in dit bezoekerscentrum erg interessant.

Talkeetna informatiecentra

Rondvlucht

Vanuit Talkeetna heb je een panoramisch uitzicht op de Alaska Range. In deze bergketen bevindt zich de hoogste berg van Noord-Amerika: Mount Denali. Je kunt de bergketen van dichtbij bekijken door een rondvlucht te maken met een helikopter ('flightseeing') die vlak langs bergtoppen scheert en op gletsjers landt. Talkeetna is een goede plek om je rondvlucht over Mount Denali te starten. Je vliegt namelijk in een kwartier naar de berg toe, waardoor je voldoende tijd hebt om de omgeving vanuit de lucht te bewonderen en eventueel een tussenlanding te maken op een gletsjer. Airtaxi's zijn ook geschikt voor wandelaars of bergbeklimmers om op een startlocatie in de bergen gedropt te worden.

Talkeetna informatiecentra

Watersport

Een populaire manier om de natuurrijke omgeving van Talkeetna te verkennen is per kajak, raft of roeiboot. Er zijn diverse organisaties die dagelijks tours aanbieden over de lokale rivieren. Tijdens deze tochten is er een grote kans dat je beren, elanden, adelaars en bijvoorbeeld bevers spot. Een andere geliefde activiteit is vissen; de Talkeetna- en Susitna-rivier hebben een rijke zalmpopulatie.

Talkeetna Watersport

Talkeetna Historical Society Museum

Het historisch museum van Talkeetna is gevestigd in een voormalig schoolgebouw. In het museum maak je kennis met de geschiedenis van de eerste volkeren, jagers en goudzoekers die eeuwen geleden de omgeving bevolkten. Aan de hand van een brochure kun je zelfstandig een route volgen door het museum en verschillende historische gebouwen, zoals de oude school en een historisch treindepot. In een van de museumgebouwen staat een groot schaalmodel van Mount Denali en omliggende bergen. Het museum is dagelijks geopend tussen 10:00 en 18:00 (15 mei - 15 september), de toegangsprijs is circa 3 dollar per persoon. 

Talkeetna Historical Society Museum

Museum of Northern Adventure

Meer geschiedenis vind je in het Museum of Northern Adventure, waar de historie van Alaska aan de hand van 24 realistische dioramas wordt verteld. Levensgrote poppen en geluidseffecten geven een beeld van het leven op de boerderij, de plaatselijke fauna en beroemde personen.

Talkeetna Museum of Northern Adventure

Hurricane Turn Train!

Op donderdag tot en met zondag kun je (in het zomerseizoen) een treinrit maken naar Hurricane Gulch. Onderweg kun je regelmatig uitstappen voor een wandeling of een (begeleide) rafttrip over Susitna River.

Hurricane Turn Train

Feiten

Staat Alaska
Borough Matanuska-Susitna
Oppervlakte 111 km²
Hoogte 106 meter
Inwoners 800
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Talkeetna heeft het zuidelijke zeeklimaat van Alaska. Tussen half juni en augustus is het zomer. De gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 18 graden Celsius, dankzij een warme golfstroom. In de winter wordt het meestal niet kouder dan -15 graden en ligt er een pak sneeuw.

Geschiedenis

Talkeetna werd in eerste instantie bewoond door een Athabaskische indianenstam. Nadat er in de Sustina-rivier goud was aangetroffen, kwam er in 1892 een stroom goudzoekers naar het gebied. Overal in de regio werden goudmijnen opgericht, waardoor er nieuwe stadjes ontstonden. Talkeetna zelf dankt echter zijn bestaan aan de spoorlijn: de locatie van de huidige stad werd namelijk in 1915 gekozen als hoofdkwartier voor de constructie van de Alaska Railroad. In 1919 werd Talkeetna officieel erkend als stad.

Voorpret-alarm! Reizigers vertellen reizigers, campers (truck-camper & C-25) & presentaties
Kom 23 of 24 maart naar de Reizigersbeurs
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan