Whittier, Alaska

Whittier Alaska Het industriële plaatsje Whittier ligt op de noordoostoever van het Kenai-schiereiland. Deze havenplaats vormt de toegangspoort tot de Prince William Sound: een prachtige zeestraat met fjorden, gletsjers en hoge bergen. De meeste bezoekers van Whittier komen van de vele cruiseschepen die er aanmeren; bezoekers per auto of camper betalen een fikse tol voor de enige toegangsweg tot de stad. Vrijwel alle bewoners van Whittier wonen in de Begich Towers; een complex van veertien verdiepingen met een medisch centrum postkantoor en supermarkt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Prince William Sound

Whittier is voor veel toeristen het beginpunt voor een mooie boottocht door de Prince William Sound, een zeestraat met diepe fjorden en de hoge Chugach Mountains. Het bijzondere aan de Sound is dat verschillende gletsjers tot aan het water komen en er vaak grote ijsbergen van de gletsjers afbreken (afkalven). De zeestraat vormt het leefgebied van adelaars, otters, zeehonden en zeeleeuwen. Soms worden er walvissen gezien. Vanuit Whittier vertrekken tours naar de Prince William Sound om de machtige, afkalvende gletsjers (zoals de Blackstone Glacier of Surprise Glacier) en het wildlife te bekijken. Je kunt aan boord stappen van een groter schip, meegaan met een kajaktour of zelf met een kajak de wateren verkennen. In vergelijking met bijvoorbeeld het Kenai Fjords National Park is het water van de Prince William Sound kalmer, waardoor zeeziekte niet zo vaak voorkomt.

Whittier Alaska

Wandelen

  De omgeving van Whittier is erg geschikt om te voet te verkennen. Een mooie wandelroute die in Whittier begint is de Portage Pass Trail (2,5 km one-way), die je mooie uitzichten biedt op de Portage Glacier, het Passage Canal en de omringende bergen en gletsjers. De Shotgun Cove Trail is een wandelpad van iets meer dan één kilometer naar First Salmon Run Picnic Area, waar je in de zomer vaak grote zalmen voorbij ziet zwemmen. Bij de picknickplaats kun je via een brug nog een aantal kilometer verder lopen naar Second Salmon Run. Deze route is mooier dan de Shotgun Cove Trail en biedt uitzichten op Billings Glacier. Ten slotte kun je een wandeling maken bij de Horse Tail Falls, een lange waterval die over een steile helling naar beneden loopt. Je kunt de waterval al vanuit Whittier zien.

Whittier Alaska

Prince William Sound Museum

In het enige museum van Whittier kom je meer te weten over de vroege ontdekkingsreizen, de geschiedenis en ontwikkeling van de militaire basis en de Great Alaska Earthquake van 1964. Daarnaast zijn er tentoonstellingen over Alaska in het algemeen en de rol die de staat speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Whittier Alaska

Omgeving

Girdwood

Het nabijgelegen Girdwood (25 minuten rijden) trekt jaarlijks vele bezoekers, met name dankzij het luxeresort Hotel Alyeska. Girdwood is de ideale plek voor een bezoek aan een gletsjer. Je kunt mee op een begeleide wandeltocht of een kajakexcursie maken naar de teen van een gletsjer. Girdwood is de ideale plaats voor een excursie. Ga bijvoorbeeld uit raften, maak een tour per Jeep of ATV of maak een sledehondetocht over een - je raadt het al - gletsjer. Wil je de euro's flink laten rollen, dan kun je op Flightseeiing naar de Prince William Sound. Als je tijdens je reis geen wildlife hebt gespot, ga je voor de herkansing in het Alaska Wildlife Conservation Center. Ook gaaf is het om met het trammetje naar de top van Seven Glaciers Restaurant te gaan, dat is neergestreken op de top van Mount Alyeska.

Girdwood, Alaska

Vervoer

De enige toegangsweg tot Whittier is de vier kilometer lange Anton Anderson Memorial Tunnel. Voor deze tunnel moet je tol betalen (circa $13 per auto). Onder de locals is deze tunnel bekend als de Whittier Tunnel of de Portage Tunnel. Aangezien het verkeer slechts in één richting tegelijkertijd mag rijden en er ook nog een spoorlijn door de tunnel loopt, wordt het verkeer zorgvuldig geregeld en kun je slechts op bepaalde tijdstippen door de tunnel rijden. Het is de tweede langste snelwegtunnel en de langste gecombineerde trein- en autotunnel in Noord-Amerika.

Feiten

Staat Alaska
County Valdez-Cordova
Oppervlakte 51 km²
Hoogte 13 meter
Inwoners 200
Tijdzone Alaska Time Zone (10 uur vroeger dan in Nederland)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De ligging aan het water zorgt ervoor dat de zomers in Whittier niet warm zijn. Temperaturen liggen in deze periode overdag rond de 15 graden Celsius. De winters zijn niet extreem koud, met temperaturen rond het vriespunt. Whittier kent het hele jaar flinke neerslag, wat in de wintermaanden vaak als sneeuw naar beneden komt. Het dorp heeft hierdoor een grauwe uitstraling. Gedurende het hele jaar valt er circa vijf meter neerslag.

Geschiedenis

Kort na de Japanse aanval op de Aleutian Islands tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de Amerikaanse overheid op zoek naar een geschikte plek voor een geheime militaire basis. Het moest een plek zijn die het hele jaar door ijsvrij was, maar desondanks moeilijk te vinden. In Whittier zag men de ideale locatie: een vaak in mist gehulde plek met ontoegankelijke bergen. De wooncomplexen voor militair personeel die er verrezen – waaronder het Buckner Building en de Begich Towers – werden met elkaar verbonden door een doolhof van ondergrondse tunnels. Op het hoogtepunt telde Whittier duizend (militaire) inwoners. 

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan