Anchorage, Alaska

Anchorage Alaska Anchorage betekent 'ankerplaats'. Het biedt een thuis aan een kleine driehonderdduizend inwoners, wat neerkomt op bijna de helft van alle mensen in Alaska. Hoewel het niet de hoofdstad is, vormt Anchorage het economische en politieke hart van de Amerikaanse staat. De grote stad heeft een mooie afwisseling van natuur, geschiedenis en cultuur. In de musea is een grote rol weggelegd voor het inheemse erfgoed. Het Anchorage Museum en het Alaska Native Heritage Center zijn de twee grootste en beste musea van de stad. In de vele parken die Anchorage omringen kun je onder andere skiën, wandelen, bergbeklimmen en mountainbiken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Anchorage Museum

Dit museum in het centrum bestaat onder andere uit de Alaska History Gallery, het Smithsonian Arctic Studies Center en het Imaginarium Discovery Center. De collectie biedt een overzicht van Alaska’s rijke geschiedenis en gevarieerde cultuur. In de History Gallery leer je onder andere meer over de goudkoorts en de tijd dat Alaska nog Russisch bezit was. Het Arctic Study Center is het vlaggenschip: dit bevat 's werelds grootste Alaska-collectie met zo'n 600 inheemse objecten, van kunst en gereedschap tot kleding. Voor een blik in het leven van de eerste westerse bewoners van Anchorage kun je (van juni tot half september) terecht in het Oscar Anderson House, het enige 'museumhuis' van de stad. Het werd in 1915 gebouwd door Oscar Anderson, een van de eerste inwoners.

bezienswaardigheden Anchorage

Alaska Native Heritage Center

Het Alaska Native Heritage Center is een educatief en cultureel instituut in Anchorage. Het biedt een kijkje in het rijke culturele erfgoed van de grootste inheemse groepen van Alaska. Je kunt zang- en dansvoorstellingen bijwonen, luisteren naar verhalenvertellers en artistieke demonstraties bekijken. Buiten, rond een groot meer, staat een verzameling traditionele indianenwoningen. Wil je het Anchorage Museum én Native Heritage Center bezoeken? Koop dan de Culture Pass en krijg korting! 

Native Heritage Center, Anchorage

Alaska Heritage Museum

In Anchorage vind je ook nog het Alaska Heritage Museum. Dit museum is gevestigd in de Wells Fargo-bank. Hier zie je de grootste privécollectie inheemse objecten, waaronder kostuums, jachtwapens en schilderijen.

Native American drums

Alaska Aviation Heritage Museum

Direct aan Lake Hood, het drukste watervliegtuigmeer ter wereld, ligt het Alaska Aviation Heritage Museum. Het luchtvaartmuseum beschikt over historische vliegtuigen en helikopters, een grote restauratiehangar, vliegsimulators en een Hall of Fame.

Anchorage bezienswaardigheden

Parken

Een leuke fietsroute is de 18 kilometer lange Tony Knowles Coastal Trail. Onderweg heb je uitzicht op de Alaska Range en bereik je Earthquake Park, Point Woronzof en Point Campbell in Kincaid Park (zie hieronder). Een idee van de Alaskaanse vegetatie krijg je in de Alaska Botanical Garden. Als je geluk hebt zie je adelaars de zalmen uit de rivier plukken. Een andere aanrader is Resolution Park, waar het Captain Cook Monument staat. Het is een druk park, onder andere vanwege het mooie uitzicht vanaf het observatieplatform. Nog mooier is het Ship Creek Viewing Platform. Vanaf het midden tot einde van de zomer verzamelen zalmen zich in de Ship Creek, je ziet ze hier omhoog springen. Voor kinderen is de Alaska Zoo een aanrader. Het is de enige Amerikaanse dierentuin met veel noordelijke diersoorten zoals het sneeuwluipaard en de jak.

Kincaid Park, Anchorage

Point Woronzof & Earthquake Parks

Liefhebbers van vliegtuigen moeten absoluut naar Point Woronzof Park. Je staat aan het eind van de startbaan van het vliegveld; de vliegmachines scheren vlak over je heen. Bij helder weer heb je uitzicht op Mount Denali in Denali National Park. Het Eartquake Park werd aangelegd ter nagedachtenis aan de zwaarste aardbeving die in de VS werd gemeten. De aardbeving vond plaats op Goede Vrijdag 1964. De beving was 9,2 op de schaal van Richter. Vanaf Eartquake Park heb je een mooi uitzicht op de skyline van Anchorage.

Anchorage, Point Woronzof Park

ULU Factory

Vanaf het bezoekerscentrum in downtown Anchorage kun je 's zomers gratis met de bus naar de dierentuin, waar ook de ULU-fabriek ligt. Hier maken ze ULU-messen die door de Inuit worden gebruikt. Je ziet hoe ze gemaakt worden en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Er worden ook souvenirs verkocht.

ULU mes Anchorage

Far North Bicentennial Park

In dit park kun je wandelen, fietsen en wildlife spotten. In het midden ligt een groot reservaat waar je in de lente, voornamelijk tijdens schemering, kans hebt om grizzlyberen en elanden te zien.

Elanden in Anchorage

Alyeska Aerial Tram

Vanaf The Hotel Alyeska kun je 700 meter de hoogte in met een luchttram. Bij het bovenste station is een observatiedek waar je panoramische uitzichten hebt over de majestueuze bergen, gletsjers, beekjes en boomtoppen. Het tripje naar boven kost ongeveer 20 dollar, maar is zeer de moeite waard. 60+'ers krijgen korting. 

Anchorage, Point Woronzof Park

Omgeving

Hatcher Pass Scenic Drive

Als je vanuit Anchorage in noordelijke richting rijd, neem dan zeker de tijd voor Hatcher Pass. Al na een uur rijd je door een schitterend landschap waar je het liefst voortdurend zou stoppen om foto's te maken van de toendra vol wilde bloemen en de alpensneeuwhoenderen die af en aan vliegen. Je kunt op de top de Independence Mine bezoeken voor meer informatie over goudmijnen. Ook zijn er prachtige wandelroutes. Je zult regelmatig paragliders voorbij zien zoeven vanaf de steile berghellingen. Met goed uitzicht kun je de Chugach Range en Alaska Range zien liggen. Voor dit mooie uitzicht volg je eerst de Glenn Highway in noordoostelijke richting naar het boerendorp Palmer. Vanaf hier kun je de bergweg (Hatcher Pass Road, ookwel Fishhook Road) naar de Hatcher Pass volgen. Je krult 96 kilometer door de bergen, de spectaculaire omweg kost je ongeveer twee uur. Vanwege de hoge ligging, is de pas vaak bedolven onder een dikke laag sneeuw. De staat Alaska zorgt ervoor dat de weg tot Independence Bowl altijd geopend is.

Hatcher Pass Scenic Drive

Eagle River Nature Center

Veertig minuten vanaf Anchorage ligt het Eagle River Nature Center. Dit is de toegangspoort tot het Chugach State Park. Je kunt de korte Albert Loop (4,8 km) volgen of een trek maken door de vallei om watervallen en 900 meter hoge kliffen te zien. In de jaren zestig en zeventig was het Eagle River Nature Center een populaire bar en steakhouse - genaamd Paradise Haven Lodge. De rit ernaartoe was spectaculair omdat de laatste drie kilometer van de weg vaak in een ijsbaan veranderde. Tegenwoordig is de weg bijna altijd sneeuwvrij (gemaakt).

Eagle River Nature Center

Chugach State Park

Dit staatspark start aan de punt van Anchorage. Het uitgestrekte natuurgebied bestaat uit een uitgestrekte kustlijn, kalme meren, massieve gletsjers en ijsvelden. Chugach State Park is een van de vier grootste staatsparken in de Verenigde Staten. Je kunt er wandelen, raften en klimmen en (in het winterseizoen) skiën en rijden op een sneeuwscooter. In Chugach State Park leven verschillende wilde dieren, zoals bruine beren, wolven en elanden. Daarnaast zijn er 110 wandelroutes! Eenvoudige paden zijn de Anchorage Overlook Trail (0,5 km), de Rodak Nature Trail (1 km) en de Thunder Bird Falls Trail (1,6 km one-way). De South Fork Valley Trail is een stuk langer (10 km one-way), maar biedt je wel spectaculaire uitzichten over de omringende bergtoppen en meren.  Je rijdt door het Chugach State Park via de indrukwekkende Seward Highway.

Anchorage bezienswaardigheden

Eklutna Village

Deze nederzetting wordt al sinds 1650 door Athabaskan-indianen bewoond. Het is daarmee de oudste, permanent bewoonde nederzetting in Alaska. Neem een kijkje bij de St. Nicholas Church, die werd gesticht door de Russische orthodoxe missionarissen die hier in 1800 naartoe kwamen. Ook indrukwekkend zijn de kleurrijke Spirit Houses, gebouwd op graven. Je kunt ook een wandeling maken, die wordt beloond met uitzicht op de gletsjer. Je bereikt Eklutna Village door ter hoogte van mijlpaal 26,5 de afslag naar Eklutna Lake Road te nemen.

Eklutna Village

Thunderbird Falls

Even voor Eklutna Lake Road start de Thunderbird Falls Trail. Deze wandeling is 1,6 kilometer en maakt een lichte klim naar een uitkijkplatform waar je de pittoreske Thunderbird Falls kunt zien. Je kunt eventueel verder wandelen naar de voet van de waterval. Bij lage temperaturen bevriest de waterval tot een ijssculptuur.

Thunderbird Falls

Vervoer

Trein

De Alaska Railroad verbindt Anchorage met Denali, Fairbanks, Girdwood, de Mat-Su Valley, Seward, Talkeetna en Whittier. In Anchorage rijden er bussen van People Mover: bij het People Mover Transit Center op 6th Avenue en G. Street kun je meer informatie verkrijgen over de routes, haltes en vertrektijden. Vanuit het centrum kun je bovendien meereizen met gratis shuttles, die je naar een aantal attracties in de stad brengen.

Alaska Railroad

Feiten

Staat Alaska
Borough Anchorage
Oppervlakte 5.079 km²
Hoogte 31 meter
Inwoners 301.000
Tijdzone Alaska Time Zone (tijdverschil met Nederland: 10 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Door de ligging aan zee is het klimaat in Anchorage veel minder extreem dan in de rest van Alaska. In juni, juli en augustus liggen de maximumtemperaturen tussen de 16 en 18 graden. 's Nachts daalt het kwik tot rond de 10 graden. September en mei zijn met dagtemperaturen van 13 graden nog fris te noemen. In december, januari en februari vriest het, ook overdag. 's Nachts is het regelmatig kouder dan -10. Door de noordelijke ligging van Anchorage zijn de zomerdagen erg lang en de lichturen in de winter beperkt.

Natuur, flora & fauna

Fauna

De fauna in Anchorage is zeer divers. Er leven in de regio ongeveer 250 zwarte beren en 60 grizzlyberen. De elandenpopulatie telt in de zomer circa 250 dieren. In de winter zijn het er soms duizend. Andere dieren die rond Anchorage voorkomen zijn wolven, bevers en vossen. In de Turnagain Arm, ten zuiden van de stad, zijn soms walvissen te zien.

Sport

Anchorage is de thuisbasis van de University of Alaska, waar verschillende sportteams onder de naam Alaska Anchorage Seawolves spelen. De teams, die spelen in groen en goud, vertegenwoordigen de universiteit onder andere op het terrein van ijshockey, basketbal, volleybal en atletiek. Jaarlijks wordt op de eerste zaterdag van maart de Iditarod Trail Sled Dog Race gehouden. Tijdens deze race leggen sledehonden een afstand van 1700 kilometer af tussen Anchorage en Nome. De race staat bekend als een van de races vanwege de onvoorstelbare kou, hevige sneeuwstormen en slechte wegcondities. 

Geschiedenis

Anchorage werd in 1915 gesticht als het hoofdkwartier van de Alaska Railroad. De oorspronkelijke naam 'Ship Creek Landing' werd op 23 november 1920 veranderd in Anchorage. In tegenstelling tot andere steden in de omgeving richtte de stad zich niet op de visserij of de mijnbouw, maar was de economie voornamelijk gericht op de spoorwegen. Tussen de jaren 1930 en 1950 ontwikkelde Anchorage zich enorm op het gebied van luchttransport. Ook de overige infrastructuur werd met name tijdens de Tweede Wereldoorlog flink uitgebreid. Er werden vliegvelden aangelegd en er kwam een basis van de luchtmacht, Elmendorf Air Force Base. De bevolking nam explosief toe: zo steeg het inwonersaantal tijdens de Tweede Wereldoorlog van 8.000 tot meer dan 40.000.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd er olie gevonden in de streek rond Cook Inlet. De olie-industrie kwam op, en sinds de aardgasvondsten van 1968 is de bevolking van de stad verviervoudigd. In 1964 richtte een zware aardbeving, de zogenaamde Good Friday Earthquake, grote verwoestingen aan in de stad. De jaren zestig stonden in het teken van de wederopbouw van de stad.

24 februari infodag in Zwolle:
presentaties (o.a. Kids go West), camper bekijken, persoonlijk adviesgesprek
Meld je aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan