Tucson, Arizona

Tucson Arizona Van 'The Old Pueblo' tot 'The Sunshine Factory': Tucson heeft vele namen. Het is een van de grootste steden van Arizona en wordt omgeven door vijf bergketens, met Mount Wrightson als hoogste top (2.881 meter). De Santa Cruz-rivier, Rillito-rivier en Pantano Wash stromen door de stad. De vaak drooggevallen rivierbeddingen kunnen tijdens het moessonseizoen binnen korte tijd veranderen in kolkende stromen. Het centrum van de stad was vroeger het geografische middelpunt, maar Tucson heeft zich ver in oostwaartse richting ontwikkeld omdat de Tucson Mountains aan de westkant verdere bebouwing blokkeren. De stad kent een aantal gezellige, oude buurten, waaronder El Presidio en Barrio, het voormalige handels- en zakencentrum.

Bezienswaardigheden & activiteiten

El Presidio

Toen de Spaanse kolonisten het gebied rond Tucson in de achttiende eeuw betraden, leidde dat tot hevige gevechten met de indianen. Om zich beter te kunnen verdedigen, verplaatsten de Spanjaarden hun regionale fort (presidio) van Tubac naar Tucson. Het presidio werd omringd door dikke muren en was het grootste Spaanse fort in de wijde omgeving. Het had een winkel, kapel, begraafplaats en een aantal stallen. El Presidio, de huidige historische wijk, ligt op de plaats van het voormalige Spaanse fort. Er staan tientallen gebouwen uit de tijd van de Spaanse en Mexicaanse overheersing.

Tucson, Arizona

St. Augustine Cathedral

Deze kerk is zowel van buiten als van binnen een bezoek waard. De façade van zandsteen bevat de symbolen van de Sonora-woestijn. Augustinus, de beschermheilige van de stad, heeft een plekje boven de hoofdingang.

St Augustine Cathedral, Tucson

Pima County Courthouse

De gekleurde koepel van dit oude gerechtsgebouw is een goed herkenningspunt in het centrum. Het werd in 1928 ontworpen door Roy Place in Spaanse koloniale Revival-stijl. Binnen is een deel van de oude fortmuur te bezichtigen.  

Pima County Courthouse, Tucson

El Tiradito (Barrio Historic District)

Aan het eind van de negentiende eeuw was dit het handels- en zakencentrum van de stad. De gekleurde adobehuizen zorgen voor een mooie aanblik. Een bezienswaardigheid is El Tiradito, een heilige plaats. Inwoners geloven dat hun wensen in vervulling gaan wanneer ze er kaarsen branden.

El Tiradito, Tucson

Pima Air & Space Museum

In de gloeiende woestijn nabij Tucson ligt een vliegtuigkerkhof. Op deze Davis-Monathan Air Force Base, ook wel 'The Boneyard' genoemd, liggen duizenden oude (vracht)vliegtuigen, bommenwerpers en andere gevechtsvliegtuigen. Sommige daarvan dienen om nog actieve vliegtuigen van nieuw materieel te voorzien. Je kunt een excursie maken naar het vliegtuigkerkhof vanuit het Pima Air and Space Museum, aan 6000 E. Valencia Road in Tucson. Een tour kost ongeveer $7 (wijzigingen voorbehouden). Ook in het museum zelf leer je een boel over lucht- en ruimtevaart en gevechtsvliegtuigen.

Pima Air & Space Museum, Tucson

University of Arizona

Op of in de buurt van de campus zijn verschillende musea te vinden. Het University of Arizona Art Museum stelt werken tentoon van allerlei belangrijke Amerikaanse en Europese kunstenaars. Het Arizona Historical Society Museum gaat over de geschiedenis van de staat vanaf de zestiende eeuw en in het Arizona State Museum vind je een van de beroemdste collecties van inheemse (kunst)voorwerpen.

Arizona University Tucson

Tucson Museum of Art

In El Presidio liggen vijf gebouwen die bij het oude presidio van de Spanjaarden hoorden. Elk van de vijf gebouwen herbergt tegenwoordig een onderdeel van het Tucson Museum of Art. In het Stevens/Duffield House uit 1866 kun je een verzameling van precolumbiaanse, Mexicaanse en koloniale kunstvoorwerpen zien, met items van meer dan 2.000 jaar oud. Het Edward Nye Fish House bevat de collectie ‘Art of the American West’ en het Romero House is de plaats van de keramiekstudio van het Museum of Art. Het vierde gebouw is het J. Knoxx Corbett House uit 1907, met werken van de Arts and Crafts-beweging en tot slot is er Casa Cordova uit 1850. De mooie binnenplaats is het hele jaar door geopend.

Tucson, Arizona

Festivals

In februari vindt de Tucson Gem And Mineral Show plaats. Het is een van de grootste juwelen- en mineralenshows ter wereld. Aan het einde van dezelfde maand is er het festival La fiesta de los Vaqueros, in het Engels de Tucson Rodeo genoemd, die een week lang duurt en het rodeoseizoen inluidt. Westernkleding is de norm. In het begin van mei vindt het Tucson Folk Festival plaats, een folkmuziekfestival. In november vindt de 'All Souls Procession' plaats, een groot evenement met een optocht, muziek, ceremonies en rituelen gebaseerd op Mexicaanse tradities.

Mexican festival Tucson

Omgeving

Saguaro National Park

De saguaro is hét symbool van het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het is een reuzencactus, die in tweehonderd jaar een hoogte van wel vijftien meter en een gewicht van 7.000 kilogram kan bereiken. Het nationale park bestaat uit een deel ten oosten van Tucson (Rincon Mountain District) en een deel in het westen (Tucson Mountain District). Het oostelijke deel van het park heeft de oudste saguaro’s, die je vanaf de verharde Cactus Forest Drive ziet. In het westelijke deel van het park is de Bajada Loop Drive een populaire manier om het gebied te verkennen. Deze onverharde, stoffige weg is tien kilometer lang en biedt toegang tot wandelpaden en mooie uitzichtpunten. In beide districten is een bezoekerscentrum (te bereiken via verharde wegen), waar je routekaartjes koopt en informatie krijgt over wandelingen.

Tucson

Catalina State Park

Op een klein half uur rijden van Tucson vind je het Catalina State Park. Het huis van meer dan 5.000 saguaro-cactussen én een prehistorisch Hohokam-dorp. Wandel de populaire Romero Ruin route waarbij je dit dorp bezoekt en de de historische Romero Ranch. Dit behapbare state park heeft voor zowel de beginnende hiker als de gevorderde wandelaar prachtige wandelroutes.

Catalina State Park, Arizona

Sabino Canyon

Sabino Canyon is ligt in de Santa Catalina Mountains ongeveer 8 kilometer ten noordoosten van Tucson. Het is een prachtige natuurlijke omgeving met canyons, woestijnlandschappen, hoge rotswanden en indrukwekkende uitzichten. Je kunt het park bezoeken met de Sabino Canyon Crawler, een open shuttlebus die een vaste route door Sabino Canyon volgt en stopt bij verschillende punten waar passagiers kunnen in- en uitstappen om de omgeving te verkennen. Onderweg vertellen gidsen je meer over de natuur, geologie en geschiedenis van het gebied.

Sabino Canyon, Arizona

Biosphere 2

In de jaren negentig sloten wetenschappers een aantal mensen op in deze futuristische onderzoeksfaciliteit. Ze waren benieuwd naar het effect van afzondering in deze werelden en naar het effect mensen op de verschillende leefomgevingen. Het complex bevatte onder andere een oceaan, regenwoud en een woestijn. Momenteel wonen er geen mensen meer. Het complex kan via een rondleiding bekeken worden.

Cactussen

Old Tucson Studio's

Deze locatie is in 1939 opgezet als filmset voor een westernfilm. Ook de film Gunfight of the OK Corral en de serie The Little House on the Prairie zijn er opgenomen. De filmstudio's zijn tegenwoordig niet meer in gebruik. Het is nu een themapark in de sfeer van een wildweststadje uit de negentiende eeuw. Er worden stunts gedaan, shows opgevoerd en je kunt er goud zeven. Het park ligt op ongeveer een half uur rijden ten westen van Tucson.

Filmcamera

Arizona-Sonora Desert Museum

Volg je de weg naar de Tucson Studio’s verder in westelijke richting, dan kom je langs het Desert Museum. Dit natuurhistorische park is een combinatie van een dierentuin, museum en botanische tuin, waar je alles over de flora, fauna, geologie en geschiedenis van de Sonora-woestijn te weten komt.

Arizona-Sonora Desert, Tucson

Mission San Xavier del Bac

In 1700 stichtte de jezuït Eusebio Kino een missiepost. Het is een goed bewaarde missiekerk en een mooi voorbeeld van koloniale architectuur. De façade, het beschilderde plafond, het hoofdaltaar en de Onze-Lieve-Vrouwekapel springen in het oog. De missiepost ligt op twintig minuten rijden ten zuidoosten van het centrum.

Tucson

Vervoer

Het openbaar vervoer in Tucson wordt grotendeels geregeld door Sun Tran. Sun Tran beheert een groot aantal busroutes, met stops in de hele stad en de directe omgeving. Bussen rijden frequent en ook in het weekend. Daarnaast biedt Sun Tran ook tramvervoer aan door middel van de gratis Streetcar. Diverse historische wijken zijn met deze tramservice bereikbaar.

Feiten

Staat Arizona
County Pima
Oppervlakte 505 km²
Hoogte 728 meter
Inwoners 520.000
Tijdzone Mountain Time Zone (tijdverschil met Nederland: 8 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Tucson kent een woestijnklimaat, met hete zomers en milde winters. Er wordt zelfs gesteld dat er vijf seizoenen zijn in plaats van vier: twee lange seizoenen, namelijk de zomer en de winter, en drie kortere, namelijk de lente, herfst en de moesson. De zomer wordt gekenmerkt door weinig tot geen neerslag en hoge temperaturen, met maxima van boven de 35 graden Celsius. Zelfs ’s nachts ligt het kwik nog rond de 20 graden. De moesson begint ergens tussen juni en eind juli en duurt tot in augustus of zelfs september. Het kan in deze periode heftig regenen en onweren. Die regen kan zogenaamde flash floods veroorzaken, plotselinge overstromingen die meestal na een paar uur weer verdwenen zijn. In de lente en herfst is het droog, met koele nachten en warme tot hete dagen. Ook nu kan de maximumtemperatuur nog oplopen tot boven de 35 graden, maar vaak ligt het kwik net onder de 30 graden. In de winter is het overdag vaak tussen de 18 en 24 graden, hoewel het ’s nachts kouder is en de temperaturen richting het nulpunt kunnen gaan.

Geschiedenis

Aan het eind van de zeventiende eeuw bracht missionaris Father Francisco Eusebio Kino een bezoek aan het gebied waar het huidige Tucson ligt. Hij trof een klein dorpje van de O'Odham-stam, dat Chukshon ('aan de voet van de zwarte berg') genoemd werd. Vroeg in de achttiende eeuw arriveerden de Spanjaarden. Zij spraken de naam van de indiaanse nederzetting uit als Tucsón (Tjoesan). De Spaanse kolonisten stuitten op verschillende andere indianenstammen in de omgeving, die zich allen sterk verzetten tegen de kolonisatie. De Spanjaarden verplaatsten daarom hun regionale fort ('presidio' genoemd) van Tubac naar Tucson en noemden het Presidio San Augustin del Tucson. Kolonel Hugo O'Conor, een Ierse banneling in dienst van het Spaanse leger, had daarin de leiding. Hij bepaalde de locatie van het fort in 1775.

In 1821 werd Mexico onafhankelijk van Spanje en kwam Tucson onder Mexicaans gezag te staan. De indiaanse, Spaanse en Mexicaanse invloeden zijn nog overal zichtbaar, bijvoorbeeld in de vele gebouwen uit die tijd en in de lokale keuken. Met de Gadsden Purchase van 1853 ging Tucson tot de Verenigde Staten behoren. Het bleef een klein grensstadje, waar meer Spaans dan Engels gesproken werd en waar het Mexicaanse zilver lange tijd het betaalmiddel bleef. Met de komst van de Southern Pacific Railroad in 1880 werd Tucson ontsloten en wakker geschud. Het groeide uit tot een grote stad; de populatie vervijfvoudigde. In de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw blies men het centrum nieuw leven in en werden oude gebouwen in stijl gerestaureerd. Downtown Tucson staat momenteel bekend om de kunst en cultuur.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan