Des Moines, Iowa

Des Moines Iowa Des Moines, de hoofdstad van Iowa, ligt in het hart van de Corn Belt, een groot landbouwgebied waar traditioneel veel maïs en graan verbouwd wordt. De naam van de stad is waarschijnlijk afgeleid van het Franse Rivière des Moines, wat letterlijk ‘Monnikenrivier’ betekent. Des Moines ligt dan ook aan de samenvloeiing van de rivieren de Raccoon en de Des Moines.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Iowa State Capitol

Des Moines heeft een van de mooiste staatcapitools van de Verenigde Staten. Door de 84 meter hoge bladgouden koepel is het capitool een van de populairste bezienswaardigheden van Des Moines. Rondom het gebouw ligt het West Capitol Terrace, een park met weelderige tuinen.

Des Moines Iowa

Des Moines Botanical Center

Botanische tuin met meer dan 15.000 exotische planten, tropisch en subtropisch, van cactussen tot orchideeën. Ook zijn er vissen, schildpadden en losvliegende vogels te bewonderen.

Des Moines Iowa

Terrace Hill (Governor's Mansion)

De officiële residentie van de gouverneur van Iowa. Dit nationale monument werd gebouwd in 1869 door de eerste miljonair van Iowa, Benjamin F. Allen. Er vinden regelmatig rondleidingen plaats.

Des Moines Iowa

Parken

Er zijn wel 53 parken te vinden in Des Moines, waar allerlei recreatievormen mogelijk zijn. Zo kun je bij het meer van Gray’s Lake Park een boot huren en over de pier wandelen. In het Jester Park kun je kamperen, vissen, golfen, paardrijden, wandelen, jagen en picknicken.

Des Moines Iowa

Des Moines Art Center

Zelfs het museumgebouw zelf kan als een kunstwerk beschouwd worden. Het is ontworpen in 1948 door de architecten Richard Meier, Eliel Saarinen en I.M. Pei. het Art Center beschikt over werken van negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaarsals Francis Bacon en Henri Matisse. Meer kunst kun je bekijken in het Pappajohn Sculpture Park, gelegen in het centrum van Des Moines. In het State Historical Museum ten slotte kom je alles te weten over de geschiedenis van Iowa, uiteenlopend van de prehistorie tot de groei van de huidige staat. Je kunt er diverse opgezette dieren, objecten en documenten bezichtigen.

Des Moines Iowa

Vervoer

Het openbaar vervoer in Des Moines wordt verzorgd door Des Moines Area Regional Transit (DART). Bovendien is in het stadscentrum een uitgebreid 'skywalk'-netwerk opgezet, waarbij je door middel van diverse luchtbruggen van gebouw naar gebouw kunt lopen.

Feiten

Staat Iowa
County Polk, Warren, Dallas
Oppervlakte 214 km²
Hoogte 291 meter
Inwoners 203.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Des Moines kent een vochtig landklimaat. De zomers zijn warm en vochtig, terwijl de temperatuur in de winter daalt tot enkele graden onder het vriespunt en er veel sneeuw valt. De warmste maand is juli, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 30 graden Celsius. In de lente en zomer eindigt de middag vaak met een onweersbui.

Sport

Des Moines is de thuisbasis van diverse (professionele) sportteams. Zo kun je er de thuiswedstrijden van de Iowa Cubs bekijken, een honkbalteam dat uitkomt in de Pacific Coast League. Andere teams zijn Iowa Energy (basketbal), de Iowa Barnstormers (American football), de Des Moines Buccaneers (hockey) en de Des Moines Menace (voetbal). 

In het voorjaar vindt jaarlijks de Principal Charity Classic plaats, een professioneel golftoernooi. Verder kun je in juni de Hy-Vee Triathlon bekijken en vindt in oktober de IMT Des Moines Marathon plaats.

Geschiedenis

Bij de samenvloeiing van de rivieren de Raccoon en de Des Moines zijn aanwijzingen gevonden dat het gebied van Des Moines al minstens 7000 jaar geleden bewoond werd. Zo werd er in 2010 een dorpje van circa 7000 jaar oud gevonden, dat bestond uit fundamenten van gebouwtjes en diverse graven. Daarnaast werden er tientallen prehistorische indianendorpen aangetroffen.

De moderne geschiedenis van Des Moines begint in 1843, toen de Amerikaanse kapitein James Allen een fort liet bouwen om de Sauk- en Meskwaki-indianen onder de duim te houden. Nadat de indianenstammen verdreven waren uit het gebied werd het fort, dat de naam Fort Des Moines droeg, in 1846 weer verlaten. Kolonisten grepen hun kans en besloten het fort en het omliggende gebied te bewonen. Des Moines werd als stad erkend in 1851, hetzelfde jaar waarin een groot deel van het stadje wegspoelde door een grote overstroming.

Nadat in 1866 een spoorweg werd aangelegd groeide de bevolking explosief. De mijnbouw werd een belangrijke bron van inkomsten. Tegen de eeuwwisseling was Des Moines uitgegroeid tot de grootste stad van Iowa. In dezelfde tijd werd het ‘City Beautiful’ project opgezet, waarbij er flink geïnvesteerd werd in de architectuur. Zo werden er veel Beaux-Arts in het stadsbeeld.

Rond de jaren 1960 verhuisden veel inwoners naar omringende voorsteden, waardoor de bevolking terug begon te lopen. Sinds enkele jaren is er weer sprake van een lichte bevolkingstoename.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan