Cedar Rapids , Iowa

Cedar Rapids Iowa Welkom in de 'City of Five Seasons'! De inwoners van Cedar Rapids stellen dat de waardering voor de dagelijkse schoonheid van de vier Midwest-seizoenen levensverlengend werkt en als het ware een extra seizoen aan elk jaar toevoegt. De symbolische vijf seizoenen zijn verbeeld in het standbeeld Tree of Five Seasons, dat het middelpunt van de stad vormt. De seizoenenboom komt op veel plaatsen terug, onder andere in het officiële stadszegel. Een van de grote attracties van Cedar Rapids is Brucemore; een groot landgoed in de stijl van Queen Anne. Het statige pand bevindt zich te midden van mooie aangelegde tuinen en bossen. Musea die je kunt bezoeken zijn het National Czech & Slovak Museum & Library, het African American Historical Museum en het Science Station.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Brucemore

Brucemore is een groot landgoed in de stijl van Queen Anne. Het statige pand, dat gebouwd werd tussen 1884 en 1886, is omringd door mooie aangelegde tuinen en bossen. Aristocratische families die er vroeger woonden gebruikten Brucemore als een centrum voor kunst en cultuur, een functie die het tot de dag van vandaag heeft behouden. Er vinden regelmatig festivals, concerten, theatervoorstellingen en activiteiten voor het hele gezin plaats.

Bezienswaardigheden Cedar Rapids Iowa

Musea

Ook wat betreft musea heeft Cedar Rapids veel te bieden. Zo kun je een bezoek brengen aan het National Czech & Slovak Museum & Library en het African American Historical Museum. Deze musea stellen regelmatig bekende werken tentoon. Het Science Station is een interactief museum over wetenschap dat speciaal gericht is op kinderen van alle leeftijden. In het Cedar Rapids Museum of Art vind je de grootste collectie van Grant Wood, een bekende schilder die op een bijzondere manier het Amerikaanse platteland in beeld bracht. Tegenover het museum kun je de originele studio van Wood bezoeken.

Bezienswaardigheden Cedar Rapids Iowa

Cultuur

Cultuur heeft altijd een belangrijke rol in Cedar Rapids gespeeld. Zo werd er al in de beginjaren een groot theater gebouwd. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreid aanbod op het gebied van theaters en culturele gezelschappen. Twee grote theaters in de stad zijn het Paramount Theatre en Theatre Cedar Rapids, waar zowel toneel- als muziekvoorstellingen plaatsvinden. Enkele culturele gezelschappen zijn het Cedar Rapids Symphony Orchestra en de Cedar Rapids Area Theatre Organ Society.

Bezienswaardigheden Cedar Rapids Iowa

Parken

Cedar Rapids kan met recht een groene stad genoemd worden. In de stad is maar liefst 14 km² vrijgemaakt voor parken, wat neerkomt op een aantal van circa 75 parken. Veel parken zijn ingericht voor sporten: je vindt er dan ook basketbal-, honkbal- of volleybalvelden. Daarnaast kun je in vrijwel alle parken picknicken. Ook is er een groot systeem van wandel- en fietspaden uitgezet.

Parken in Cedar Rapids Iowa

Omgeving

Amana Colonies

Amana Colonies bestaat uit zeven dorpen waar lokale producten, kunst en voeding centraal staan. Er zijn optredens, restaurantjes en wandelroutes door de weidse omgeving. Ook zijn er diverse musea, bijvoorbeeld gewijd aan bezems en manden, innovatie en techniek of het boerenleven. Je zet in Amana Colonies als het ware een stap terug in de tijd en ervaart het boerenleven van Iowa. Begin je bezoek bij het Visitor Center, gevestigd in een oude graanschuur. Hier leer je wat er zoal te doen is in de de omgeving en je kunt er rondleidingen boeken.

Bezienswaardigheden Cedar Rapids Iowa

Vervoer

Het openbaar vervoer en de taxidienst wordt verzorgd door Cedar Rapids Transit. Hiermee kun je niet alleen door Cedar Rapids zelf reizen, maar ook naar Marion en Hiawatha. In het centrum kun je je tussen verschillende gebouwen verplaatsen door middel van luchtbruggen.

Feiten

Staat Iowa
County Linn
Oppervlakte 187 km²
Hoogte 247 meter
Inwoners 126.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

Het huidige Cedar Rapids was oorspronkelijk het leefgebied van verschillende indianenstammen, waaronder de Fox en de Sax. In de eerste helft van de negentiende eeuw ontstond een eerste niet-indiaanse nederzetting. Het stadje, dat in 1838 gesticht werd, heette in eerste instantie Columbus. Enkele jaren later werd het omgedoopt tot Cedar Rapids, vernoemd naar de stroomversnellingen ('rapids') van de nabijgelegen Cedarrivier. Op 5 januari 1849 werd Cedar Rapids officieel geïncorporeerd als stad.

Al vanaf de beginjaren van Cedar Rapids stonden cultuur en kwaliteit van leven hoog in het vaandel. De eerste families die zich vestigden richtten grote stukken land in als parken. Het eerste theater werd in 1880 gebouwd en was destijds het grootste theater in de regio. De stad werd uitgebreid met bijzondere gebouwen, waaronder de oudste moskee van Noord-Amerika. Tegenwoordig kun je veel monumenten bekijken.

In het midden van de negentiende eeuw werden spoorwegen aangelegd, wat bijdroeg aan de status van Cedar Rapids als een belangrijk industrieel centrum in het midwesten. Diverse grote bedrijven vestigden zich in Cedar Rapids, waaronder Quaker Oats, een bekende producent van ontbijtproducten. Technologie begon eveneens flink te groeien in de stad. Tegenwoordig is Cedar Rapids nog steeds een van de grootste steden ter wereld op het gebied van graanproductie.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan