Sioux City, Iowa

Sioux City Iowa Sioux City ligt in het westen van Iowa, op de plaats waar de Big Sioux River en de Missouri samenstromen. Het is het centrum voor zaken, industrie, verkoop, medische zorg en onderwijs in de regio Noordwest-Iowa, Zuidoost-South Dakota en Noordoost-Nebraska. Dat Sioux al sinds het allereerste begin een pioniersstad is, kun je zien aan de historische musea en monumenten. In het Lewis & Clark Center is er aandacht voor de expedities in Centraal-Amerika en in het War Eagle Park vind je een monument voor het vredelievende inheemse stamhoofd 'War Eagle'.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historic Fourth Street

In dit gedeelte van de stad vind je late negentiende-eeuwse commerciële gebouwen. Namen als Bay State, Plymouth en Major herinneren aan hun investeerders uit Massachusetts. De grotere gebouwen zijn bijzonder om hun Romaanse bouwstijl. Van Virginia tot Iowa Streets vind je vijftien gebouwen uit de periode van 1889 tot 1915. Twee ervan, Evans' Block en Boston Block, staan in het National Register of Historic Places.

Downtown Sioux City

Sergeant Floyd Monument

Charles Floyd is bekend geworden als het enige lid van de Lewis en Clark-expeditie die tijdens de tocht stierf en is eveneens de eerste Amerikaanse soldaat die ten westen van de Mississippi om het leven kwam. Het monument bevat zijn graf. Het park is 9,3 hectare groot en ligt op een rivieroever met een prachtig uitzicht over de vallei van de Missouririvier. Het monument zelf is een dertig meter hoge obelisk.

Castle on the Hill

Central High School opende haar deuren in de lente van 1893. Het was een symbool voor de bloeitijd waarin de stad zich bevond: de bouwkosten waren uitzonderlijk hoog en het gebouw had als eerste van de stad moderne voorzieningen zoals een thermostaat en elektrische bellen. In het gebouw zijn tegenwoordig appartementen gevestigd.

First Bride's Grave

In het South Ravine Park kom je via een reeks paden en trappen bij het eerste bruidsgraf van Sioux City uit. Hier ligt Rosalie Menard begraven. Ze werd geboren in 1838. In 1852 verhuisde haar familie naar Sioux City, waar ze Joseph Leonais leerde kennen. Leonais was een Frans-Canadese pelsjager. Ze trouwden en kregen vier kinderen. Na de geboorte van haar jongste zoon, William, stierf Rosalie op een leeftijd van 27 jaar. Omdat ze de eerste niet-Amerikaanse bruid was die gehuwd werd in Sioux City, ontving ze de opmerkelijke titel 'First Bride'.

First Brides Grave, Sioux City

The Sioux City Public Museum

Tussen de mooie Victoriaanse herenhuizen in Northside ligt het stadsmuseum. Het was ooit het huis van bankier John Peirce en stamt uit 1890. Het museum verhaalt over de geschiedenis en ontwikkeling van Sioux City. Ook de rijke geschiedenis van de inheemse bevolking komt aan de orde aan de hand van exposities over de Lakota Sioux, Winnebago en Omaha.

The Sioux City Public Museum, Sioux City

The Sioux City Art Center

Het Art Center is in 1938 gebouwd als onderdeel van het Work Progress Administration (WPA). Het WPA was een initiatief van President Roosevelt om de economie vlot te trekken en banen te creëren door staatsprojecten op te zetten. Het kunstencentrum ondersteunt kunstenaars uit Iowa en het Middenwesten. Er zijn veel kunstwerken van nationale en internationale artiesten te bezichtigen, waaronder werken van Thomas Hart Benton, Salvador Dalí, Käthe Kollwitz, Robert Motherwell en Claes Oldenburg.

The Sioux City Art Center, Sioux City

Stone State Park

Gelegen in de noordwestelijke hoek van Sioux City. Je ziet er verschillende landschappen, het park ligt op de overgang van de hoge kleioever en prairie naar rotsige heuvels en eikenbossen. Het is een geliefde bestemming om te picknicken en dagtochten te maken. Je kunt er uitstekend mountainbiken.

Stone State Park, Sioux City

Grandview Park

Grandview Park ligt ten noorden van het centrum, tussen Northside en The Heights. Je vind er het muziekgebouw van de stad en ‘s zomers kun je naar muziekconcerten luisteren in het park. Achter het muziekgebouw bevindt zich een prachtige, uitgebreide rozentuin. Hier worden vaak trouwerijen, schoolfeesten en speciale fotosessies gehouden. Het gratis toegankelijke Saturday in the Park Festival vindt jaarlijks in juli in Grandview Park plaats. Het is een van de grootste en beste muziekfestivals van het Midwesten. Een hele dag livemuziek, kunsten, ambachten, activiteiten voor kinderen en een biertuin. Het festival vindt in een weekend rond 4 juli plaats.

Grandview Park, Sioux City

War Eagle Park

Wambdi Okicize, een stamhoofd van de Yankton Sioux, is ook wel bekend als 'War Eagle'. Deze naam kreeg hij gek genoeg vanwege zijn streven naar vrede. Hij verliet zelfs zijn stam om een strijd over wie het nieuwe stamhoofd zou worden te ontlopen. Hij werkte lange tijd als koerier voor de American Fur Company, stuurman op de Mississippi-rivier en tijdens de Oorlog van 1812 was hij boodschapper van de overheid. Hij zag de 'blanken' als zijn vrienden. Een indrukwekkend monument biedt uitzicht over de samenkomst van de Big Sioux en Missiouri Rivers. Het beeld staat voor de Wambdi Okicizes rol van de leider en de vredesluiter. Hij draagt de verentooi en houdt de vredespijp vast.

Omgeving

Lewis & Clark Recreation Area

In Yankton, ruim een uur rijden ten noordwesten van Sioux City, kun je een bezoek brengen aan dit leuke waterpark. Lewis & Clark Recreation Area ligt op de oever van de Missouri-rivier en biedt een dag lang vermaak met zandstranden, wandelroutes, kalkstenen kliffen en een moderne haven aan Lewis & Clark Lake. Er wordt een entreeprijs geheven. Voor campers zijn er campings.

Newton Hills State Park

Dit staatspark ligt een kleine anderhalf uur rijden ten noorden van Sioux City. Het landschap werd duizenden jaren geleden uitgesleten door gletsjers, die een prachtig gebied achterlieten vol heuvels en bossen. Je kunt er kamperen, zwemmen, varen, wandelen en paardrijden. Ook zie je er veel vogels en heb je kans om hertjes, vossen en konijnen te zien. Een kwartiertje rijden verder naar het noorden ligt Palisades State Park, waar je bijzondere rotsformaties ziet. De Split Rock Creek stroomt door de kloof die in het park is uitgesleten.

Vervoer

Sioux City Transit System (SCTS) brengt je binnen de stadsgrenzen naar je plaats van bestemming. SCTS heeft lijndiensten binnen het stedelijk gebied, waaronder Sioux City, South Sioux City en North Sioux City. Het hoofdstation is het Martin Luther King Jr. Transportation Center. Om buiten Sioux te reizen kun je gebruik maken van de diensten van Siouxland Regional Transit System (SRTS).

Feiten

Staat Iowa
County Woodbury, Plymouth
Oppervlakte 150 km²
Hoogte 366 meter
Inwoners 83.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Sioux City ligt in het midden van het Noord-Amerikaanse continent, ver verwijderd van iedere grote watermassa. Vanwege haar locatie heeft Sioux City een vochtig landklimaat met hete, natte zomers en koude sneeuwrijke winters. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn groot. ’s Zomers reiken de maximumtemperaturen tot in de 30 graden en ’s winters daalt het kwik overdag tot net onder het vriespunt. 's Nachts kan het -15 worden.

Geschiedenis

De inheemse bevolking die in het gebied van Sioux City leefde, kwam eind acttiende eeuw voor het eerst in aanraking met Europeanen: Spaanse en Franse pelsjagers voeren via de Missouri River het land in. Tijdens het presidentschap van Thomas Jefferson (1801-1809) verkocht Frankrijk een groot deel van Centraal-Amerika (waaronder het huidige Sioux City) aan de Verenigde Staten. Deze verkoop staat bekend als de Louisiana Purchase. Het aangekochte gebied was grotendeels onbekend terrein. De eerste op kaart vastgelegde reizen waren die van Meriwether Lewis en William Clark, in de zomer van 1804. De staat sponsorde hun verkenningstocht en vooral president Thomas Jefferson had veel interesse in de reisverslagen. Hij was benieuwd wat zijn grote aankoop hem had opgeleverd.

Theophile Bruguier, een Frans-Canadese pelsjager, wordt beschouwd als de stichter van de stad Sioux City. In 1849 vestigde hij een boerderij op een stuk land dat hij volgens een legende gezien had in een droom. De grond lag tussen de Big Sioux River en de Missouri River en was zeer vruchtbaar. Na Bruguier vestigden zich al gauw anderen in het gebied en na acht jaar werd het dorp met vierhonderd inwoners officieel als stad aangemerkt. In 1856 arriveerde de eerste stoomboot met bouwpakkethuizen en provisies en zo'n twaalf jaar later de eerste trein. Tussen 1870 en 1890 groeide de stad enorm dankzij vleesverwerkingsbedrijven. Het inwonersaantal verelfvoudigde van 3.400 naar 38.000.

Sioux City heeft in het verleden te kampen gehad met enkele flinke rampen, waaronder grote branden en overstromingen van de Missouri River. Tijdens de Drooglegging in de jaren dertig werd de stad 'Little Chicago' genoemd, omdat men illegaal drank verhandelde en stevig dronk - net als in het grote Chicago in die tijd.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan