Sioux Falls, South Dakota

Sioux Falls South Dakota Sioux Falls is het culturele centrum van South Dakota. De universiteit, een kathedraal, prachtige parken en lokale kunst geven de stad allure. De afgelopen tien jaar is de interesse in cultuur in Sioux Falls enorm toegenomen. Stadsbestuurders zagen door de groei van de stad een mooie kans om zich als cultuurcentrum te profileren in de regio. Waar voorheen bijna geen aandacht aan kunst en cultuur werd besteed, zijn er nu diverse theaters, tentoonstellingen, literaire lezingen, muziekavonden en worden veel lokale initiatieven gepromoot. Maar dé topattractie zijn en blijven natuurlijk de watervallen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Falls Park

Het Falls Park is de bekendste attractie van Sioux Falls met prachtige watervallen, historische ruïnes, wandelpaden en een uitkijktoren. Het park ligt rond de watervallen van de Big Sioux River, ten noorden van het centrum. In de zomer kan je in Falls Park een gratis geluid en lichtshow over de historie van Sioux Falls bijwonen. De rest van het jaar is er ook altijd wat te doen. Andere parken waar toeristen vaak heen gaan zijn Terrace Park, McKennan Park, Sherman Park en Yankton Trail Park. Een mooie attractie van het parkensysteem is de 26 kilometer lange bestrate weg. Er wordt veel gefietst, gejogd en gewandeld. De route volgt de stroom van de Big Sioux River en maakt een ronde om de Sioux Falls. Tijdens de winter kun je in het Great Bear Recreation Park skiën, snowboarden en met een autoband over de sneeuw glijden.

Sioux Falls Park, Sioux Falls, South Dakota

The Great Plains Zoo & Delbridge Museum

Als je meer wilt weten over de natuurlijke geschiedenis en de oorspronkelijke dieren van Sioux Falls ben je hier aan het juiste adres. Het park is maar liefst 20 hectare groot een heeft een indrukwekkende verzameling driedimensionale tentoonstellingen van wilde dieren. De dierentuin herbergt meer dan 1.000 dieren van over de hele wereld!

Sioux Falls South Dakota

USS South Dakota Memorial

De USS South Dakato was het gevechtsschip dat in iedere grote veldslag van de Tweede Wereld Oorlog betrokken was. Het is het meest onderscheiden gevechtsschip van de VS van 1942 tot 1945. Delen van het schip zijn naar Sioux Falls overgebracht toen het schip gesloopt werd. Nu vormen de geredde onderdelen, waaronder de scheepsmast en de brug met het landschap van het park een nieuw schip.

Sioux Falls South Dakota

Sculpture Walk

Dit is een openluchttentoonstelling van beelden. De Walk loopt van het Pavilion tot aan Falls Park en is het gehele jaar te bezichtigen. De beelden rouleren op jaarlijkse basis. Vind je een beeld heel mooi, dan kun je het misschien wel aanschaffen. Alle beelden zijn namelijk te koop!

Sioux Falls South Dakota

Sertoma Butterfly House & Marine Cove

Sertoma is een combinatie van een vlinderhuis en een aquarium. In de Tropical Conservatory vliegen honderden vlinders van over de hele wereld vrij rond in weelderige begroeiing. In Marine Cove zijn verschillende mariene habitats nagebootst, met aquaria vol kleurrijke vissen, koraalriffen, zeepaardjes en andere zeedieren. Er zijn interactieve watertanks waar bezoekers bepaalde zeedieren van dichtbij kunnen bekijken en zelfs aanraken, zoals zeesterren en zee-egels.

Sioux Falls South Dakota

St. Joseph Cathedral

Deze kathedraal uit 1918 in de stijl van de Franse Renaissance is een van Sioux Falls beste en bekendste bezienswaardigheden.

Sioux Falls South Dakota

The Wells Fargo Cinedome

Schitterend gewelfd theater waar realistische films worden vertoond op een scherm van 18m hoog! Verken de gangen van Egyptische piramiden, duik in de oceaan en beklim de grootste bergen ter wereld. Ieder seizoen zijn er nieuwe films.

Sioux Falls South Dakota

Kirby Science Discovery Center

Vlieg in een ruimtevaartschip, raak een tornado aan, graaf een dinosaurus op, laat een heteluchtballon opstijgen of ontmoet Stan, een 65 miljoen jaar oude Tyrannosaurus Rex. Er zijn meer dan 80 van zulke spannende, uitdagende dingen te doen. Het Center is iedere dag open behalve op Thanksgiving en met Kerst.

Sioux Falls South Dakota

Wild Water West Waterpark

Het grootste zwembad en waterpark van South Dakota. Waan je in de tropen, ga van de glijbaan, karten of in minibootjes. Er is van alles te doen voor jong en oud.

Sioux Falls South Dakota

Heartland Country Corn Maze

Wil je eens een nieuwe en andere groepsactiviteit? Zoek dan je weg in dit 2,2 hectare grote maïsdoolhof gemaakt in de vorm van een Amerikaanse snoekbaars.

Sioux Falls South Dakota

Country Apple Orchard

Ga een lekker dagje het platteland op. De boomgaard heeft meer dan twaalf soorten appels. Je kunt ze zelf plukken of voor je laten plukken, inpakken en wassen. Ook zijn er pony’s, een kinderboerderij en een cadeauwinkel. Vergeet niet Veda’s heerlijke zelfgemaakte appeltaart te proeven.

Sioux Falls South Dakota

Kanoën

Het zuidoosten van de staat South Dakota is de perfecte bestemming voor wie het water op wil. Vanuit Lien Park in Sioux Falls kun je een kanotocht maken naar Newton Hills State Park. Je peddelt dan door de Big Sioux Recreation Area en komt langs molens die dienstdeden tijdens de goudkoortsperiode.

Sioux Falls South Dakota

The Washington Pavilion of Arts and Science

In dit paviljoen vindt je het Kirby Science Discover Center, het Visual Arts Center en twee theaters waar verschillende Broadway shows en opera’s ten toneel worden gebracht.

Jesse James Pontoon Rides

Beleef de legende van Jesse James. Bevaar de historische en pittoreske Split Rock Rover. De begeleide tour duurt 45 minuten en neemt je mee over kalm water, langs de majestueuze rode Sioux kwartsiet rotsen en natuurlijk de grot waar bandiet Jesse James zich schuil hield.

Omgeving

Palisades State Park

Ten noorden van Sioux Falls, bij het plaatsje Garretson ligt een uniek staatspark. Het Palisades State Park ligt rond Split Rock Creek, een beek die diepe kloven heeft uitgesleten. Er zijn bijzondere rotsformaties van kwartsiet, die geliefd zijn onder wandelaars en fotografen. Je kunt wandelingen maken tussen de rotsformaties of een uitdagende klim maken op de steile rode klifwanden. Je kunt er ook voor kiezen om een (uitdagende) kanotocht te maken over de Split Rock Creek. Je peddelt dan door Minnehaha County en zult na een aantal stroomversnellingen op de Big Sioux-rivier uitkomen. De tocht is geschikt voor wie al eerder in een kano heeft gezeten.

Newton Hills State Park

Ten zuiden van Sioux Falls, bij het plaatsje Canton, ligt het Newton Hills State Park. Dit natuurpark bestaat uit dichte bossen en open graslanden. Er zijn verschillende wandelpaden. Newton Hills State Park is de ideale bestemming voor wie graag vogels wil zien.

Ingalls Homestead

Wie kan zich de serie 'Het kleine huis op de prairie' niet herinneren? Bij Ingalls Homestead, bij het plaatsje De Smet op zo'n anderhalf uur rijden ten noordwesten van Sioux Falls, stap je terug in de tijd en treed je in de voetsporen van de pioniers. Je leert hier alles over Laura Ingalls Wilder, de auteur van de boekenreeks ‘Little House’. De serie ‘Het kleine huis op de prairie’ is gebaseerd op deze boeken waarin ze schrijft over haar jeugd. Schuif aan in de schoolbanken in het klaslokaal dat een kopie is van het gebouw uit de serie. Of ga zelf aan de slag: wassen op een wasbord zoals dat vroeger ging of een touw draaien. Ook kun je een tour krijgen in een huifkar, dat alles helemaal in de stijl van 'Het kleine Huis'. Meer informatie lees je op hun site: www.ingallshomestead.com

Blue Mounds State Park

Rijd je vanuit Sioux Falls naar Minnesota, dan kom je na veertig minuten rijden bij Blue Mounds State Park. Dit indrukwekkende staatspark kun je perfect in een halve dag verkennen. Binnen de grenzen van Blue Mounds vind je de grootste overblijfselen van prairie binnen de grenzen van Minnesota. De uitgestrekte grasvelden contrasteren prachtig met de Sioux kwartsietrotsen. De kliffen variëren in kleur van grijs tot rood, oranje en soms zelfs roze. Blue Mounds State Park dankt zijn naam aan de eerste kolonisten, die de rotsen in de verte zagen en vonden dat ze een blauwe gloed hadden. In Blue Mounds State Park ligt 24 kilometer aan wandelpaden. Als je goed om je heen kijkt, heb je kans om bizons te zien. Er leeft namelijk een kleine kudde op de lange grassen van de prairie.

Sioux Falls South Dakota

Geschiedenis

De geschiedenis van Sioux Falls staat in het teken van de watervallen van de Big Sioux River die een grote aantrekkingskracht hadden op alle bewoners. De watervallen ontstonden 14.000 jaar geleden, tijdens de laatste ijstijd. Een groot aantal indianenstammen bewoonden de regio voordat de Europeanen kwamen. Op de steile oevers van de rivier zijn nog veel begraafplaatsen. De indianen hadden een agrarische levenswijze en leefde in omheinde dorpen. Vandaag de dag wonen veel Lakota, Dakota, Nakota en indianen van andere stammen in Sioux Falls.

Franse ontdekkingsreizigers waren de eerste Europeanen die Sioux Falls op papier zetten. Ze brachten het gebied en de bevolking in kaart. Er woonden toen nog zo’n 10.000 indianen. In 1856 eisten de Dakota Land Company of St. Paul en de Western Town Company of Dubuque, Iowa het land rond de watervallen op. Ze bouwden samen een fort om zich te beschermen tegen aanvallen van de indianen. Die winter brachten zeventien Europeanen voor het eerst een winter door in Sioux Falls.

Afgezien van de Dakota War of 1862 waren er weinig conflicten tussen de Native Americans en de blanken kolonisten. Toen twee kolonisten werden vermoord als gevolg van de oorlog  werd de nederzetting geëvacueerd. Daarna werd het dorp geplunderd. Fort Dakota werd opgericht in 1865. het was een militair reservaat waar nieuwe kolonisten zich veilig konden vestigen. Het dorp Sioux Falls werd ondergebracht bij Fort Dakota in 1876 en ontving stadsrechten in 1883.

Na de aanleg van spoorwegen in de jaren tachtig van de negentiende eeuw bloeide de stad op. Het inwoner aantal vervijfvoudigde in tien jaar tijd. In het eind van 1890 werd Sioux Falls getroffen door een sprinkhanen plaag en de landelijke depressie waardoor de groei van de stad tot stilstand kwam. Voorspoed keerde terug in 1909 toen een vleesverkingsbedrijf van John Morrel werd geopend, in 1942 toen een vliegbasis en een militair trainingscomplex werden gebouwd en in de jaren zestig het toen netwerk aan snelwegen werd afgerond. De agrarische sector heeft de stad flink laten groeien in de eerste helft van de twintigste eeuw. De relocatie van Citibank van New York naar Sioux Fall luidde de omschakeling in van een op industrie gebaseerde economie naar een diensteneconomie.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 13 juli, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan