Topeka, Kansas

Topeka Kansas Topeka is de hoofdstad van de staat Kansas. De stad heeft een berucht verleden op het gebied van slavernij en rassensegregatie. Tegenwoordig is de regio gelukkig een stuk progressiever, iets waar de inwoners trots op zijn. Ook de marine van de Verenigde Staten is trots op Topeka; zij vernoemde drie schepen naar deze stad. Er zijn prachtige bouwwerken te bezichtigen, zoals het Kansas State Capitol, een historisch gebouw met veel glas-in-loodramen en muurdecoraties. Op 1 maart 2010 was Topeka even wereldnieuws. De burgemeester van de stad, Bill Bunten, had opgeroepen tot een wijziging van de stadsnaam. Topeka zou voortaan Google gaan heten. Deze naamsverandering had als doel de stad weer positief en ‘modern’ op de kaart te zetten en het bedrijf Google naar Topeka te krijgen. Er was direct veel weerstand tegen deze naamswijziging en verschillende advocaten drongen er bij de burgemeester op aan de naam Topeka te behouden. Uiteindelijk liep dit alles met een sisser af. Google zag de lol er wel van in. Op 1 april 2010 (April Fools Day) kondigde het bedrijf aan haar naam te veranderen in Topeka. De Google-homepage werd omgedoopt tot de Topeka-homepage en ‘googelen’ werd ‘topeka’en’. Op 2 april was alles weer bij het oude.

Bezienswaardigheden & activiteiten

First Friday Art Walk

Elke eerste vrijdag van de maand kun je de lokale kunstgaleries in Topeka gratis bezoeken. Dit zijn niet slechts galeries met schilderkunst, maar ook glaskunst en beeldhouwkunst zijn te bezichtigen. Je maakt kennis met de kunstenaars en krijgt meer informatie over hun werkwijzes.

Bezienswaardigheden Topeka Kansas

Kansas Museum of History

Bezoek de bekroonde tentoonstellingen over het leven van alledag in het negentiende- en twintigste-eeuwse Kansas. In dit museum zijn onder andere een tipi van de Cheyenne, een volledig gevulde huifkar die klaar staat voor een tocht over de Oregon Trail, een jaren ’50-diner en een locomotief uit 1880 te bezichtigen.

Kansas Topeka Museum

Great Overland Station

Dit gebouw dat decennialang dienst deed als treinstation herbergt tegenwoordig een museum en educatief centrum dat Topeka’s spoorwegerfgoed tot leven brengt door middel van foto’s, speciale tentoonstellingen en medewerkers die gekleed gaan in kostuums van vroeger.

Topeka Kansas

Kansas State Capitol Tour Center

Luister naar het boeiende verhaal over John Steuart Curry’s muurschilderingen, bezoek de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en beklim de trappen die naar de koepel van het Capitol leiden om daar het marmer en de bijzondere glazen panelen van dichtbij te bekijken.

Topeka Kansas

Brown v. Board of Education National Historic Site

In dit museum krijg je meer inzicht in de rol die Linda Brown en het hooggerechtshof in 1954 hebben gespeeld in de burgerrechtenbeweging en de afschaffing van rassenscheiding in het Amerikaanse onderwijs.

Kansas Topeka Brown v BOard of Educatoin National Historic Site

Vervoer

De busdiensten over lange afstanden worden verzorgd door Greyhound Lines en in de binnenstad rijden bussen van Topeka Metropolitan Transit Authority. Deze rijden de hele week, maar op zondag en 's avonds is het aantal diensten beperkt.

Feiten

Staat Kansas
County Shawnee
Oppervlakte 145 km²
Hoogte 288 meter
Inwoners 122.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Geschiedenis

In 1954 werd Topeka opgericht op de plek van een veerdienst over de Kansas River. Een van de stichters van de stad was Cyrus K. Holliday, een echte zakenman die de eerste burgemeester van Topeka zou worden en verschillende bedrijven oprichtte. Onder zijn bestuur legden de eerste stoomboten met vlees, hout, meel, aardappelen en andere levensmiddelen aan in Topeka. In 1859 begon men met de aanleg van een spoorverbinding tussen Topeka en Santa Fe. Na decennia van slavernij, die Kansas de bijnaam ‘Bleeding Kansas’ gaven, werd Kansas in 1861 toegelaten tot de Unie als 34e staat. Topeka werd verkozen tot hoofstad van de staat.

Toen de slavernij was afgeschaft, vestigden veel voormalige slaven zich in wijken aan de oostzijde van de stad. Hier werd de eerste Afro-Amerikaanse peuterspeelzaal van Amerika opgericht. In de jaren vijftig van de negentiende eeuw kwam Topeka landelijk in het nieuws omdat de zwarte scholiere Linda Brown het schoolbestuur van Topeka aanklaagde. Brown moest dagelijks anderhalve kilometer naar een zwarte school lopen, terwijl zich een paar straten verderop een blanke school bevond. De zaak van Linda Brown tegen het schoolbestuur zorgde er mede voor dat er een einde kwam aan de rassenscheiding in het Amerikaanse onderwijs.

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

9 maart infodag in Zwolle:
presentaties (waaronder Zuidwest-Amerika), camper bekijken & adviesgesprek
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan