Salina, Kansas

Salina Kansas Salina is het regionale handelscentrum voor de staat Kansas. Verschillende universiteiten en hogescholen hebben zich gevestigd in de stad. Maar Salina is meer dan slechts een industrieel en educatief centrum. Zo vind je in Lee District, het historische gedeelte van de stad, veel kunst en entertainment. In de tweede week van juli wordt de stad overspoeld met muziek en dans tijdens het Smoky Hill Festival. De inwoners van Salina zijn trots op hun stad en hebben dan ook als motto ‘Right place. Right reason. Right now.’

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rolling Hills Wildlife Adventure

Dit is een dierentuin en museum in één. In de dierentuin zijn meer dan 100 diersoorten te bewonderen. Als je geen zin hebt om te lopen, neem je gewoon de gratis tram die over het terrein rijdt. In het Wildlife Museum zijn de leefomgevingen van diverse dieren nagebouwd en zie je levensechte robots.

Bezienswaardigheden Salina Kansas

Smoky Hill River Festival

Dit festival vindt al decennialang jaarlijks in juni plaats in het Oakdale Park. Het is een cultureel evenement met onder andere exposities, dansvoorstellingen en muzikale optredens.

Bezienswaardigheden Salina Kansas

Smoky Hill Museum

In dit museum staat de geschiedenis van Salina centraal. Er zijn meer dan 24.000 artefacten tentoongesteld van 1800 tot nu. De voorwerpen variëren van het bureau van William Phillips - de oprichter van Salina - tot de kleding die militairen droegen tijdens Operation Iraqi Freedom. Daarnaast zijn er honderden oude foto’s te bewonderen en zijn er regelmatig wisselende exposities over onderwerpen uit de regio.

Bezienswaardigheden Salina Kansas

Yesteryear Museum

In het Yesteryear Museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de landbouw in Kansas. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

Yesteryear Museum

Vervoer

Binnen Salina opereert de busdienst CityGo met drie lijnen (geel, blauw, rood en paars). CityGo biedt ook intercity-diensten aan onder de naam NCK Express. Voor langere afstanden is het mogelijk om gebruik te maken van de busdienst van Greyhound Lines.

Met de trein kan je vanuit Salina gemakkelijk naar andere plekken in Kansas en Oklahoma reizen. Het hoofdstation is gelegen in het noordelijke gedeelte van de stad.

Feiten

Staat Kansas
County Saline
Oppervlakte 65 km²
Hoogte 373 meter
Inwoners 48.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Salina is gelegen in een overgangszone tussen een vochtige subtropisch klimaat en een landklimaat. Deze ligging zorgt voor hete, vochtige zomers en koude, droge winters. De gemiddelde temperatuur in januari is -7°C en in juli 34°C. In de wintermaanden is sneeuwval mogelijk. In de zomermaanden is Salina gevoelig voor zware onweersbuien.

Geschiedenis

De geschiedenis van Salina gaat terug tot het jaar 1856. In dat jaar vestigde een groep kolonisten zich onder leiding van senator Preston B. Plum aan de Saline River, nabij het huidige centrum van de stad. Twee jaar later kreeg Salina stadsrechten. De kolonisten verdienden hun brood voornamelijk met de jacht en handel met de plaatselijke indianen. Van de indianen kochten ze producten als touwen en dierenhuiden, die vervolgens naar Fort Leavenworth werden getransporteerd en daar werden verkocht.

Voor de komst van een spoorweg in 1867 woonden er slechts enkele families in Salina. Aan het begin van de twintigste eeuw genoot Salina een enorme groei qua oppervlakte en inwoners. Veehandel deed haar intrede. Toen in de jaren ’50 de Smoky Hill Air Force Base werd geopend in Salina groeide het inwonersaantal met meer dan 50 procent. De opening van de basis zorgde tevens voor een enorme economische vooruitgang. Helaas kwam er in 1965 met de sluiting van de basis een eind aan de hoogbloei van de stad. In de decennia die volgden kwam Salina deze tegenslag weer te boven door te investeren in diverse andere sectoren. Het terrein van de voormalige basis werd omgebouwd tot een vliegveld en bedrijvencentrum.

Vroege vogel beurs! Presentaties, adviesgesprek & campers (truck-camper & C-25)
Zaterdag 15 juni, Zwolle
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan