Kansas

Kansas ligt in hartje Amerika en dankt zijn naam, net als de Kansasrivier, aan de Kansa-indianen. Het westelijke deel van de staat wordt de Great Plains genoemd. Dit deel ligt hoger en is droger dan Central Plain, het oostelijke deel. Landbouw is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten en de bijnaam ‘Sunflower State’ heeft de staat te danken aan de velden vol met zonnebloemen.

Feiten

Bijnaam: The Sunflower State
Hoofdstad: Topeca
Grootste stad: Wichita
Bevolking: 2.871.000
Oppervlakte: 213.096 km²
Toetreding tot de VS: 29 januari 1861
Officiële website: www.kansas.gov

Vlag & Seal

Vlag Kansas Seal Kansas

Cultuur/Geschiedenis

In de aanloop naar de Burgeroorlog vonden er in Kansas een aantal jaren lang geregeld conflicten plaats tussen voor- en tegenstanders van de slavernij. Deze conflicten waren vaak gewelddadig en leverden daarom de bijnaam ‘Bleeding Kansas’ op. De vraag die centraal stond was of Kansas lid moest worden van de Verenigde Staten als slavenstaat of slaafvrije staat. Buurtstaat Missouri en het daaraan grenzende Arkansas zonden mensen uit om de inwoners van Kansas over te halen voor slavernij te kiezen, maar slaafvrije staten bemoeiden zich hiermee en probeerden het te stoppen. De laatste partij had uiteindelijk het meeste succes en op 29 januari 1861 werd Kansas de 34e Amerikaanse staat, zónder slavernij.
 
Het geweld was echter nog niet definitief ten einde. In 1863, tijdens de Burgeroorlog, richtte de jonge en radicale William Clarke Quantrill, die aan de kant van de Confederatie stond, een bloedbad aan in Lawrence, een stad in het noorden van Kansas. Hij vermoordde bijna tweehonderd mensen en richtte veel schade aan. Tot het bombardement op Oklahoma City in 1995 werd de gebeurtenis in Lawrence beschouwd als de ernstigste binnenlandse terroristische aanslag.

Feesten

In Kansas City wordt elk jaar in de herfst het Kansas City Renaissance Festival gehouden, dat zeven weekenden duurt. Tijdens het renaissancefestival kunnen bezoekers een duik nemen in de geschiedenis, omdat alles omgetoverd wordt in het thema van een bepaalde historische periode. Op straat lopen gekostumeerde acteurs, je kunt historische etenswaren proeven en bijvoorbeeld luisteren naar toepasselijke muziek.

Culinair

Het landschap van Kansas wordt getekend door de eindeloze graanvelden die de staat rijk is. De staat heeft dan ook als officieuze bijnaam ‘The Wheat State’. Voor de vroege bewoners van het gebied was er weinig ander dan graan te vinden, en stonden er bijna dagelijks pannenkoeken en broden op het menu. Later zijn er creatievere recepten met tarwe bedacht. Er worden bijvoorbeeld allerlei hartige en zoete taarten van gemaakt.

Klimaat

Kansas kent drie verschillende klimaatzones. Vrijwel het gehele oostelijk deel kent een vochtig landklimaat, waardoor de winters koud zijn en de zomers heet en vochtig. Het westen heeft een steppeklimaat, waardoor de zomers erg heet zijn en een stuk droger dan in het oosten. De temperaturen in de winter zijn erg wispelturig: soms is het aangenaam warm, terwijl het op andere momenten behoorlijk kan vriezen. Met name dit westelijke deel kent veel zonuren per jaar. Het zuidelijke gedeelte ten slotte wordt gekenmerkt door een subtropisch klimaat met hete, vochtige zomers en milde winters.  In dit deel valt gemiddeld de meeste regen, terwijl het noorden te maken heeft met de meeste sneeuwval. In de lente en vroege zomers komen regelmatig krachtige tornado’s voor.

Beste reistijd

Mocht je Kansas op je reisprogramma willen zetten, plan het dan bij voorkeur in de late lente of vroege herfst. Op deze manier heb je geen last van de extreme weersomstandigheden die de zomer en de winter met zich mee kunnen brengen.

16 september - Infodag Texas Style: presentatie, BBQ & livemuziek
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan