Wichita, Kansas

Wichita Kansas Met een aangenaam klimaat en een groot aanbod aan cultuur, musea en parken is Wichita, de grootste stad in Kansas, een leuke bestemming. Als je in Wichita bent, mag je een bezoek aan Old Town niet overslaan: in dit grote entertainmentgebied vind je meer dan 100 winkels, restaurants en café's. Naast Old Town is de grote Sedgwick County Zoo een populaire attractie in Wichita.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Old Town

Proef de stedelijke sfeer van Wichita en bekijk de vele musea, restaurants en barretjes in Old Town, het hart van de stad.

Old Town, Wichita

Exploration Place

Een leuke en leerzame attractie is Exploration Place, een interactief museum waar alles draait om ontdekken en wetenschap. Kom meer te weten over Kansas, de luchtvaart en fantasie-bestemmingen voor kinderen. De exposities lopen uiteen van een gesimuleerde tornado en een miniatuurversie van Kansas uit de jaren 1950 tot vliegtuigen en een mooie fotocollectie van vogelsoorten uit Kansas.

Exploration Place

Sedgwick County Zoo

De Sedgwick County Zoo is de grootste zoo van Kansas en behoort tot de grootste dierentuinen van Amerika. Er leven meer dan 2.500 dieren, die ongeveer 500 verschillende diersoorten vertegenwoordigen. De dierentuin is verdeeld in themagebieden, waaronder Azië, de jungle, Australië, Afrika en de pinguïngrot.

Sedgwick County Zoo

Museum of World Treasures

Ga op zoek naar je innerlijke ontdekkingsreiziger en maak kennis met oude schatten van over de hele wereld. Bekijk kunst uit het oude Egypte, het skelet van een T-rex, Romeinse voorwerpen en kom meer te weten over allerlei oorlogen, de Amerikaanse presidenten, Europese vorsten en Amerikaanse popcultuur.

Museum of World Treasures

Old Cowtown Museum

Geschiedenis komt tot leven in het Old Cowtown Museum. Ervaar hoe het dagelijkse leven in 1870 eruit zag in een oude 'koeienstad'. Historische gebouwen en acteurs doen oude tijden herleven. Maak een ritje in een koets, bekijk een blokhut van een bonthandelaar en loop langs een saloon, treinstation, smidse, apotheek en een markt. Vergeet bovendien niet een optreden bij te wonen van de Diamond W Wranglers, die authentieke western-muziek ten gehore brengen.

Old Cowtown Museum

Overige musea

In totaal vind je in Wichita meer dan 35 musea. Enkele aanraders zijn het Wichita Art Museum (het grootste kunstmuseum van Kansas), het Mid-America All-Indian Center (museum over indianenstammen uit het midden-westen) en het Kansas Aviation Museum, waar de rijke luchtvaartgeschiedenis van Wichita centraal staat.

Overige Musea, Wichita

Cultuur

Wichita wordt ook wel het culturele centrum van Kansas genoemd. De stad is rijk aan culturele verenigingen, waaronder het Wichita Symphony Orchestra en het Music Theatre of Wichita. Overal in de stad zijn kunstgalerijen te vinden, voornamelijk rondom Old Town, Delano en Commerce street. Elke laatste vrijdag van de maand kun je gratis verschillende kunstgalerijen en musea bezoeken. Elke eerste vrijdag van de maand staat Old Town in het teken van livemuziek. 

Cultuur, Wichita

Omgeving

Flint Hills

Vlak bij Wichita liggen de Flint Hills, een uitgestrekt prairiegebied met veel heuvels. De graslanden vormen het leefgebied van veel dieren, waaronder herten en Amerikaanse bizons.

Flint Hills

Vervoer

Het openbaar vervoer in Wichita is in handen van Wichita Transit en bestaat uit 18 verschillende busroutes.

Feiten

Staat Kansas
County Sedgwick
Oppervlakte 424 km²
Hoogte 396 meter
Inwoners 382.000
Tijdzone Central Time Zone (tijdverschil met Nederland: 7 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart. Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

Wichita is gelegen in de Great Plains, een uitgestrekte prairievlakte, waar je mijlenver geen enkele zee, berg of ander 'obstakel' vindt dat weersinvloeden beïnvloedt. Wichita ligt in het overgangsgebied tussen een vochtig subtropisch klimaat en een vochtig landklimaat. Hierbij gelden warme, vochtige zomers en koude, droge winters. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt. In de zomer loopt het kwik flink op, naar een gemiddelde temperatuur van 27 graden in juli. Temperaturen (ver) boven de 30 graden vormen echter geen uitzondering. De meeste neerslag valt in mei en juni. In de winter valt doorgaans weinig sneeuw.

Geschiedenis

Dankzij de gunstige ligging aan twee rivieren is Wichita al jarenlang een belangrijk handelscentrum. De eerste Europeaan in het gebied was Fransisco Vasquez de Coronado, die het huidige Wichita bezocht in 1541. Hij was op zoek naar goud, maar stuitte in plaats daarvan op een grote groep indianen die Wichita genoemd werden.

In 1870 werd Wichita officieel een stad. Door haar ligging aan de Chisholm Trail (een drukbezochte veeroute) werd het een populaire rustplaats voor veehandelaars die op weg naar grote markten in het noorden waren. Hierdoor kreeg de stad al snel de bijnaam ‘Cowtown’. Wichita had de reputatie een ruige cowboystad te zijn. Al snel groeide het inwoneraantal explosief en werd Chicata de twee na grootste stad van Kansas. De groei kwam echter haast tot stilstand door een economische depressie.

In de twintigste eeuw werd er veel moeite gedaan om de economie weer aan te trekken. Er zagen verschillende vliegtuigmaatschappijen het levenslicht, waardoor Wichita de bijnaam Air Capital of the World verdiende. Bekende vliegtuigmaatschappijen zoals Stearman, Cessna, Mooney en Beech zijn allemaal begonnen in Wichita. Rond 1915 werd er ook nog eens een grote olievoorraad ontdekt bij de stad, wat ervoor zorgde dat Wichita een oliecentrum werd. De olie-opbrengsten werden geïnvesteerd in de vliegtuigindustrie, zodat die nog meer kon groeien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide het inwoneraantal flink, met name door de enorme vraag naar vliegtuigen. In 1945 werden er gemiddeld vier bommenwerpers per dag geproduceerd.

Niet alleen op het gebied van luchtvaart deed de stad het goed. Merken als Coleman, Pizza Hut en Taco Tico zijn allemaal in Wichita begonnen. Door deze vruchtbare bodem voor ondernemers werd in Wichita het eerste academisch centrum ter bevordering van ondernemerschap geopend; het Wichita State University Centre for Entrepreneurship.

Kom langs op een infodag:
reispresentaties, camper bekijken, adviesgesprek.
Meld je gratis aan
30 september - Infodag en indianen in Zwolle. Dansdemo's, presentaties, meet & greet
Meld je gratis aan
Kom naar een infodag met special guests, zoals Travel Texas en indianen.
Meld je gratis aan